Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Publicerad

Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

Det råder inga som helst tvivel om att det blåser förändringarnas vindar, och så har det gjort under en tid i campingfordonsbranschen.

För inte så länge sedan fick undertecknad siffror som visade att den mest lästa artikeln på Husvagn & Campings nyhetssajt var den om en minimal husvagn – byggd i Polen.

Egentligen kanske det inte är så underligt. Tittar vi på försäljningsstatistiken bland husvagnar rullar det på riktigt bra för Adrias lilla Action och storsäljarna inom Weinsberg är de minsta modellerna i serien CaraOne.

Pop-up-tak – nu pratar vi en känsla av vanlife.

Även inom husbilsindustrin är kartan på väg att ritas om. Eller i varje fall på väg att kompletteras – och det med modeller som ingår i uttrycket vanlife. Dit räknas tveklöst Bürstner Copa C 500 Active som är en familjevan och ett campingfordon på en och samma gång.

Nu är Copa inte ensam på marknaden att vara både och. Nej, konkurrenter finns i MB Marco Polo, VW California och Dreamer Capland Select. Ska ni jämföra Copa, gör det med någon av nämnda modeller och inte med en "riktig" husbil, ty det vore både vilseledande och totalt uppåt väggarna. 

Copa är kort och gott en pigg och rask familjevan som även fungerar dugligt att campa med. Som personbil är den till och med överlägsen plåtisen, framför allt när det gäller stadskörning och parkerande i trånga garage. Copa byggs på ett chassi från Ford Transit och i vårt testobjekt har man smetat på det ena specialpaketet efter det andra.

Som synes finns det även förvaringsutrymmen för kläder och diverse pryttlar.

Om allt verkligen är nödvändigt låter vi vara osagt, det får var och en avgöra. Vad som hände när all extrautrustning installerades var att den humant prissatta bilen förvandlades till i en vårt tycke dyr rackare. Att lägga på nästan 200 000 kronor när startsumman var strax över halvmiljonen känns inte rimligt, eller?

Vi dyker ned i prislistan för att begrunda allt påhäng lite närmare. Dyrast är utan tvekan paketet Copa Holiday (75 900:-) som innehåller mörkläggningsgardiner, nedbäddningsbar soffa inkluderat Isofix, förvaringsutrymme under köksbänken samt kompressorkyl.

Hm, allt det här bör man väl ha, annars är det inte riktigt något campingfordon. Finns det då andra stora kostnader som vi kan kapa?

Välkommen in! Så här ser det ut när extrasäten har installerats. Kanske behövligt om familjen är stor.

Dieselvärmaren vill vi ogärna plocka bort (20 500:-) och detsamma gäller alla säkerhetssystem till själva bilen (läs regnsensor, spårhållnings-, parkerings- och ljusassistans, trötthetsvarnare, backkamera, navigator med mera) som går lös på 26 100 riksdaler. 

Som ni förstår tycks Copa vara ganska fattig på grejer i sitt standardutförande – i varje fall om man vill kombinera vardagskörandet med att även kunna utföra familjeutflykter i det gröna. Billig blir med andra ord ganska dyr när man väl är startklar.

Vi kikar på några intressanta funktioner som ingår i kriteriet campa. Pop-up-taket fungerar som så att man "knäpper upp" två fästen, precis som på en cabriolet av äldre modell som inte har elfunktion. Detta är nödvändigt om man ska kunna stå i själva bodelen.

Två brännare, fack för exempelvis kryddor samt förvaringsskåp med dragdörrar.

I Copa gäller ett toppmatat kompressorkylskåp.

Dubbla USB-laddningsuttag finner vi lite gömda bakom handbromskryckan. Utedusch finns och likaså gasolutrymme (1 x 2,75 kg). Fem olika karosskulörer finns att välja mellan.

I faktarutan har vi skrivit till siffran 6 som tillval för bältade sittplatser. Detta kostar 36 000 kronor extra och dessa passagerare sitter då med ryggen i körriktningen. 

Kompressorkylskåpet är toppmatat och ja, det finns tallriksfjädrar i pop-up-sängen samt en besticklåda under köksbänken. Såväl det vägghängda köksbordet (kan även användas fristående) som soffan kan flyttas/justeras. Soffan som löper på en skena har även en bäddbar funktion som gör att man kan sova på två platser i fordonet.

Så visst är det en flexibel rackare och den är charmig till tusen. Men vi tror ändå att prislappen är alltför hög för att Copa ska kunna locka mängder av köpare och bli en storsäljare. Å andra sidan får man två typer av bilar på en och samma gång, så vem vet?

Tallriksfjädrar för hög sovkomfort.

Då soffan löper på skenor kan man skapa hyfsat med packningsutrymme.

 • Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-20 06:29

 • Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-14 07:04

 • Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-08 06:19

 • Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-03 07:21

 • Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-13 07:03

 • Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-10 07:13

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206