Pilote P696U: Liten och ändå stor

Ett knapptryck och en platsbesparande taksäng hamnar ovanpå den väldiga sittgruppen.

Pilote P696U: Liten och ändå stor

Publicerad

Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

Serien Pacific (vanligtvis förkortat med endast ett versalt P) består av halvintegrerade modeller i ett storleksspann mellan 599 och 745 centimeter. Till antalet är de 22 och fyra av dem har sifferkombinationen 696.

Först ut på marknaden var P696GJ (långbäddar) och P696S (barnkammarlösning med våningssäng och taksäng). När väl dessa rönte succé fyllde tillverkaren på med en duo (P696D respektive P696U) som båda har taksäng som enda plats för horisontell position.

Det är sällan eller aldrig man ser en så här stor sittgrupp i en så liten husbil.

Det skiljer emellertid en hel del mellan de två sistnämnda. Medan D-modellen har taksängen ovanför sittgruppen framtill i fordonet samt garderob och hygienutrymme baktill, har vårt testobjekt mer eller mindre en motsatt möblering.

Framför allt utmärker sig den enorma sittgruppen i fordonets akterparti. Det är faktiskt en avdelning som bara stora husvagnar eller husbilar i Linersegmentet också kan skryta med. Tilläggas bör att i sittgruppen är en av de bältade platserna bakåtvänd, det vill säga resenären sitter med ryggen i fordonets körriktning.

På grund av denna något udda lösning bör det understrykas att det är vanligare att illamående/åksjuka uppstår när man färdas baklänges. Placera alltså den känsligaste resenären på rätt plats innan avfärd.

När det gäller den elektriskt nedfällbara taksängen är den inte enbart en ytterst platsbesparande komponent. Den franska tillverkaren har även fått till designen på dess underrede så att den prydligt harmonierar med övrig interiör.

Ett gott kök som är utrustat med det mesta som kan komma att behövas.

Om det är ytterst udda med en sittgrupp för sju personer i en så pass liten husbil är det inte stopp på originella lösningar där. Närmast bakom hyttstolarna dyker nästa ögonbrynshöjare upp.

Här har de nämligen placerat hygienutrymmet (inkluderat linneförråd och garderob). Om det är praktiskt eller vansinnigt, ja det är upp till var och en att avgöra. Hur som helst är detta utrymme stort och rymligt, och vi blir återigen förvånade hur mycket svängrum man får över till annat när man skickar upp sängen i taket.

Även entréns möblering är av ett sällsynt slag. Här ser vi något så ovanligt som ett säte där man kan placera ändalykten när det är dags att knyta skor. Jodå, skoförvaring finns också – fast av modell liten och endast ämnad för två par lågskor.

Mitt framför ingången finns köksavdelningen och även här pratar vi rymd med stort R. Ett dansgolv är att ta i, men återigen visar konstruktörerna vad som kan ske om man inte har en fast säng i golvhöjd (som bara stjäl plats under dagtid).

Stort hygienutrymme som för ovanlighetens skull är placerat precis bakom hyttstolarna. HÖGER: Notera sätet vid entrén samt vad gott om plats det är framför spisen.

Utrustningen i köket håller god nivå med stor kyl, laminerat stänkskydd, rymliga överskåp, fläkt, kryddhylla, två brännare, dubbla USB- samt 12V- och 230-uttag. 

I vägronden bjuds vi inte på några större överraskningar. 140 hästkrafter à la Fiat Ducato under huven är knappast något nytt för erfarna husbilsresenärer.

Fast har ni inte testat automatlådan som ersatte den tidigare robotiserade är det hög tid. Skillnaden är nämligen som natt och dag. Vidare är det också en smula enklare att hantera den korta karossen. En halvmeter mindre än normalstora husbilar är inte helt fel, i alla fall inte i stadsmiljö.

Bakom ratten noterar vi mugghållare, dubbla USB-uttag, plats för skrivplatta samt även säkerhetskomponenter som backspeglar med såväl vidvinkel- som döda vinkeln-glas, hastighetskontroll, Traction + samt antispinn- och antisladdsystem.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206