Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Publicerad

Beachy 420 är liten, lätt och billig.

Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

Skapa en enkel och samtidigt bekväm husvagn som aldrig tidigare har funnits på marknaden.

Det var förutsättningarna som Hobby arbetade efter när de tog fram trion Beachy. Med koppling till vad semester oftast står för – sol, hav, sand och vind – var det försäljningschefen Holger Schulz som sjösatte projektet och vid sin sida hade han den danska designern Anne Halskov.

Grundidén fick hon från ikonvagnen som Hobbys grundare, Harald Striewski, skapade redan 1967.

Bäddat och klart, och visst ser det inbjudande ut?

Det var hos Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund som Beachy hade sin svenska premiär. De äldre besökarna tittade som hastigast in och gav vagnarna beröm i form av ord som wow, annorlunda, kul, och charmiga.

Efter en stund dök även ett par i 30-årsåldern upp. Nu hettade det till på allvar. Turturduvorna såg ut att vara duktigt nykära. De hade i alla fall bara ögon för varandra – och 420-modellen. Några andra fordon i utställningshallen tycktes de inte ens se.

Det var som i en skräckroman av Stephen King där en hel stad tömdes på precis allt utom – en enda husvagn. De öppnade skåp, drog ut lådor, lyfte på lock och kikade på i stort sett allt in i minsta detalj. Dryga halvtimmen senare klev de ut, iklädda två breda leenden.

Inte vad rutinerade husvagnscampare är vana vid – men det fungerar!

Den dolda kylboxen rymmer 38 liter.

Kanske var det helheten som gjorde dem saliga eller var det när prislappen förkunnande att 420-modellen endast kostar 169 000 kronor? Deras kroppsspråk talade i varje fall sitt tydliga språk – ska vi slå till?

Vad får man då om man köper en 420? Jo, en husvagn som inte liknar någonting annat på marknaden. Visst, bilderna i detta reportage avslöjar en hel del men känslan går inte riktigt att förmedla – den måste upplevas.

Trots sin till synes okomplicerade interiör finns mycket av det som behövs för ett bekymmersfritt campande, även om jag kan tänka mig att en och annan rutinerad husvagns-resenär säkerligen rynkar på näsan åt att vissa komponenter och konstruktioner inte är som "det brukar vara". 

Mer som en mysig enrummare, än en konventionell husvagn.

Finns toalett? Ja, men man får nöja sig med en Porta Potti (tillval), precis som man gjorde i husvagnshistoriens vagga. Några överskåp? Nja, inte skåp utan här är det tyglådor som utgör förvaringsutrymmena. Kylskåp då? Jodå, det finns en toppmatad kylbox som är dold under diskbänken i ett skåp.

Vidare ersätter ett draperi det "vanliga" skjutbara myggnätet medan en bäddbar soffa utgör vagnens avdelning för horisontellt nattbruk. Den öppningsbara bakgaveln (som har så kallad stalldörrsfunktion) gör att vagnen får den där fria vanlife-känslan som det talas så vitt och brett om.

Vill man ha mer av det goda kan Beachy även utrustas med utomhusgrill, solpanel, cykelhållare, markis och en läcker förvaringsbox som placeras på dragstången.

Nej, några överskåp finns inte. I stället gäller tyglådor.

Att dra respektive rangera vagnen lär bli plättlätt. Dess modesta vikt kommer att göra 420 till ett hett villebråd bland B-körkortsinnehavare som inte har någon muskelstinn dragbil. Stödbensskruvarna sitter exemplariskt till och på dragstångshjulet noterar vi en viktindikator.

Vad är det då för värmesystem? Ledsen att behöva säga det, men det finns ingen värme alls. Av den anledningen kan det tänkas att en och annan kan komma att backa när köpekontraktet väl ska undertecknas. Samtidigt är det här en utpräglad sommarvagn som bör ses som ett mellanting mellan ett lyxigt tält på hjul och en traditionsenlig husvagn.

Och skulle det bli svalt framåt kvällskvisten, dra igång en värmefläkt. Svårare än så behöver det inte vara. Med en Beachy får man helt enkelt tänka – välkommen till en ny era i husvagnsindustrin – och det gör vi så gärna!

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206