Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen

Hobby de Luxe 515 UHL: Sov som i himmelen

Publicerad

Hur kan man enklast förvandla en medelstor husvagn till att bli en familjevagn av stora mått? Jo, man applicerar en nedfällbar taksäng ovanför sittgruppen – som i Hobby De Luxe 515 UHL.

Syskonmodellen 515 UHK.

Bland nya husbilar på försäljningsmarknaden är det mer regel än undantag att de är utrustade med nedfällbar taksäng. Inom kategorin husvagnar är det å andra sidan bara ett fåtal som har denna fiffiga modul.

Varför? Enligt vissa husvagnstillverkare som vi har frågat påverkar taksängen vikten så pass mycket att det helt enkelt blir en alltför svår nöt att knäcka. 

Vissa fabrikörer har emellertid lyckats, exempelvis Hobby med 515 UHL och 515 UHK inom modellserien De Luxe. 

När vi slänger ett getöga på tjänstevikten visas 1 434 kg respektive 1 443 kg för ovan nämnda modeller. Tittar vi på andra syskon i samma serie, exempelvis lika långa De Luxe 560 KMFe (som saknar taksäng) väger den märkligt nog mer (1 504 kg).

Singelbäddar är alltjämt mycket populärt på den svenska marknaden.

I och för sig har den inte samma planlösning, men det får oss att undra om det är brist på efterfrågan som sätter stopp för fler taksängsmodeller snarare än att det är vikten som fäller avgörandet?

515-duon UHL och UHK är utan tvekan nära besläktade med varandra. Det visar sig att de är identiska till både utseende och planlösning interiört – från soffan allra längst bak till det centralt placerade hygienutrymmet.

Sedan tar likheterna slut. Medan vårt testobjekt är utrustat med singelbäddar är syskonmodellen 515 UHK försedd med en våningssäng och en dinett i vagnens frontparti. Således en barnkammarvagn som även har en "husbilsstor" lastlucka intill våningssängen. Den nedre bädden är även uppfällbar för att kunna agera som stort packutrymme.

Som synes kan den stora familjen få plats i 515 UHL. Inte mindre än sex bäddplatser finns.

I och med duons olika bäddalternativ kan vi se två scenarion framför oss. 515 UHK där småttingarna tar plats i var sin våningsbädd och 515 UHL där tonårsbarnen får egna singelbäddar att knoppa i. För mamma och pappa blir det ingen skillnad alls eftersom taksängen finns i båda modellerna. Smart va?

I sedvanlig Hobby-anda handlar det om frapperande design samtidigt som vi också bjuds på en stor portion träkänsla. Hemtrevlig miljö? Jajamensan! Kombinationen av det ljusa up-to-date-utseendet och det mellanmörka och lite rustika är valt med fingertoppskänsla. Det blir varken för mycket eller för lite av det ena eller det andra.

Nu är emellertid inte utseendet allt – det måste vara användarvänligt också. I den kategorin räknar vi in den bekväma U-soffan som rymmer ett sju-mannalag, entrédörren som inkluderar fönster, papperskorg, myggnätsfunktion och två dolda fack för exempelvis nycklar eller andra småpryttlar.

Tryck upp sängen i taket och vips har vi tillgång till en rymlig U-soffa.

Vidare har köket Hobbys karaktäristiska bänkbreda lådor, en hög/smal och platsbesparande kyl, fläkt och dubbla 230-laddningsuttag. Förvaringsalternativen i avdelningen för hygien är närmast exemplariska (dessvärre finns det ingen dusch).

Både plus och minus noteras när vi synar garderoben. Måtten 125/63/56 centimeter (höjd/bredd/djup) är bra, däremot hade det inte varit så dumt med takventil och belysning.

En ljus och behaglig köksavdelning. Rymlig garderob där som synes stegen till taksängen har sin viloplats.

Exteriört har serien De Luxe uppgraderats 2021 med nya gråa dekorfält. Rangerhandtagen känns robusta och stödbensskruvarna når vi enkelt både fram och bak. Bra där! Utvändigt gasoluttag är ett tillval men likväl något vi gillar skarpt. 

Sammanfattningsvis är Hobby De Luxe 515 UHL en stor liten vagn där själva trolleritricket är den nedfällbara och platsbesparande taksängen. I den sover vi inte bara bra utan också närmare himmelen.

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206