Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

Publicerad

RT-serien finns i fyra olika färger.

Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

Vi befinner oss hos plåtisspecialisten Solhem Husbil i Bålsta där vårt testobjekt står redo. Modellen Cliff finns i två olika tappningar. Har den bokstavstillägget RT, som i vårt fall, är den dessutom utrustad med pop-up-tak. En funktion som har blivit i ropet de senaste två åren.

RT-serien å sin sida finns som en kvartett i storleksordning 540, 600, 601 och 640 med fyra olika karosskulörer att välja mellan (vit/grå/gråblå/svart).

Läderklädsel i soffan och funktionen soft close på alla överskåp. Till höger: Trappan upp till himmelriket.

Med handen på hjärtat måste vi erkänna att den här kompakta husbilen känns mer som en premiummodell än en instegsmodell. Varje avdelning, och för den delen även varenda komponent, känns genomtänkt och de olika beståndsdelarna tycks ha valts ut med både visdom och omsorg.

Exempel på det är detaljer som integrerat takfönster i pop-up-taket, markis, cykelhållare, aluminiumfälgar, Isofix-säten och läderklädsel i sittgruppen. Nej, Sunlight har verkligen inte sparat på krutet. 

Bakom ratten blir jag först en smula konfunderad – sedan slår det mig. Aha, den är byggd på Fiats nya Ducato med betydligt fler digitala och personbilsliknande funktioner. Bland annat erbjuder den italienska tillverkaren ett komplett utbud av ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) både på vägen och vid parkering.

Äventyrligt och frihetskänsla på samma gång.

– Systemets tillgänglighet styrs av typen av husbil, exempelvis finns alla system tillgängliga för en "plåtis". För de som är byggda på husbilschassi försvinner 360-graders parkeringsassistans, blind spot och den digitala backspegeln. I de helintegrerade försvinner ytterligare några system, hälsar Maria Johansson, PR Manager hos Fiat Sweden.

Vad innebär då nya Ducato i klarspråk?

Jo, ett nyckellöst system (dock ej i vårt testobjekt som måhända kan ha varit av arten förproduktion), elektrisk parkeringsbroms, ny elektrisk servostyrning, mindre ratt och digital instrumentering. Det finns också fack för att trådlöst kunna ladda mobilenheter. Vi noterar dessutom dubbla USB-portar samt större och rymligare överskåp för att nämna ett axplock.

Det finns även en dubbelsäng om man inte vill använda pop-up-sängen varje gång.

Köket har två brännare och en kompressorkyl på 84 liter.

I hytten har även stolarna fått ett modernare utseende med en ny typ av stoppning. Rent estetiskt, och nu pratar vi exteriört, gäller numera LED-belysning med svepande körriktningsvisare, ett djärvare utseende på fronten (där stötfångaren är lackerad i karossens färg) samt omdesignad grill och huv.

Med tanke på att dieselkostnaderna har skjutit i höjden är det också välkomnande att den tredje generationen Ducatomotorer sägs ha effektivitetsförbättringar gällande bränsleförbrukningen samt att koldioxidutsläppen kan sänkas med upp till sju procent.

Hur är då själva boendekomforten? Inte mycket att klanka ned på där heller – i varje fall inte om man är smärt och smidig. Kylskåp och garderob på golvnivå vill man emellertid ogärna ha när man kommer upp i åren.

Samtidigt kommer knappast Cliff 600 RT att bli en storsäljare bland pensionärerna, men den kommer säkerligen att älskas av deras barnbarn. Nej, den inriktar sig på de äventyrliga 90-talisterna som har vanlife som livsstil.  

Faktum är att jag känner ett sting av avundsjuka. När jag var yngre och mer aktiv i mitt rörelseschema fanns inte denna typ av fordon på konstruktörernas ritbord.

Rymligt hygienutrymme med duschmöjlighet.

Nej, i början av 80-talet fick jag vackert kuska runt i en långsam crossbuss (Peugeot J7), alternativt hysa in mig hos en vän i dennes bångstyriga Ford Transit när det bar av till fjällvärlden eller vad som nu skulle utforskas.

Visst, det var äventyrligt (framför allt fick man hålla tummarna för att det maskinella skulle hålla hela resan), men det där med komfort var inte ens uppfunnet. Samtidigt fanns det heller inga andra eller bättre alternativ att ta till.

Jag är inte missunnsam av mig, men jösses vad jag önskar att det hade funnits en Sunlight Cliff 600 RT Adventure Edition när jag var plus 20.

 • Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-20 06:29

 • Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-14 07:04

 • Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-08 06:19

 • Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-03 07:21

 • Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-13 07:03

 • Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-10 07:13

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206