Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

Publicerad

Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

Mysigt under kvällstid. Notera bland annat det dolda tv-skåpet bakom det femte sätet.

Historiskt sett känns Malibu både som något nytt och fräscht samtidigt som man ska ha i åtanke att Carthagos grundare Karl-Heinz Schuler döpte sina campingbussar till Malibu redan 1979.

Efter att namnet legat i malpåse under en tid gjorde plåtisarna Malibu Van storstilad comeback 2013 och två år senare var det dags att presentera deras första hel- och halvintegrerade modeller på husbilsmarknaden – något som inte helt oväntat skedde i samband med mässan Caravan Salon i Düsseldorf. Där och då fick Malibu motta det prestigefyllda priset "Årets nyhet" av facktidningen Reisemobil.

Efter den storstilade comebacken (eller debuten om man så vill) och med ytterligare två prestigefyllda utnämningar innanför västen är Malibu definitivt ett varumärke att räkna med. Så, ni som har tänkt tanken att de spelar en andrafiol i kölvattnet av Carthago, glöm det!

Så här snyggt och elegant ser det ut under dagtid.

Av tillverkarna beskrevs Malibu som ett varumärke förstagångsköparna skulle förlita sig till – innan de tog steget över till Carthago.

Tittar vi på prisbilden, som i grundutförandet är på ett sjusiffrigt belopp, förstår man att det inte är ett instegsfordon man har att göra med. Jo, kanske – fast då i Carthagos premiumvärld.

Det bör även understrykas att testobjektet, som vi tog i besittning hos Tumbo Husvagnar & Husbilar, var extrautrustat med en mängd komforthöjande komponenter och det i sin tur gjorde att priset steg med ytterligare 290 000 kronor. Premium även här? Jajamensan!

Gott om utrymme på alla ledder. Notera hyllan till vänster inne i taksängen.

Tandborstemuggar, USB-uttag, smakfull vattenkran – här finns allt!

Kombinationen av avancerad karossteknik, närmast underskön inredning och en hel del fiffiga detaljlösningar gör att Malibu kvalificeras till grupperingen "högintressant" för dem som önskar det där lilla extra.

Bland annat bör följande lyftas fram: framåtlutande instrumentbräda som gör att man ser körbanan redan 2,77 meter framför sig. Dessutom är fronten tredimensionellt formad för mindre luftmotstånd, vindljud och bränsleförbrukning.

Vidare är tanklocket infällt i sidoväggen, förardörren har ett extra lågt insteg (samt dubbel låsning) medan plisségardinen fram har isolerande egenskaper. Dessutom är förvaringen i dubbelgolvet närmast enorm (upp till 48 centimeter nyttjandehöjd) och som extra plus i kanten är persedlarna åtkomliga både från in- och utsidan.

Stilren avdelning för nattbruk. Sängen har även bäddbreddningsfunktion.

Gott om lådor i köket. I vårt testobjekt hade man dock valt till ugn/grill och då försvinner de två översta lådorna till vänster.

Även interiört noterar vi en mängd komforthöjande lösningar som gör campandet till en ren fröjd. Exempelvis är det hela 83 centimeter från madrassen till taket i den nedfällbara taksängen. 

Det svängbara skoskåpet under soffan är inte bara praktiskt – här pratar vi även extravagans de luxe. De högblanka, välvda överskåpen vid sittgruppen är också ögongodis.

Är detta månne marknadens snyggaste skoskåp?

Två andra saker vi diggar skarpt är det dolda tv-skåpet (bakom det femte sätet) och att singelbäddarnas fotändor kan lyftas så att man enkelt kan nå packningen i stående ställning. Vid denna avdelning finns även en komforttrappa med dubbla förvaringsutrymmen. Tillverkaren meddelar att de bara använder sig av dörrvred, beslag, gångjärn, skruvar och tappar av absolut högsta kvalitet.

Som ni förstår kan vi hålla på så här länge – och det gör vi så gärna. Att stifta bekantskap med Malibu I 490 LE var nämligen ett enda stort nöje.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206