Ljus och modern interiör. När det gäller design är det få som slår Hobby på fingrarna.
Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.
Stoppar in huvudet vid entrén, men drar ut knoppen lika snabbt. Har vi klivit in i fel vagn? Är det här verkligen Hobbys enklaste modell?
Studerar försäljningsskylten utanför fordonet på nytt. Jo, det är den OnTour vi skulle kika på hos Forsbergs Fritidscenters anläggning i Linköping. Stiger in i vagnen och upptäcker nu en detalj som skiljer den här modellen från de mer påkostade syskonserierna – frontväggen saknar nämligen både hyllor och fönster.
OnTour är inte bara liten till växten. Det är även Hobbys minsta uppsättning, ty den så kallade instegserien finns endast i fyra olika tappningar: 390 SF (tvärställd dubbelsäng), 460 DL (långbäddar), 470 KMF (barnkammarmodell med tvärställd dubbelsäng och våningssäng) och vårt testobjekt 470 UL (långbäddar).
Eftersom omfånget är kompakt är också totalvikterna, i modellernas grundutförande, ytterst modesta (1 200–1 350 kg). Med andra ord är OnTour ett bra alternativ för alla som vill ha en lätt och resevänlig vagn som även passar något mindre dragbilar.
Alla äger inte en svulstig suv, eller har ett körkort med fler behörigheter än bokstaven B.
Trots att det är en husvagn som med råge klarar av att hålla sig under beloppet – en tredjedels miljon – (och det inkluderar även alla tillval som har gjorts på visad vagn) finns det en hel del godsaker att glädjas över. Exempelvis en-nyckelsystem, stödhjul med kultrycksvåg, dragstångskåpa (gör det lättare att tvätta fronten av taket), stabiliseringskoppling, robusta rangeringshandtag, ventilerade skåp/sängar/sittgrupp, rymlig gasolkoffert och lättåtkomliga stödbensskruvar (såväl bak som fram).
Även inomhus noterar vi en mängd komponenter och lösningar som förenklar vardagen och höjer njutningen på campingplatsen eller var man nu väljer att slå sig ned. Dit hör bland annat bäddbreddningen som förvandlar två singelbäddar till en vagnsbred dubbelsäng.
I avdelningen för horisontellt nattbruk noterar vi dessutom en byrå och svanhalsliknande läslampor. Här finns också garderoben (86 x 50 x 52 centimeter, höjd/bredd/djup) som har en något ovanlig placering, ovanför fotänden på en av singelbäddarna.
Sittgruppen får också ett stort plus i kanten. En stor U-soffa i en så här kompakt husvagn, wow! Fyra vuxna får plättlätt plats utan att sitta i knät på varandra. Intill soffan, ovanför värmepannan, finns en hörnmöbel där tv:n har sin plats.
Det är här vi ser att det är en OnTour då frontväggen blir lite "fattig" utan hyllor och fönster.
I köket noterar vi tre brännare, köksfläkt och funktionen soft close.
Det är inte så att övriga sektioner inte uppnår betyget bra, eller till och med bättre än så. Vi anser bara att ovan nämnda avdelningar är lite vassare än köket och hygienutrymmet. Och sett till hur mycket tid man spenderar i säng/soffa jämfört med på toa och bland kastruller, har man lagt krutet på rätt saker.
Vi väljer att mer eller mindre utelämna det estetiska denna gång. Det börjar kännas lite uttjatat att nämna att Hobby snarare leder den moderna inredningsdesignen än att de följer den.
Avslutar besöket med att återigen slänga ett getöga på vagnens försäljningsinfo. 20 procents kontantinsats blir 58 998 kronor. Därefter blir kostnaden 1 624 kronor per månad (beräknat på 180 månader och en ränta på 2,95 procent via Wasa Finans). Det har väl till och med den nya, unga generationen husvagnscampare råd med?
Halleluja!
En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.
Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.
Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.
Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.
Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.
Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.
Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.
Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.
Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.
Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.
Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.
Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.
Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.
Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.
Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.