Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Hobby Beachy 420: Strandraggaren

Publicerad

Beachy 420 är liten, lätt och billig.

Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

Skapa en enkel och samtidigt bekväm husvagn som aldrig tidigare har funnits på marknaden.

Det var förutsättningarna som Hobby arbetade efter när de tog fram trion Beachy. Med koppling till vad semester oftast står för – sol, hav, sand och vind – var det försäljningschefen Holger Schulz som sjösatte projektet och vid sin sida hade han den danska designern Anne Halskov.

Grundidén fick hon från ikonvagnen som Hobbys grundare, Harald Striewski, skapade redan 1967.

Bäddat och klart, och visst ser det inbjudande ut?

Det var hos Tumbo Husvagnar & Husbilar i Kvicksund som Beachy hade sin svenska premiär. De äldre besökarna tittade som hastigast in och gav vagnarna beröm i form av ord som wow, annorlunda, kul, och charmiga.

Efter en stund dök även ett par i 30-årsåldern upp. Nu hettade det till på allvar. Turturduvorna såg ut att vara duktigt nykära. De hade i alla fall bara ögon för varandra – och 420-modellen. Några andra fordon i utställningshallen tycktes de inte ens se.

Det var som i en skräckroman av Stephen King där en hel stad tömdes på precis allt utom – en enda husvagn. De öppnade skåp, drog ut lådor, lyfte på lock och kikade på i stort sett allt in i minsta detalj. Dryga halvtimmen senare klev de ut, iklädda två breda leenden.

Inte vad rutinerade husvagnscampare är vana vid – men det fungerar!

Den dolda kylboxen rymmer 38 liter.

Kanske var det helheten som gjorde dem saliga eller var det när prislappen förkunnande att 420-modellen endast kostar 169 000 kronor? Deras kroppsspråk talade i varje fall sitt tydliga språk – ska vi slå till?

Vad får man då om man köper en 420? Jo, en husvagn som inte liknar någonting annat på marknaden. Visst, bilderna i detta reportage avslöjar en hel del men känslan går inte riktigt att förmedla – den måste upplevas.

Trots sin till synes okomplicerade interiör finns mycket av det som behövs för ett bekymmersfritt campande, även om jag kan tänka mig att en och annan rutinerad husvagns-resenär säkerligen rynkar på näsan åt att vissa komponenter och konstruktioner inte är som "det brukar vara". 

Mer som en mysig enrummare, än en konventionell husvagn.

Finns toalett? Ja, men man får nöja sig med en Porta Potti (tillval), precis som man gjorde i husvagnshistoriens vagga. Några överskåp? Nja, inte skåp utan här är det tyglådor som utgör förvaringsutrymmena. Kylskåp då? Jodå, det finns en toppmatad kylbox som är dold under diskbänken i ett skåp.

Vidare ersätter ett draperi det "vanliga" skjutbara myggnätet medan en bäddbar soffa utgör vagnens avdelning för horisontellt nattbruk. Den öppningsbara bakgaveln (som har så kallad stalldörrsfunktion) gör att vagnen får den där fria vanlife-känslan som det talas så vitt och brett om.

Vill man ha mer av det goda kan Beachy även utrustas med utomhusgrill, solpanel, cykelhållare, markis och en läcker förvaringsbox som placeras på dragstången.

Nej, några överskåp finns inte. I stället gäller tyglådor.

Att dra respektive rangera vagnen lär bli plättlätt. Dess modesta vikt kommer att göra 420 till ett hett villebråd bland B-körkortsinnehavare som inte har någon muskelstinn dragbil. Stödbensskruvarna sitter exemplariskt till och på dragstångshjulet noterar vi en viktindikator.

Vad är det då för värmesystem? Ledsen att behöva säga det, men det finns ingen värme alls. Av den anledningen kan det tänkas att en och annan kan komma att backa när köpekontraktet väl ska undertecknas. Samtidigt är det här en utpräglad sommarvagn som bör ses som ett mellanting mellan ett lyxigt tält på hjul och en traditionsenlig husvagn.

Och skulle det bli svalt framåt kvällskvisten, dra igång en värmefläkt. Svårare än så behöver det inte vara. Med en Beachy får man helt enkelt tänka – välkommen till en ny era i husvagnsindustrin – och det gör vi så gärna!

 • Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Är det möjligt att bygga en barnkammarmodell med våningssäng i en husvagn som endast är fyra meter invändigt? Jodå, Weinsberg kan minsann och det via sin CaraOne 400 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-18 07:43

 • Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-14 07:10

 • Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Den har tvåhjulsdrift tills du trycker på knappen till vänster om ratten. Vips, så har plåtisen Bürstner Campeo 4x4 förvandlat sig till ett skogsmullecampande fordon som kan brukas även offroad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-04 07:03

 • Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  En helt ny husvagn har presenterat sig. Estate heter serien som är en reviderad arvinge till Kabes populära Classic. Vi har kikat på 520 XL som har fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-20 07:01

 • Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Tillhör ni dem som anser att plåtisarna är något för små och de normalstora husbilarna är lite väl skrymmande? Kolla då in den sprillans nya modellen Sun Living C 65 SL som är ett alternativ någonstans mitt emellan ovan nämnda husbilskonstruktioner.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-17 07:23

 • Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Tänk er en handbyggd husvagn. Ett campingfordon som dessutom tagit hem en triumf i ärofyllda Red Dot Design Award (2019). Alldeles riktigt, det handlar om den unika, smakfulla och minst sagt sofistikerade Eriba Touring 820.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-13 07:41

 • Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-08 07:45

 • McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-24 07:27

 • Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-18 07:37

 • LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-16 07:02

 • Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-12 07:00

 • Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-26 07:28

 • Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-22 07:57

 • Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-18 07:45

 • Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago Chic C-Line I 4.9 LE L: Glitter och glamour

  Carthago chic c-line är en premiumserie med stort P. Står det dessutom superior på karossen, ja då har man tillgång till den mest exklusiva varianten som närapå snuddar vid en Liner. Vi har kikat på modellen I 4.9 LE L som har de populära singelbäddarna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-11 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206