Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Ljusa och moderna färger. Notera även instegsgarderoben och det upplysta vitrinskåpet.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Publicerad

Döm om min förvåning då jag insåg att vit kaross är ett tillval.

Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

Det är få husvagnar som rent historiskt kan mäta sig med Südwind.

Att en serietillverkad husvagn, som lanserades vid mässan i Essen 1962, skulle leva vidare 60 år senare är ganska svårt att ta in. Framför allt med tanke på hur många varumärken och modellserier som har kommit och gått under årens lopp.

Jag och många med mig såg säkerligen Südwind 500 FU i samband med importören Bergholms mässa i Jönköping. En del reagerade säkerligen på att karossen inte var vit, utan gråaktig. Fast inte grå som i grått och trist, utan en silvergråaktig färgnyans som fullkomligen sprutar ut budskapet modernt, sportigt och tufft! Är det ett tillval månde? Nej, hör och häpna – av Bergholms säljkår fick jag det förklarat för mig att det är vit kaross som tillhör tillvalslistan och inte tvärtom. Hoppsan!

60 YEARS KNAUS är broderat på den ena ryggdynan.

500 FU är dessutom en av tre Südwind-vagnar som kan beställas med det innovativa E.Power-paketet som i klarspråk innebär gasolfri drift (de övriga två är 460 EU och 500 QDK). Dessutom är den husbilsinspirerade konstruktionen FoldXpand applicerad på bakgaveln (innebär att boutrymmet maximeras utan att påverka fordonets längd).

Vad utomordentligt härligt att se att den ytterst konservativa husvagnsbranschen vågar släppa loss och harmoniera med övrig utveckling i samhället där exempelvis miljökrav, digitalisering och produktutveckling närapå skenar iväg med blixtens fasansfulla hastighet.

Nu är det inte enbart nytänkandet inom karosskonstruktion som imponerar. Man behöver inte komma längre in i vagnen än att man stoppar in nosen för att bli varmt välkomnad av en användarvänlig hallmöbel som inkluderar garderob, hyllor och ett upplyst vitrinskåp.

Hade det inte varit för den svarta listen hade man knappt upptäckt kylskåpet.

Motsatta sidan är också i viss mån upplyst i form av en ljusslinga av synnerligen modern art (se bild). Inte heller premiumentrédörren i sig får glömmas bort då den har populära detaljer som multifunktionell väska och paraplyställ. Slår mig ned i den mäktiga U-soffan. En 500-vagn och detta enorma sittutrymme – wow!

Noterar att det även finns ett broderi på ena ryggdynan med texten 60 YEARS KNAUS som förkunnar att Südwind är deras jubileums-serie.

Det första som slår mig är hur modern interiörens färgsättning är. Väggar, golv, möbelmoduler och överskåpsluckor – allt är nämligen ljust på ett synnerligen smakfullt vis. Ta bara kylskåpet i köksavdelningen som ett exempel – så elegant integrerat att man knappt ens ser att det finns där.

Separata avdelningar för toa och handfat gäller i 500 FU. Närmast futuristisk belysning i hallen.

Samtliga skåp och lådor är naturligtvis ventilerade och överskåpen har en så mjuk och följsam soft close-funktion att man nästan blir salig av lycka. I taket sitter en brandvarnare och i sängen ligger det en
kvalitetsmadrass av märket Evo Pore HRC.

Vi noterar svanhalsbelysning både bak och fram. Dessa läslampor visar sig dessutom ha såväl dimbar funktion som nattbelysningsfunktion. En närmast komplett husvagn? You bet!

Avslutningsvis bör det tilläggas att 500 FU bara är en av 16 vagnar i den stora skaran Südwind 60 Years. Skulle alltså inte denna vagns storlek eller planlösning attrahera just era behov, finns det en mängd syskon att välja mellan.

Naturligtvis har vi inte glömt bort serien Südwind Scandinavian Selection. Där gäller ytterligare fem modeller som i sin tur är utrustade med bland annat vattenburet värmesystem, såväl centralt som i golv.

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206