Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

En sittgrupp i denna storlek ser man ytterst sällan i en husbil.

Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

Publicerad

En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

Ingen Alpa har tidigare hamnat under Husvagn & Campings lupp. Det är alltså hög tid eftersom Dethleffs speciella serie dessutom firade tioårsjubileum det gångna året.

Gräver vi lite i det historiska var det för ovanlighetens skull inte enbart den tyska husbils- och husvagnstillverkarens designavdelning som stod för såväl originalidé som utvecklingsprocess. Nej, även ett husbilsresande par, Heidi och Lothar Schleinkofer, var med under hela resans gång – från ax till limpa.

Det äkta parets trettioåriga erfarenhet av husbilscampande låg så att säga till grund för vad vi har att göra med än idag. Och kanske var det också det campande husbilsparets tidigare fordon – Concorde Charisma – som mynnade ut i att Alpa byggs som antingen medelstora husbilar, alternativt större än så. Ty ingen modell är nätt och smidig. Något som kan tyckas vara besynnerligt med tanke på att de marknadsförs som husbilar för två personer.

Tec-Tower-system i köket samt passagen till sängarna ovanför hytten.

Fem olika fordon – fördelade på två helintegrerade och tre alkovmodeller – finns att tillgå. De två minsta alkovbilarna har samma planlösning som sina helintegrerade motsvarigheter medan väldiga A 9820-2 sticker ut med en nästan nio meter lång kaross och en totalvikt på 6 700 kg.

En stor portion svängrum får man interiört och det trots att vi valt att titta närmare på den mellanstora I 7820-2. 

Den enkla förklaringen till all öppen yta är att den enda fasta sängen visar sig vara en nedfällbar taksäng ovanför hytten. Alltså, ingen bäddplats som inskränker i vare sig hygien-, kök- eller samvaroavdelning. Bäddarna har sjuzonskallskummadrasser och de kan förvandlas till en dubbelsäng om så önskas.

Välvd köksbänk – elegant och gott om plats. Källsorteringskärl i en av lådorna i köksavdelningen.

Under de separata bäddarnas fotände finns garderoberna. Klädesplaggen kan nås både ovanifrån och gå-ned-på-knä-nivå (beroende på om sängen är upp- eller nedfälld). Det är nog inte så många som är förtjusta över golvnivåskillnaden från köket till den stora sittgruppen, men likväl finns den där.

I gengäld existerar det en hel del annat att glädjas över. Som exempelvis Aldes vattenburna värmesystem (gäller inte golvet). Dethleffs har istället valt ett uppvärmt dubbelgolv där färsk- och spillvattentanken är monterade i ett isolerat område.

Rent estetiskt är el- och vattenmätarna och dess marina stil ovanför entrédörren en fröjd för ögat. Bästa avdelningarna? Som ni förstår av priset att döma har det inte sparats på krutet i någon enskild sektion. Det som Husvagn & Camping tycker om mest är att det är gott om plats både vid spisen och på toaletten. Säga vad man vill, men ju äldre man blir desto mer utrymme tycks man vilja ha. 

Från den stora sittgruppen är det nära till vitrinskåpet. HÖGER: Toalett och dusch är
separerade från varandra.

Visst, vi får naturligtvis inte glömma bort den gigantiska sittgruppen. Den är ju lite av Alpa:s signum. Är det verkligen bara två personer som ska sitta där? Tro oss när vi säger att halva tjocka släkten också får plats.

Avslutningsvis namnet. Ja, det är en historia i sig. När de 2011 gjorde entré på husbilsmarknaden titulerades de som AlPa – alltså även med ett versalt P. För den vetgirige är det en förkortning av Alleinreisende Paare, det vill säga ensamresande par. Med tiden upphörde man med den något krångliga versala/gemena bokstavskombinationen, för att döpa om serien till betydligt mer lättskrivna Alpa.

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206