Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Ljusa och moderna färger. Notera även instegsgarderoben och det upplysta vitrinskåpet.

Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

Publicerad

Döm om min förvåning då jag insåg att vit kaross är ett tillval.

Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

Det är få husvagnar som rent historiskt kan mäta sig med Südwind.

Att en serietillverkad husvagn, som lanserades vid mässan i Essen 1962, skulle leva vidare 60 år senare är ganska svårt att ta in. Framför allt med tanke på hur många varumärken och modellserier som har kommit och gått under årens lopp.

Jag och många med mig såg säkerligen Südwind 500 FU i samband med importören Bergholms mässa i Jönköping. En del reagerade säkerligen på att karossen inte var vit, utan gråaktig. Fast inte grå som i grått och trist, utan en silvergråaktig färgnyans som fullkomligen sprutar ut budskapet modernt, sportigt och tufft! Är det ett tillval månde? Nej, hör och häpna – av Bergholms säljkår fick jag det förklarat för mig att det är vit kaross som tillhör tillvalslistan och inte tvärtom. Hoppsan!

60 YEARS KNAUS är broderat på den ena ryggdynan.

500 FU är dessutom en av tre Südwind-vagnar som kan beställas med det innovativa E.Power-paketet som i klarspråk innebär gasolfri drift (de övriga två är 460 EU och 500 QDK). Dessutom är den husbilsinspirerade konstruktionen FoldXpand applicerad på bakgaveln (innebär att boutrymmet maximeras utan att påverka fordonets längd).

Vad utomordentligt härligt att se att den ytterst konservativa husvagnsbranschen vågar släppa loss och harmoniera med övrig utveckling i samhället där exempelvis miljökrav, digitalisering och produktutveckling närapå skenar iväg med blixtens fasansfulla hastighet.

Nu är det inte enbart nytänkandet inom karosskonstruktion som imponerar. Man behöver inte komma längre in i vagnen än att man stoppar in nosen för att bli varmt välkomnad av en användarvänlig hallmöbel som inkluderar garderob, hyllor och ett upplyst vitrinskåp.

Hade det inte varit för den svarta listen hade man knappt upptäckt kylskåpet.

Motsatta sidan är också i viss mån upplyst i form av en ljusslinga av synnerligen modern art (se bild). Inte heller premiumentrédörren i sig får glömmas bort då den har populära detaljer som multifunktionell väska och paraplyställ. Slår mig ned i den mäktiga U-soffan. En 500-vagn och detta enorma sittutrymme – wow!

Noterar att det även finns ett broderi på ena ryggdynan med texten 60 YEARS KNAUS som förkunnar att Südwind är deras jubileums-serie.

Det första som slår mig är hur modern interiörens färgsättning är. Väggar, golv, möbelmoduler och överskåpsluckor – allt är nämligen ljust på ett synnerligen smakfullt vis. Ta bara kylskåpet i köksavdelningen som ett exempel – så elegant integrerat att man knappt ens ser att det finns där.

Separata avdelningar för toa och handfat gäller i 500 FU. Närmast futuristisk belysning i hallen.

Samtliga skåp och lådor är naturligtvis ventilerade och överskåpen har en så mjuk och följsam soft close-funktion att man nästan blir salig av lycka. I taket sitter en brandvarnare och i sängen ligger det en
kvalitetsmadrass av märket Evo Pore HRC.

Vi noterar svanhalsbelysning både bak och fram. Dessa läslampor visar sig dessutom ha såväl dimbar funktion som nattbelysningsfunktion. En närmast komplett husvagn? You bet!

Avslutningsvis bör det tilläggas att 500 FU bara är en av 16 vagnar i den stora skaran Südwind 60 Years. Skulle alltså inte denna vagns storlek eller planlösning attrahera just era behov, finns det en mängd syskon att välja mellan.

Naturligtvis har vi inte glömt bort serien Südwind Scandinavian Selection. Där gäller ytterligare fem modeller som i sin tur är utrustade med bland annat vattenburet värmesystem, såväl centralt som i golv.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206