Chausson X550: Nutid eller framtid?

Långa soffor à la face-to-face, kan det bli så mycket bättre?

Chausson X550: Nutid eller framtid?

Publicerad

X550 har en synnerligen fräck strajpning.

Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

Nej, det är ingen plåtis. Det är en halvintegrerad husbilsmodell, fast lika kort och behändig som de ombyggda skåpbilarna. Flera varumärken har tidigare försökt sig på konceptet med ultrasmå "riktiga" husbilar utan att lyckas. Så varför ska det fungera denna gång?

En anledning skulle kunna vara att den franska husbilstillverkaren Chausson sällan gör som alla andra. Nej, på deras design- och ingenjörsavdelning tycks de ha fått fritt spelrum och samtidigt vågar de ta ut svängarna och konstruera saker och ting långt utanför den konservativa boxen.

Ett knapptryck – sedan har man 190 x 140 centimeter sovplats.

Chausson är inte som alla andra, vad sägs om detta USB-laddningsuttag?

Givetvis tilltalar det inte alla, men för dem som är en smula nyfikna av sig och vågar sig på nytänkande idéer är Chausson ett synnerligen spännande varumärke.

Kanske är det så att fransoserna, till skillnad från konkurrenterna som har försökt sig på liknande modeller tidigare, har prickat tidsmässigt rätt med X550? Kan det vara så att kunderna äntligen är mogna för den här typen av fordon? Framtiden får ge oss svaret.

Visst kan man tycka att 599 centimeter i strumplästen låter i minsta laget, men låt er inte avskräckas. Då endast taksängen finns som fast bädd blir ändå boytan till belåtenhet – och till och med bättre än så.

När avdelningen för horisontellt nattbruk är i takposition känns nämligen X550 som vilken 7,5-metershusbil som helst.

Garderob och linneförråd har sin plats intill hygienutrymmet bak.
Allra längst bak finns dusch- och toalettutrymme.

Nu är det inte bara storleken som imponerar. Den har även en designstil som inte liknar någon annan på marknaden och det gäller såväl exteriört som interiört och detaljerna – allt känns både nytt och fräscht.

Okej, det gäller givetvis inte hela deras husbilsflotta, men definitivt X550. Ta bara USB-laddningsuttaget som exempel. Jösses, vad läckert. Eller vad sägs om ett fordonsbrett hygienutrymme i en husbil på under sex meter! Hela min kropp fullkomligt skriker: Vill ha!

X550 väcker helt klart uppseende. De blålila detaljerna på karossen är i det närmaste självlysande. Aluminiumfälgarna är svarta som synden. När dessutom strajpningen är både sportig och ungdomlig blir den här modellen inte bara en eye-catcher för husbilsentusiasterna – alla tycks vända sig om efter oss när vi rullar i väg på en provtur.

Att ratta X550 är dessutom en dröm. Här kan man utan problem klämma sig in i centrala storstadskärnor utan att bli svettig i pannan.

Sex meter husbil, då får man räkna med att yttre förvaringsutrymmen inte innebär garage.
Med den utfällbara skärbrädan blir köket i samma storlek som i en fullvuxen husbil.

Att vårt testobjekt är försett med en niostegad automat gör knappast saken sämre. Färden blir både mjuk och följsam. I förarmiljön noterar vi radio som inkluderar blåtand med pekskärm, farthållare samt backkamera. Denna husbil är i viss mån även anpassad för nordiskt klimat, då den är utrustad med såväl golvvärme som uppvärmd spillvattentank.

Det bästa har vi emellertid sparat till sist – sittgruppen. Herre min skapare. Face-to-face anses av många vara en trevlig planlösning och här är sofforna dessutom lika långa som i stora, präktiga husvagnar. Det är närapå att man blir salig av lycka. Denna avdelning är dessutom bäddbar och har samma frikostiga mått som den elmanövrerade, nedfällbara taksängen. 

Till sist. Kika gärna på bilderna ytterligare en gång. Här passar nämligen den klassiska formuleringen – en bild säger mer än tusen ord – utsökt bra.

 • Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Är det möjligt att bygga en barnkammarmodell med våningssäng i en husvagn som endast är fyra meter invändigt? Jodå, Weinsberg kan minsann och det via sin CaraOne 400 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-18 07:43

 • Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-14 07:10

 • Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-11 07:54

 • Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Den har tvåhjulsdrift tills du trycker på knappen till vänster om ratten. Vips, så har plåtisen Bürstner Campeo 4x4 förvandlat sig till ett skogsmullecampande fordon som kan brukas även offroad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-04 07:03

 • Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  En helt ny husvagn har presenterat sig. Estate heter serien som är en reviderad arvinge till Kabes populära Classic. Vi har kikat på 520 XL som har fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-20 07:01

 • Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Tillhör ni dem som anser att plåtisarna är något för små och de normalstora husbilarna är lite väl skrymmande? Kolla då in den sprillans nya modellen Sun Living C 65 SL som är ett alternativ någonstans mitt emellan ovan nämnda husbilskonstruktioner.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-17 07:23

 • Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Tänk er en handbyggd husvagn. Ett campingfordon som dessutom tagit hem en triumf i ärofyllda Red Dot Design Award (2019). Alldeles riktigt, det handlar om den unika, smakfulla och minst sagt sofistikerade Eriba Touring 820.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-13 07:41

 • McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-24 07:27

 • Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-18 07:37

 • LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-16 07:02

 • Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-12 07:00

 • Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-26 07:28

 • Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-22 07:57

 • Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-18 07:45

 • Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago chic c-line är en premiumserie med stort P. Står det dessutom superior på karossen, ja då har man tillgång till den mest exklusiva varianten som närapå snuddar vid en Liner. Vi har kikat på modellen I 4.9 LE L som har de populära singelbäddarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-11 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1685 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 639 fristående campingplatser och 745 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 301 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206