Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende

Tabbert Da Vinci 490 TD: Lockar till ett leende

Publicerad

Da Vinci. Bara namnet i sig förpliktar. Nu har vi emellertid inte med den italienske allkonstnären Leonardo att göra. Nej, vi har kikat på en av Tabberts versioner av Da Vinci – nämligen husvagnsmodellen 490 TD.

Döper man någon eller något till Da Vinci får man nog vara beredd på att den första reflektionen inte är kopplad till husvagnar.

För de allra flesta är det nog praktiskt taget omöjligt att inte tänka på klostret i Milano (Santa Maria delle Grazie) eller konstmuseet Louvren i Paris, där man kan se originalen av Nattvarden, Madonnan i grottan och Mona Lisa. Det vill säga, de mest odödliga målningarna som den extraordinära talangen Leonardo da Vinci skapade i slutet av 1400- och i början av 1500-talet.

Tidigare skulle "alla" ha singelbäddar i Sverige. Nu har franskbädden seglat upp som en utmanare om titeln – det populäraste sängalternativet.

Mikrovågsugnen är på sin plats.

Han hamnade på nytt i fokus 2003. Då lanserade nämligen författaren Dan Brown en monumental bestseller i sin fiktiva thriller Da Vinci-koden.

I ett avsnitt i boken spelar muralmålningen Nattvarden en viktig roll, då Brown, via föga tillförlitlig information, menar på att det inte är lärjungen Johannes som sitter till vänster om Jesus, utan Maria Magdalena. 

Nog om detta. Vi lägger de drygt 500 år gamla målningarna bakom oss och sänder istället blickarna mot en annan skönhet utöver det vanliga – den tyska husvagnstillverkaren Tabberts Da Vinci-serie.

En hyllad husvagnserie som finns i åtta olika skepnader – från lilla resevänliga 390 QD med tvärställd dubbelsäng, till barnkammarvagnen 700 KD som har våningssäng för de allra yngsta. Storleksmässigt har vi med vårt testobjekt 490 TD lagt oss någonstans mitt emellan ovan nämnda syskonvagnar.

U-soffa, och ändå inte. Bäst komfort är det i de båda långsofforna och allra helst i hörnen.

Vi inleder med ett utomhusvarv.

I och med AL-KO-chassit får man tillverkarens kraftiga premiumstödben på köpet. Vi sätter även plus för dragstångstäckning samt stödhjul med en praktisk, integrerad kultrycksindikator. Rangeringshandtagen känns robusta och det gäller såväl bak som fram.

Gasolkofferten har oömt aluminiumgolv och gasfjäderdämpad lucka. Förtältsbelysning med rörelsedetektor (Xenon), ett glasfiberförstärkt tak med förnämliga ljud- och isoleringsvärden samt vattenreningssystemet BWT Best Camp Mini finns också. Vi bör heller inte glömma bort entrén med insektsdörr, isolerat och integrerat insteg samt ett en-nyckelsystem.

Traditionsenligt har handfat och toautrymmet separerats från varandra.

Interiört känns varenda komponent genomtänkt, samtidigt som textilier/kulörer har valts med omsorg. Det blir som en blandning av en mysig "etta" och en timmerstuga, mycket tack vare möbeldekoren Camargue Ek.

Visst, alla kan vi tycka olika men ingen kan komma och säga annat än att Tabbert tänkt på det mesta. Planlösningen är ljus och öppen. U-sittgruppen (med lägre ryggstöd i mittdelen) visar sig ha högkvalitativ sittkomfort och det finns plats för sex sittande. I hörnen noterar vi högtalare och justerbara spotlights. 

Jodå, USB-uttag finns det med för laddning av elektroniska prylar. Samma höga betyg tilldelar vi sängen som har tjock bäddmadrass (WaterGEL) och fjädrande lamellbotten för bästa möjliga komfort. Det är dessutom tomt under bädden, vilket ger ett stort och behändigt stuvutrymme för eventuellt skrymmande persedlar.

Hygienutrymmet kan också användas som torkrum för våta plagg. / Vid entrén är tv:n applicerad.

I köket finner vi Dometics nya kyl/frys i en smal, slimmad version. Låsningssystemet Safetylock har applicerats och detsamma gäller givetvis funktionen soft close. Mikrovågsugnen hamnar avslutningsvis på pluskontot även den. Precis som vi skrev i föregående utgåva (7/2021) är Tabbert fortfarande en symbol för kompromisslös kvalitet och mottot "det bästa eller inget" placerar dem som husvagnarnas Mercedes. 

I Sverige har varumärket dessvärre förblivit ett något udda inslag trots att merparten av alla förståsigpåare anser dem vara både vackra och ytterst högkvalitativa.

 • Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Är det möjligt att bygga en barnkammarmodell med våningssäng i en husvagn som endast är fyra meter invändigt? Jodå, Weinsberg kan minsann och det via sin CaraOne 400 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-18 07:43

 • Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-14 07:10

 • Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-11 07:54

 • Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Den har tvåhjulsdrift tills du trycker på knappen till vänster om ratten. Vips, så har plåtisen Bürstner Campeo 4x4 förvandlat sig till ett skogsmullecampande fordon som kan brukas även offroad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-04 07:03

 • Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  En helt ny husvagn har presenterat sig. Estate heter serien som är en reviderad arvinge till Kabes populära Classic. Vi har kikat på 520 XL som har fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-20 07:01

 • Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Tillhör ni dem som anser att plåtisarna är något för små och de normalstora husbilarna är lite väl skrymmande? Kolla då in den sprillans nya modellen Sun Living C 65 SL som är ett alternativ någonstans mitt emellan ovan nämnda husbilskonstruktioner.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-17 07:23

 • Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Tänk er en handbyggd husvagn. Ett campingfordon som dessutom tagit hem en triumf i ärofyllda Red Dot Design Award (2019). Alldeles riktigt, det handlar om den unika, smakfulla och minst sagt sofistikerade Eriba Touring 820.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-13 07:41

 • Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-08 07:45

 • McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-24 07:27

 • Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-18 07:37

 • LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-16 07:02

 • Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-12 07:00

 • Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-26 07:28

 • Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-22 07:57

 • Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-18 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1684 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 745 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 301 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206