Caravelair Artica 542: Made in France

Ljust och mörkt kombineras i interiören. Visst ser det lite fräckt ut?

Caravelair Artica 542: Made in France

Publicerad

542 är en av sju modeller inom Artica.

En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

Den svenska husvagnsmarknaden kan te sig en smula märklig både för experter och ur en lekmans synvinkel.

Det finns tre tydliga exempel på hur snedvridet det kan vara. Dethleffs är en storsäljare bland husbilar, men när det gäller husvagnsförsäljningen i Sverige spelar de inte direkt i elitdivisionen. Många frågar sig varför? De är välkända, har en bra prisbild och vagnarna är som bekant välutrustade.

Det stora förvaringsutrymmet är hör och häpna – ett kylskåp/frys.

Utdragbar kompressorkyl...

Vi kan egentligen dra samma story om såväl Hymer Eriba som Bürstner. Tydligen krävs det mer än bara ett välrenommerat varumärke för att få fotfäste bland blågula husvagnsentusiaster.

– Caravelair ska tilltala alla som inte vill lägga en förmögenhet på en ny husvagn. Framför allt gäller det kanske unga, nytillkomna husvagnscampare. Alla modeller har en fräsch inredning i egen stil, bra utrustningsnivå och ett fördelaktigt pris, förklarar Robin Appelqvist på Mobilen Stockholm.

2015 utfördes ett försök att lansera Caravelairvagnar på den svenska marknaden – som dessvärre inte gav frukt. Den här gången, och det i samband med den franska tillverkarens 60-årsjubileum, känns det som att det ligger mer muskler bakom satsningen.

Exempelvis finns det redan nu fyra återförsäljare – anrika Husvagn-Svensson i Lidköping, Fritidscenter Ängelholm samt Mobilen Borås och Mobilen Stockholm.

Caravelair må vara stora på den franska marknaden då de årligen tillverkar cirka 5 000 vagnar. I Sverige är de emellertid tämligen okända. De är dock allt annat än nykomlingar när det gäller husvagnkonstruktioner. I och för sig var det flygplan som de byggde allra först.

1962 beslutade sig Sud Aviation för att utöka verksamheten och det mynnade ut i en husvagnsindustri som nu fyller 60 år. Varumärket ingår i den gigantiska koncernen Trigano. Skapandet sker i regionen Ardèche i en av Europas största husvagnsfabriker och såväl möbler som dynor och madrasser kommer från franska specialleverantörer – så vi pratar i allra högst grad om Made in France. 

...och utvändigt gasoluttag.

Rent utseendemässigt gäller ljust träfaner. I kombination med mörka överskåpsluckor och eleganta beslag känns det harmoniskt.

Naturligtvis finns det en hel del godis att förmedla och framför allt drar vi på smilbanden för en hel radda med användarvänliga komponenter. Såväl utvändigt dusch- som gasoluttag, täckkåpa för dragstången och aluminiumfälgar (som är svarta som synden) noteras. I U-sittgruppen är nackstöden flyttbara och ett stort panoramafönster släpper in massvis med ljus.

Det är emellertid i köket som vi höjer på ögonbrynen ordentligt. Där finns nämligen något så ovanligt som en utdragbar kompressorkyl. Den kallas för XL Freeze och rymmer 150 liter inkluderat ett frysfack på 15 liter. Vive la France!

Handfatsmodulen är vridbar, vilket ger duschutrymme.

Singelbäddarna har justerbar huvudända och de svanhals-liknande läslamporna har integrerat USB-laddningsuttag (gäller även i sittgruppen). 

Hygienutrymmet har fått den platsbesparande detaljen svängbar handfatsvägg – så att toan kan förvandlas till en duschkabin i ett nafs. Vid entrén finns såväl papperskorg, skoskåp som brandvarnare. Komfortmadrasserna är 15 centimeter tjocka och de är även värmereglerade och motverkar kvalster.

Avslutningsvis har vi också några detaljer som man inte kan se med blotta ögat, men som bör lyftas fram. Byggnadskonstruktionen har exklusiv IRP-teknik, vilket kort sammanfattat innebär vattenavvisande XPS-isolering, robust hållfasthet och ett generellt starkt skydd mot exempelvis salt och hagel.

 • Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-20 06:29

 • Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-14 07:04

 • Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-08 06:19

 • Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-03 07:21

 • Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-13 07:03

 • Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-10 07:13

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206