Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

En sittgrupp i denna storlek ser man ytterst sällan i en husbil.

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

Publicerad

En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

Ingen Alpa har tidigare hamnat under Husvagn & Campings lupp. Det är alltså hög tid eftersom Dethleffs speciella serie dessutom firade tioårsjubileum det gångna året.

Gräver vi lite i det historiska var det för ovanlighetens skull inte enbart den tyska husbils- och husvagnstillverkarens designavdelning som stod för såväl originalidé som utvecklingsprocess. Nej, även ett husbilsresande par, Heidi och Lothar Schleinkofer, var med under hela resans gång – från ax till limpa.

Det äkta parets trettioåriga erfarenhet av husbilscampande låg så att säga till grund för vad vi har att göra med än idag. Och kanske var det också det campande husbilsparets tidigare fordon – Concorde Charisma – som mynnade ut i att Alpa byggs som antingen medelstora husbilar, alternativt större än så. Ty ingen modell är nätt och smidig. Något som kan tyckas vara besynnerligt med tanke på att de marknadsförs som husbilar för två personer.

Tec-Tower-system i köket samt passagen till sängarna ovanför hytten.

Fem olika fordon – fördelade på två helintegrerade och tre alkovmodeller – finns att tillgå. De två minsta alkovbilarna har samma planlösning som sina helintegrerade motsvarigheter medan väldiga A 9820-2 sticker ut med en nästan nio meter lång kaross och en totalvikt på 6 700 kg.

En stor portion svängrum får man interiört och det trots att vi valt att titta närmare på den mellanstora I 7820-2. 

Den enkla förklaringen till all öppen yta är att den enda fasta sängen visar sig vara en nedfällbar taksäng ovanför hytten. Alltså, ingen bäddplats som inskränker i vare sig hygien-, kök- eller samvaroavdelning. Bäddarna har sjuzonskallskummadrasser och de kan förvandlas till en dubbelsäng om så önskas.

Välvd köksbänk – elegant och gott om plats. Källsorteringskärl i en av lådorna i köksavdelningen.

Under de separata bäddarnas fotände finns garderoberna. Klädesplaggen kan nås både ovanifrån och gå-ned-på-knä-nivå (beroende på om sängen är upp- eller nedfälld). Det är nog inte så många som är förtjusta över golvnivåskillnaden från köket till den stora sittgruppen, men likväl finns den där.

I gengäld existerar det en hel del annat att glädjas över. Som exempelvis Aldes vattenburna värmesystem (gäller inte golvet). Dethleffs har istället valt ett uppvärmt dubbelgolv där färsk- och spillvattentanken är monterade i ett isolerat område.

Rent estetiskt är el- och vattenmätarna och dess marina stil ovanför entrédörren en fröjd för ögat. Bästa avdelningarna? Som ni förstår av priset att döma har det inte sparats på krutet i någon enskild sektion. Det som Husvagn & Camping tycker om mest är att det är gott om plats både vid spisen och på toaletten. Säga vad man vill, men ju äldre man blir desto mer utrymme tycks man vilja ha. 

Från den stora sittgruppen är det nära till vitrinskåpet. HÖGER: Toalett och dusch är
separerade från varandra.

Visst, vi får naturligtvis inte glömma bort den gigantiska sittgruppen. Den är ju lite av Alpa:s signum. Är det verkligen bara två personer som ska sitta där? Tro oss när vi säger att halva tjocka släkten också får plats.

Avslutningsvis namnet. Ja, det är en historia i sig. När de 2011 gjorde entré på husbilsmarknaden titulerades de som AlPa – alltså även med ett versalt P. För den vetgirige är det en förkortning av Alleinreisende Paare, det vill säga ensamresande par. Med tiden upphörde man med den något krångliga versala/gemena bokstavskombinationen, för att döpa om serien till betydligt mer lättskrivna Alpa.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206