Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

Ljus och ytterst modern inredning.

Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

Publicerad

Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

Etrusco är ett italienskt varumärke som tillhör den tyska Hymergruppen där delar av deras husbilsflotta tillverkas av Laika. Hängde ni med?

Att låta passion och kunskap samsas är utan tvekan ett vinnande koncept där tysk konstruktionsprecision kombineras med italiensk design.

Att det i grund och botten är en "italienare" märks tydligt på färgharmonin. Här gäller en sofistikerad mix av vitt (övre partier), brunt (golv och möbelmoduler) och grått (klädsel) i en ytterst modern miljö. Som bekant får man nästan alltid elegans när det romansktalande folkslaget är involverat i husbilsbyggen – Etrusco är som synes inget undantag.

Dubbelsängen har så kallade "tallriksfjädrar" för bästa möjliga komfort.

Att hela deras fullvuxna husbilsflotta har 3 500 kilo totalvikt (3 650 kg som tillval) gör inte saken sämre, tvärtom. Detta bör göra Etrusco till ett hett villebråd för alla som tog körkortet efter 1 juli 1996 och bara har körkortsbehörighet B. Samtidigt får man hålla koll på att tjänstevikt och totalvikt harmonierar så att det inte blir övervikt.

Totalt omfattas deras serieproduktion av två alkover, nio halvintegrerade och en kvartett helintegrerade modeller. Det är inom den sistnämnda grupperingen som vi, hos importören Lindströms Husbilar & Husvagnar, har tagit sittning bakom ratten i en I 7400 QB.

Är man inte förälskad i lösningen med dubbelsäng finns även alternativet rejält tilltagna långbäddar (215 respektive 210 centimeter långa), och tycker man att 7400-duon är för stor kan man välja någon av de två olika 6900 istället. De har samma planlösning som sina storasyskon men är 43 centimeter kortare. Således är de något smidigare att handskas med i såväl trafik som vid rangering.

Litet kök, men likväl fungerar det utmärkt.

Vi inleder rundvandringen med ett litet frågetecken som måste klargöras. I faktarutan har vi kritat dit siffrorna 212 centimeter invändig höjd.

Det är en sanning med viss modifikation, ty detta gäller i köksutrymmet. Det finns nämligen tre olika takhöjder, vilket i sin tur avslöjar att golvet är i olika nivåer.

Vid sittgruppen är det två meter medan 194 centimeter gäller i sovrummet och i de sanitära avdelningarna. Det finns emellertid en träskiva i duschen som kan lyftas bort så att det blir två meter från golv till tak även här.

I och med att duschstång finns, kan utrymmet även användas som torkrum.
Stor kyl välkomnas av de allra flesta.

Den breda dubbelbädden visar sig vara utrustad med komforthöjande, fjädrande tallriksplattor istället för en vanlig ribbotten. Det finns olika namn för denna typ av system, den italienska tillverkaren kallar det för Clima-Plux.

Garderober är placerade på var sin sida om sängen. I denna avdelning gör vi även tummen upp för att det finns både ett takfönster och en takventil samt att läslamporna har integrerade USB-laddningsuttag.

De skrymmande persedlarna tar givetvis plats i garaget som har lastluckor på båda karossidorna (105 x 90 respektive 65 x 90 centimeter). I lastutrymmet noterar vi belysning, 230-uttag och lastöglor att säkra grejerna i.

Däck från Michelin tyder på kvalitet.

Bra detaljrikedom gäller i båda hygienutrymmena. Även om det handlar om småsaker som tvålpump, toalettrulleshållare och handduksstång i duschen, för att nämna ett axplock, känns det genomtänkt. Ingen åverkan behöver således göras på väggarna på egen hand.

Vinkelköket är inte det största på marknaden, men likväl fungerar det mycket bra. Måhända är skafferiet i djupaste laget. I gengäld sätter vi plus för stor kyl/frys, funktionen soft close (både lådor och överskåp) samt för en köksfläkt. 

I sittgruppen finns det utrymme för sex personer. Vi noterar en skolåda under det så kallade femte sätet bakom passagerarstolen. Markis, backkamera och en 22-tums-tv (ovanför kylskåpet) understryker det vi tidigare tycktes skåda – det är bara att vrida på nyckeln och påbörja äventyret.

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206