Dinetten är centralt placerad i vagnen, mitt emot köket. // Fransk säng i ena hörnet har seglat upp som en oerhört populär bäddlösning på den svenska marknaden.
Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.
Förutom det modesta priset finns det massvis med fördelar som talar för LMC, även om varumärket inte innehar någon av huvudrollerna på den svenska marknaden. Samtidigt behöver den tyska husvagns- och husbilstillverkaren knappast skämmas för sina fordon eller sin expertis.
De har stått för kvalitetsstämpeln "Made in Germany" sedan 1955 och än idag bygger de mobila hem med bred kunskap, genomtänkt teknik, funktionella lösningar och sist men inte minst – passion.
Av sex olika husvagnsserier är Style den som allmänt klassificeras som "perfekt för unga familjer". De flesta av modellerna är ytterst små och såväl lättdragna som enkla att rangera.
Vi har emellertid inte valt att gå den gyllene medelvägen, utan istället kikat på seriens största bygge – 582 K – som är en av tre barnkammarvagnar. De övriga är 540 K (tvärställd dubbelsäng fram och längsgående våningssäng bak) och 490 K (tvärställd dubbelsäng fram och dito våningssäng bak).
Dessa mäter för övrigt 758 respektive 716 centimeter i strumplästen, att jämföra med testobjektets 804 centimeter.
Garderob och linneskåp mitt emot entrén. Kidsen har eget linneförråd vid våningssängen. // Fäll upp den nedre våningssängen, och vips uppstår ett stort lastutrymme.
Innan vi går djupare in på vår vagn kan vi även informera om att det finns en serie som heter Style Lift. Till skillnad från Style har dessa modeller utrustats med nedsänkbar taksäng, vilket frigör enormt med utrymme. Synnerligen effektivt, även om det också påverkar vikten en aning med ett gäng pluskilon.
Att den nya generationen barnfamiljer fastnar för Style är inte så underligt. Inredningen är ungdomlig där fräscha vita detaljer kombineras med en för ögat vänlig trädekor. Och trots att prislappen är tämligen låg är 582 K utrustad med saker som betydligt dyrare konkurrenter inte mäktar med i sitt grundutförande.
Vi tänker närmast på utvändigt gasoluttag, brandvarnare, entrédörr med fönster och integrerad papperskorg, aluminiumfälgar, uppfällbar våningssäng (skapar stort lastutrymme) och en reservhjulshållare i gasolkofferten.
Toalett och dusch är avskilda från handfatet som finns bredvid sängen. // Våningssängen finns i vagnens akterparti, alldeles intill entrén.
I en barnkammarvagn är det ytterst viktigt att småttingarna trivs – och det kommer de med all säkerhet att göra. Vid deras bäddar finns var sin smile-lampa och fönster. Dinetten är inte den största på marknaden, men är det inte fler än fyra i vagnen duger den gott.
Dynorna är hårt stoppade, men inte så att det stör. Både i samvaroavdelningen och vid den franska sängen löper läslamporna på skena, vilket gör det enklare att hitta rätt ljusbild.
Två linneförråd finns och en garderob. Skrymmande persedlar får helst ta plats under föräldrarnas säng (där är det nämligen soprent). Sammanfattningsvis råder det inga som helst tvivel – det här är en husvagn som många nytillkomna säkerligen kommer att ha på sin önskelista.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.
Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!
Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.
Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.
Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.
En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.