Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

Fransk säng har vuxit fram till att bli mycket populärt bland svenska husvagnscampare.

Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

Publicerad

Enligt statistiken är det helt klart Weinsbergs små vagnar som säljer allra bäst.

Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

Det var länge sedan el var ett så hett samtalsämne som just denna vinter. I var mans hem har det pratats om när elpriserna sköt i höjden. Vidare diskuteras det även kring frågan hur och när det ska byggas fler laddstolpar till elbilar i områden där befolkningen vanligtvis inte bor i vare sig villa eller radhus?

Kokar vi dessutom ned diskussionerna till vår campingsfär, ja då får vi även addera: Vilka elbilar kan och får dra husvagnar och hur långt har man kommit i uppfinnandet av eldrivna husbilar (se Husvagn & Camping 2/2022). Med detta i ryggen känns det minst sagt naturligt att greppa tag i en modell från Weinsbergs "elektriska" husvagnsserie CaraCito.

Stor sittgrupp i en liten vagn. Enda minuset är att god belysning saknas i denna avdelning.

Kvintetten vagnar rullar nu in på sin andra säsong. Ifjol gjorde de nämligen entré då de ersatte serien CaraTwo. Från 593 till 719 centimeter i yttre längd. Som synes är det inte några bamsingar vi har att göra med. Inte är de dyra heller.

Allra billigast är minstingen 390 QD (tvärställd dubbelsäng fram). Där landar prislappen på 188 100 kronor. Dyrast är i sin tur barnkammarmodellen 500 QDK (237 000 kronor), medan vagnen vi kikar på – 450 FU – hamnar lite mitt emellan med 211 500 kronor i sitt grundutförande.

Under sängen finns det gott om utrymme för de mer skrymmande persedlarna. I bildens vänsterkant skymtar dessutom den spräckliga köksskivan.

Som sagt – bara eldrift. Eller gasolfri om så önskas. Fast det sistnämnda går att få också – trots att elektrisk funktion är standard. Väljer man till gasolpaketet kan man få en klassisk gasspis om så önskas.

Med handen på hjärtat känns det lite märkligt att öppna gasolkofferten och där notera att det enbart finns en stödbensvev och två rangeringsklossar. Det blir väl till att använda utrymmet för lite oömma pryttlar istället. Fast det vill till att man tänker på att det inte får påverka kultrycket.

Interiört är det här en husvagn i all enkelhet. Prislappen har redan avslöjat att vi inte har med alltför mycket extravagans att göra, det är snarare spartanskt.

Toaletten kan även fungera som torkrum. HÖGER: Enkelt kök med kompressorkyl.

Det vi först noterar är bristen på belysningspunkter. Det blir faktiskt skuggpartier på ett och annat ställe (det finns emellertid LED-belysning som tillval). Hade vi varit 40 år hade vi nog inte brytt oss, men när det ska läggas till ytterligare lite drygt 15 år och något försämrad syn är vi inte helnöjda. Och inte blir det bättre av att det inte finns något fönster på bakstammen där sittgruppen är belägen (totalt finns det tre fönster och två takfönster i vagnen).

I klassisk Knaus/Tabbert-anda är toalett och handfat separerade från varandra. Det ger det förstnämnda ett hyfsat stort utrymme samtidigt som det finns rikligt med förvaringsplats både ovan- och nedanför tvättstället.

Under den franska sängen är batteri, klimatanläggning och vattentank placerade. På det hela taget är ändå 70 procent ledigt och som gjort för de mer skrymmande persedlarna. I köksavdelningen noterar vi en kompressorkyl, induktionshäll med två plattor samt en spräcklig och modernt designad bänkskiva.

Vanligtvis är det nästan tomt här, men gasol finns som tillval.

I sittgruppen är soffdynorna ganska hårt stoppade. Bäst är kanske storleken på U-gruppen som är väl tilltagen med tanke på vagnens ringa storlek.

Andra plus i kanten som kan vara svåra att se är klimatanläggningen som även inkluderar värmefunktion med upp till 3 000 watt värmeeffekt. Detta sköts med hjälp av en fjärrkontroll. Vi önskar även lyfta fram vattenfiltersystemet Bluuwater som avlägsnar baciller och bakterier till 99,99 procent. 

Sammanfattningsvis så är CaraCito en serie där avskalad design möter ungdomligt tänkande. Priset är minst sagt attraherande – och spännande är det att vagnarna endast har tillgång till el i sitt grundutförande.

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206