Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!

En ljus och synnerligen behaglig hytt- och sittgruppsmiljö. Infälld: Vansation 550 MF är endast 599 centimeter lång.

Knaus Van TI Vansation 550 MF: Cool comeback!

Publicerad

Anser man att en plåtis är för liten och en vanlig husbil är något för stor? Då kan möjligtvis behändiga Knaus Van TI Vansation 550 MF vara något att kika närmare på.

Känns namnet igen? Jodå, versionen Vansation har funnits tidigare på husbilsmarknaden. Närmare bestämt för sex år sedan. Med andra ord har vi med en comeback att göra.

Serien består av en duo som byggnadstekniskt är baserad på Knaus Van TI och det handlar om 550 MF och dess storasyskon 650 MEG, som är en meter längre och har singelbäddar.

Skön och harmonisk miljö, trots dess ringa storlek.

Justerar förarsätet och sedan bär det iväg på en provtur. Det blir både landsvägs- och stadskörning. Jösses, den känns lika smidig som en plåtis. Eftersom 550 MF är både smal och kort blir det enkelt att parkera och rangera, samtidigt som den tuffar på som tåget när det nalkas högre farter.

Vi uppskattar head up-displayen som gör att man får upp både hastighetsmätaren och navigatorn i vindrutan. Vi bockar även av säkerhetskomponenterna ESP, startspärr, farthållare, dubbla krockkuddar, Hill Holder och backkamera. Pst! Navigatorn inkluderar för övrigt både campingkartor och tre års fri uppdatering.

Vi drar åt handbromsen intill kanalen i Kristinehamn. Börjar med ett varv runt fordonet. I en separat servicelucka finns bland annat vattenpåfyllning och vattenreningssystemet BWT.

Fransk säng som 137 centimeter, där den är som bredast.

Ett tämligen litet, men likväl ett praktiskt kök.

Innan vi kliver in noterar vi att paraplyställ, tygväska och fönster är integrerade i entrédörren, och ovanför densamma finns naturligtvis en markis. Det bör poängteras att avloppstanken är isolerad, med möjlighet att få den i uppvärmd version (tillval).

Nu till den svåra nöten att knäcka – boendeytan i ett sex meter kort fordon! Ingenjörerna har emellertid tänkt till och utrustat Vansation med den innovativa bakgavelkonstruktionen FoldXpand som trollar fram en decimeter extra boytelängd.

Interiören är förresten mycket behaglig. Husvagn & Camping fastnade framför allt för de mattvita överskåpen och dess borstade aluminiumbeslag. Sofistikerat med stort S!

Det här är tveklöst en husbil som är ämnad för en eller två personer. Det finns nämligen bara en fast säng – en fransk variant – som är försedd med en tjock EvoPore HRC-madrass.

I sängkammaren finns även 230- och USB-laddningsuttag samt ett takfönster. Under bädden når man enkelt packningen som inte behöver vara framme dygnet runt.

Hastighetsmätare och GPS-visning i vindrutan, det gillar vi.

Hygientänk à la Knaus, det vill säga handfatet är i bodelen.

De allra största persedlarna tar givetvis plats i garaget (ej genomgående) där även el-centralen har sitt bo. Garderoben mäter 95 x 65 x 45 centimeter (höjd/bredd/djup) och har belysning.

Jämte den franska sängen finns den tyska tillverkarens typiska hygienlösning där tvättstället har separerats från toalett/dusch. Ett stort plus är att duschutrymmet även kan användas som ett praktiskt torkrum för våta ytterplagg.

Köksavdelningen är av förståeliga skäl tämligen liten. Två brännare räcker emellertid gott då ytterst få använder fler kastruller än så samtidigt.

Har ni tänkt bunkra mat över lång tid i frysen? Glöm det! Här har vi med ett litet frysfack att göra och där finns det bara plats för några paket grillkorv och ett par svalkande glassar.

Samtidigt bör det understrykas att husbilen är så liten och behändig att man med lätthet kan parkera vid centralt belägna livsmedelsbutiker. Du behöver alltså inte besöka ett stort köpcentrum för att greja biffen.

Sittgruppen då? Komforten är faktiskt riktigt bra i den bältade soffan, som även inkluderar ett IsoFix-fäste för barnstol. Glädjande då det kan vara skönt att skifta plats efter många timmar vid ratten. Bra ljusinsläpp får man via ett takfönster (70 x 50 centimeter), och sky roof.

Frågorna vi ställer oss när vi återlämnar husbilen: Är Vansation en sensation och kan den nå succéstatus? Vi tror det, men ni avgör!

 • Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-08 07:45

 • McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-24 07:27

 • Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-18 07:37

 • LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-16 07:02

 • Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-12 07:00

 • Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-26 07:28

 • Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-22 07:57

 • Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-18 07:45

 • Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago chic c-line är en premiumserie med stort P. Står det dessutom superior på karossen, ja då har man tillgång till den mest exklusiva varianten som närapå snuddar vid en Liner. Vi har kikat på modellen I 4.9 LE L som har de populära singelbäddarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-11 07:19

 • Bürstner Ixeo Time 726G Hymer Center Edition: Helintressant halvintegrerad

  Bürstner Ixeo Time 726G Hymer Center Edition: Helintressant halvintegrerad

  Sugen på en husbil som inte alla andra har? I juni lanserade Hymer Center en begränsad upplaga av Bürstner Ixeo Time 726 G, som bara finns i 20 exemplar. Med andra ord är det först till kvarn som gäller.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-09-22 07:17

 • Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende

  Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende

  Da Vinci. Bara namnet i sig förpliktar. Nu har vi emellertid inte med den italienske allkonstnären Leonardo att göra. Nej, vi har kikat på en av Tabberts versioner av Da Vinci – nämligen husvagnsmodellen 490 TD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-09-16 06:52

 • Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett

  Hobby Excellent 620 CL: Både excellent och komplett

  Till 2021 års modellprogram lanserade Hobby tre nya husvagnsmodeller. En av de nytillkomna var Excellent 620 CL, vars planlösning fanns sedan tidigare fast i Prestigeutförande.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-09-14 07:37

 • Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge

  Eura Mobil Active One 650 HS: Alkov med lounge

  Under de senaste åren har Husvagn & Camping sällan testat alkovhusbilar. Nu, med en yngre målgrupp som pockar på, har denna husbilstyp emellertid blivit högintressant på marknaden igen. En modell som verkligen sticker ut är Eura Mobil Active One 650 HS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-09-08 07:25

 • Polar 560 CTH VK Customized: Magnifik komfort

  Polar 560 CTH VK Customized: Magnifik komfort

  Åratal av erfarenhet. Svensk kvalitet. Enastående komfort. Välkommen till en provtur i en Polarvagn. Ett husvagnsmärke som tål att jämföras.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-08-11 07:08

 • Adria Adora 613 UT: Exemplarisk tvåa på hjul

  Adria Adora 613 UT: Exemplarisk tvåa på hjul

  Det har blivit allt vanligare att sälja hus eller lägenhet för att ändra livsstil och flytta ut i det fria. Husvagn & Camping har i modellen Adria Adora 613 UT funnit en exemplarisk husvagn som med råge fyller detta önskemål.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-08-05 08:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1665 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206