Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

Ett campingfordon som även tar sig fram bra i grus, snö och som här i lera, tillhör inte vanligheterna.

Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

Publicerad

Knapparna till vänster om ratten som gör att man kan välja två- eller fyrhjulsdrift.

Den har tvåhjulsdrift tills du trycker på knappen till vänster om ratten. Vips, så har plåtisen Bürstner Campeo 4x4 förvandlat sig till ett skogsmullecampande fordon som kan brukas även offroad.

Visst, det har funnits fyrhjulsdrivna plåtisar tidigare, men det här är Bürstners första. Med tanke på att fordonskartan inom campingindustrin är på god väg att ritas om kan det mycket väl vara ett genidrag, och helt rätt i tiden, att den tyska tillverkaren nu presenterar 4x4-modellen.

Husvagn & Camping citerar här Sylvain Heideier som är trevnadsplanerare hos Bürstner.

"Med denna kompakta fyrhjulsdrivna van har vi följt den aktuella trenden att resa till extraordinära platser. Vår Campeo 4x4 tilltalar äventyrare och friluftsälskare som söker efter unika semesterupplevelser på sina favoritplatser."

Som synes är det interiöra utseendet detsamma som i Campeomodellerna som inte har fyrhjulsdrift.

Vi bör emellertid klargöra att det inte är ett fulländat, terränggående fordon vi har att göra med. Visualisera istället grus, lera och snö samt att kunna ta sig en bit utanför det vanliga vägstråket – och därmed köra till ställen där den vanliga husbilen både ryter, frustar och säger blankt nej.

Vårt testobjekt har nämligen utrustats med grovmönstrade däck, differentialspärr på bakaxeln, skärmbreddare, 20 millimeter förhöjd fjädring samt en skyddsplåt under motorn (allt detta ingår i ett offroadpaket som kostar 54 400 kronor).

Själva fyrhjulsdriftsystemet kommer från franska Dangel som har specialiserat sig på att konvertera vanliga transportbilar till att "bli lite mer" än så. Exempelvis har de försett Peugeot och Citroën med fyrhjulsdrift sedan 1980 – så de kan sin sak.

Förlängningsfunktion på soffbordet gillar vi skarpt.

I hygienutrymmet finns även duschmöjlighet.

Förutom knapparna till vänster om ratten för två- och fyrhjulsdrift har man fordonsmässigt även tillgång till dubbla krockkuddar, ESP (antisladdsystem), ASR (antislir), Hill Holder, Traction + och farthållare.

När Jörgen Fornander, Bürstners försäljningsansvarige på den svenska marknaden, avslöjar att återförsäljarna i de mest nordliga distrikten har visat stort intresse för 4x4 är jag inte speciellt överraskad.

Där finns allt som oftast större möjlighet till att bruka bilen och dess offroadegenskaper (fyra centimeter högre markfrigång) och visst känns den fyrhjulsdrivna plåtisen mer lämplig för friluftsmänniskor som exempelvis fiskefantaster, MTB-cyklister och jaktentusiaster än storstadsbor utan tillgång till vare sig smala grusvägar eller terrängvänlig skogsmark.

Tvärställd dubbelsäng i akterpartiet.

Det bör emellertid nämnas att Campeo 4x4 naturligtvis kan beställas i sitt grundutförande med "vanliga" hjul och utan allt annat som ingår i ovan nämnda offroadpaket.

Fast om ni frågar mig tappar den då sin säregna identitet och sitt vid-sidan-av-vägen-DNA, som kan ses som både kaxigt och fräckt.

Öppen spis eller lägereld interiört? Nej, så mycket äventyr är det inte, och framför allt inte när vi pratar designinredning och komponentutrustning interiört.

Som sig bör i plåtisar – köket intill skjutdörren.

Riktigt fläskiga däck ingår i offroadpaketet.

Där skiljer sig inte 4x4 från någon annan Campeo, utan de har identiska inredningsmoduler. Dock inget ont i det. Här gäller den kanske vanligaste planlösningen av dem alla för en kompakt husbil – det vill säga köket intill skjutdörren, ett soffbord med förlängningsfunktion, hygienutrymme med duschmöjlighet samt en tvärställd dubbelsäng och bra lastutrymme i fordonets akterparti.

Med andra ord är Campeo 4x4 spännande att köra och samtidigt har den en användarvänlig bodel.

Kan det bli så mycket bättre?

 • Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Är det möjligt att bygga en barnkammarmodell med våningssäng i en husvagn som endast är fyra meter invändigt? Jodå, Weinsberg kan minsann och det via sin CaraOne 400 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-18 07:43

 • Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-14 07:10

 • Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-11 07:54

 • Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  En helt ny husvagn har presenterat sig. Estate heter serien som är en reviderad arvinge till Kabes populära Classic. Vi har kikat på 520 XL som har fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-20 07:01

 • Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Tillhör ni dem som anser att plåtisarna är något för små och de normalstora husbilarna är lite väl skrymmande? Kolla då in den sprillans nya modellen Sun Living C 65 SL som är ett alternativ någonstans mitt emellan ovan nämnda husbilskonstruktioner.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-17 07:23

 • Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Tänk er en handbyggd husvagn. Ett campingfordon som dessutom tagit hem en triumf i ärofyllda Red Dot Design Award (2019). Alldeles riktigt, det handlar om den unika, smakfulla och minst sagt sofistikerade Eriba Touring 820.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-13 07:41

 • Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-08 07:45

 • McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-24 07:27

 • Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-18 07:37

 • LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-16 07:02

 • Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-12 07:00

 • Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-26 07:28

 • Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-22 07:57

 • Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-18 07:45

 • Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago chic c-line är en premiumserie med stort P. Står det dessutom superior på karossen, ja då har man tillgång till den mest exklusiva varianten som närapå snuddar vid en Liner. Vi har kikat på modellen I 4.9 LE L som har de populära singelbäddarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-11 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206