Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Publicerad

Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

Det råder inga som helst tvivel om att det blåser förändringarnas vindar, och så har det gjort under en tid i campingfordonsbranschen.

För inte så länge sedan fick undertecknad siffror som visade att den mest lästa artikeln på Husvagn & Campings nyhetssajt var den om en minimal husvagn – byggd i Polen.

Egentligen kanske det inte är så underligt. Tittar vi på försäljningsstatistiken bland husvagnar rullar det på riktigt bra för Adrias lilla Action och storsäljarna inom Weinsberg är de minsta modellerna i serien CaraOne.

Pop-up-tak – nu pratar vi en känsla av vanlife.

Även inom husbilsindustrin är kartan på väg att ritas om. Eller i varje fall på väg att kompletteras – och det med modeller som ingår i uttrycket vanlife. Dit räknas tveklöst Bürstner Copa C 500 Active som är en familjevan och ett campingfordon på en och samma gång.

Nu är Copa inte ensam på marknaden att vara både och. Nej, konkurrenter finns i MB Marco Polo, VW California och Dreamer Capland Select. Ska ni jämföra Copa, gör det med någon av nämnda modeller och inte med en "riktig" husbil, ty det vore både vilseledande och totalt uppåt väggarna. 

Copa är kort och gott en pigg och rask familjevan som även fungerar dugligt att campa med. Som personbil är den till och med överlägsen plåtisen, framför allt när det gäller stadskörning och parkerande i trånga garage. Copa byggs på ett chassi från Ford Transit och i vårt testobjekt har man smetat på det ena specialpaketet efter det andra.

Som synes finns det även förvaringsutrymmen för kläder och diverse pryttlar.

Om allt verkligen är nödvändigt låter vi vara osagt, det får var och en avgöra. Vad som hände när all extrautrustning installerades var att den humant prissatta bilen förvandlades till i en vårt tycke dyr rackare. Att lägga på nästan 200 000 kronor när startsumman var strax över halvmiljonen känns inte rimligt, eller?

Vi dyker ned i prislistan för att begrunda allt påhäng lite närmare. Dyrast är utan tvekan paketet Copa Holiday (75 900:-) som innehåller mörkläggningsgardiner, nedbäddningsbar soffa inkluderat Isofix, förvaringsutrymme under köksbänken samt kompressorkyl.

Hm, allt det här bör man väl ha, annars är det inte riktigt något campingfordon. Finns det då andra stora kostnader som vi kan kapa?

Välkommen in! Så här ser det ut när extrasäten har installerats. Kanske behövligt om familjen är stor.

Dieselvärmaren vill vi ogärna plocka bort (20 500:-) och detsamma gäller alla säkerhetssystem till själva bilen (läs regnsensor, spårhållnings-, parkerings- och ljusassistans, trötthetsvarnare, backkamera, navigator med mera) som går lös på 26 100 riksdaler. 

Som ni förstår tycks Copa vara ganska fattig på grejer i sitt standardutförande – i varje fall om man vill kombinera vardagskörandet med att även kunna utföra familjeutflykter i det gröna. Billig blir med andra ord ganska dyr när man väl är startklar.

Vi kikar på några intressanta funktioner som ingår i kriteriet campa. Pop-up-taket fungerar som så att man "knäpper upp" två fästen, precis som på en cabriolet av äldre modell som inte har elfunktion. Detta är nödvändigt om man ska kunna stå i själva bodelen.

Två brännare, fack för exempelvis kryddor samt förvaringsskåp med dragdörrar.

I Copa gäller ett toppmatat kompressorkylskåp.

Dubbla USB-laddningsuttag finner vi lite gömda bakom handbromskryckan. Utedusch finns och likaså gasolutrymme (1 x 2,75 kg). Fem olika karosskulörer finns att välja mellan.

I faktarutan har vi skrivit till siffran 6 som tillval för bältade sittplatser. Detta kostar 36 000 kronor extra och dessa passagerare sitter då med ryggen i körriktningen. 

Kompressorkylskåpet är toppmatat och ja, det finns tallriksfjädrar i pop-up-sängen samt en besticklåda under köksbänken. Såväl det vägghängda köksbordet (kan även användas fristående) som soffan kan flyttas/justeras. Soffan som löper på en skena har även en bäddbar funktion som gör att man kan sova på två platser i fordonet.

Så visst är det en flexibel rackare och den är charmig till tusen. Men vi tror ändå att prislappen är alltför hög för att Copa ska kunna locka mängder av köpare och bli en storsäljare. Å andra sidan får man två typer av bilar på en och samma gång, så vem vet?

Tallriksfjädrar för hög sovkomfort.

Då soffan löper på skenor kan man skapa hyfsat med packningsutrymme.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206