Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

Publicerad

Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

En stjärnklar natt och man har första parkett i soffan.

Det finns en mängd olika faktorer som talar för Adria. Husvagnsflottan är diger och den täcker allt från instegs-vagnarna Altea till åretrunt-anpassade Alpina. Andrahandsvärdet står dessutom högt i kurs den dag man önskar byta eller sälja sitt kära fordon.

Återförsäljarnätet är brett, vilket i sin tur bidrar till en förstklassig eftermarknadsservice och reservdelshållning. Dessutom är det slovenska varumärket flerfaldigt prisbelönta inom kriterier som kundnöjdhet, kvalitet, design och innovation.

Separata ställbara huvudändor i den franska bädden.

Innan vi kliver in i testobjektet Alpina 583 LP tar vi en titt exteriört samt läser på bland konstruktionerna som man inte kan se med blotta ögat.

Välrenommerade AL-KO står för chassit och vi noterar även extra kraftiga stödben. På fabriken monterar man det allra senaste inom värmeisoleringsmaterial till sitt eget Thermo-build-system, vilket i klarspråk innebär inga kallraspunkter samt optimerade värme- och luftflöden. Det sistnämnda går även under benämningen Air Flow System där kondensbildningen har minimerats.

Själva karosskonstruktionen är naturligtvis en hel vetenskap att förklara. Vi nöjer oss med att byggnationen lyder under benämningen Comprex som kombinerar träets vridstyrka, polyuretanens hållbarhet samt polyesterns fuktstoppningsegenskaper.

Toa och dusch – men även ett torkrum när nöden kräver det. Ovalt badrumsskåp ovanför handfatet.

Givetvis testas alla Adrias husvagnar i en klimatkammare innan de levereras till återförsäljarledet. Råder det ett tufft "klimat" i kammaren? Ja, det kan man lugnt säga. Vagnarna utsätts nämligen för minus 40 grader till plus 60 samt för en luftfuktighet från 45 till 80 procent (mellan 30 och 60 plusgrader) innan de får stämplat och klart att de är godkända. Nog om detta.

Som Husvagn & Camping tidigare har skrivit är det serien Alpina som tillverkaren har lagt mest krut på till 2022. Det handlar i mångt och mycket om helt nya vagnar! Exteriört har de nu fått vindavvisare samtidigt som gasolkofferten har breddats för att förenkla i- och urlyftning av flaskorna. 

Nytt på utsidan är även LED-belysningen på bakstammen, de frostade aluminiumdekalerna samt att frontfönstret har linjerats med panoramafönstret.

Mikrovågsugn finns ovanför kylskåpet, mitt emot köket.

De konkava överskåpsluckorna ger en mjuk framtoning interiört.

Interiört har vagnarna fått en mjukare framtoning via rundare ramar runt alla takfönster. De konkava överskåpen är inget nytt för i år, men även dessa bidrar till den minst sagt behagliga interiörens moderna designspråk. Nackstöden har gjorts justerbara och i köket gäller aluminiumprofil med portabla förvaringsdetaljer. Flyttbar är även en laddbar lampa. Till sist har ledningsröret i handfatet blivit grövre samt att golvet i duschen har höjts för bättre avrinning.

Den specifika modellen 583 LP har en främre planlösningskonstruktion som man inte hittar överallt på husvagnsmarkanden. U-sittgrupp är i och för sig knappast någon nyhet, men den är placerad på längden och inte på tvären, vilket är brukligt.

Dessutom påminner soffdelen närmast köket om en schäslong. Det finns helt enkelt inte annat att göra än att ge denna avdelning betyget: hemtrevligt, modernt och nytänkande.

I köket vill vi göra vågen, fast det är svårt när man ensam. Fläkt, mikro- och gasolugn, flyttbara detaljer och en ytterst fräsch finish gör det omöjligt att återkalla leendet.

Vi rundar av med ett annat stort plus i kanten. Då detta är en vagn som kan användas under alla fyra årstider gläds vi åt att toalettutrymmet även kan nyttjas som torkskåp för eventuellt blöta ytterplagg. Handfatet har å sin sida en egen plats intill fotänden på den franska bädden där vi hittar ett nydesignat spegelskåp.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206