Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

En kunglig avdelning där den mörka textilen Gladstone är vald. Det finns även ett ljusbrunt (Ekeby) och ett ljusgrått (Lexington) alternativ.

Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

Publicerad

Ametist finns enbart i 560-size, fast i olika tappningar.

Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

Kabes storsäljande ädelstensserie omfattas av kvartetten Ametist, Briljant, Safir och Smaragd. Medan Briljant har funnits sedan urminnes tider (1963) gjorde den förstnämnda serien entré 1997.

Ametist finns i fyra olika tappningar: 560 GLE standard/kingsize samt 560 XL standard/kingsize. Det som skiljer standard och kingsize åt är bredden på fordonet (215 vs 235 cm, vilket ger 12 kvm eller 13,2 kvm boyta). 

När man väl har valt modell är det dags att välja sängalternativ. I vårt testobjekt Ametist 560 GLE finns varianterna singelbäddar (B2), fransk säng (B5), våningssäng (B14) samt våningssäng med tre bäddar (B15).

Enkelt förklarat handlar det om att alla har samma planlösning från den stora och bekväma U-sittgruppen i fronten till och med hygienutrymmet i mittpartiet. Det är således bara sängalternativen i vagnens akterparti som skiljer dem åt.

Vad sägs om ett dussin centimeter spiralmadrass och sedan ytterligare sex centimeter bäddmadrass.

Tre olika textilklädslar kan man också välja på som kund – alla stiliga och eleganta – och det kostar inget extra. På tal om extrautrustning hade vår vagn en hel del komponenter som var hämtade från tillvalslistan. Om det är nödvändigt är upp till var en att avgöra.

En sak är emellertid säker – redan i grundutförande är Ametist-vagnarna campingfordon för alla som har höga krav på komfort och basutrustning.

En husvagn inom ädelstenssegmentet har allt det en Classic har – plus en hel del annat. Sett från 2015 till 2021 har drygt 40 uppdateringar skett och helt klart har de fyra olika "stenarna" fått en hel del av den premiumkänsla som bara Royal hade tidigare.

Rak köksbänk i en avdelning som kommer att älskas av användarna.

Nytt för årets modell är träfolien Nordic Oak/Tweed, nya laminat på bord/arbetsbänk samt ny nyans på vägg-, golvmatta och plexiglasdetaljer. Mycket bra har med andra ord blivit ännu bättre – och än mer stilfullt.

Medan Kabe själva kallar interiören för "Nästan som hemma", vill Husvagn & Camping sticka fram hakan och säga – bättre än hemma.

Är man dessutom ute efter en husvagn som är lika rar och go att bo i på vintern som på sommaren, ja då vet många av erfarenhet att en sak är säker. Alla husvagnar är inte ämnade för den utmaningen. Att tillverka vagnar för åretruntbruk kräver sin man.

Ett ljust och synnerligen fräscht hygienutrymme. Som synes är det gott om olika förvaringsutrymmen i Ametist 560 GLE.

Med drygt 60 års erfarenhet av att konstruera fritidsfordon råder inga tvivel om att Kabe klarar de hårt ställda kraven, och man gör det med råge.

Vi nämner här ett axplock av godsaker: De har anpassat inredningen för att återge optimal luftkonditionering, även bakom soffor och skåp. Golvvärmen är ihopkopplad med konvektorsystemet, vilket gör att luften cirkulerar i hela vagnen när värmen väl slås på. De är ensamma på marknaden om att ha en ventilerande väggtapet. Karosskonstruktionen iWall är byggd för att klara extrema temperaturer.

Dessutom har Kabe ett antal patenterade lösningar som exempelvis AGS II Pro (golvvärmen kan vara igång separat) och VarioVent (optimerat ventilationssystem).

Kort sagt har ingenting lämnats åt slumpen. Det här är en husvagn för alla som har högt ställda krav.

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206