Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

Publicerad

Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

Det råder inga som helst tvivel om att det blåser förändringarnas vindar, och så har det gjort under en tid i campingfordonsbranschen.

För inte så länge sedan fick undertecknad siffror som visade att den mest lästa artikeln på Husvagn & Campings nyhetssajt var den om en minimal husvagn – byggd i Polen.

Egentligen kanske det inte är så underligt. Tittar vi på försäljningsstatistiken bland husvagnar rullar det på riktigt bra för Adrias lilla Action och storsäljarna inom Weinsberg är de minsta modellerna i serien CaraOne.

Pop-up-tak – nu pratar vi en känsla av vanlife.

Även inom husbilsindustrin är kartan på väg att ritas om. Eller i varje fall på väg att kompletteras – och det med modeller som ingår i uttrycket vanlife. Dit räknas tveklöst Bürstner Copa C 500 Active som är en familjevan och ett campingfordon på en och samma gång.

Nu är Copa inte ensam på marknaden att vara både och. Nej, konkurrenter finns i MB Marco Polo, VW California och Dreamer Capland Select. Ska ni jämföra Copa, gör det med någon av nämnda modeller och inte med en "riktig" husbil, ty det vore både vilseledande och totalt uppåt väggarna. 

Copa är kort och gott en pigg och rask familjevan som även fungerar dugligt att campa med. Som personbil är den till och med överlägsen plåtisen, framför allt när det gäller stadskörning och parkerande i trånga garage. Copa byggs på ett chassi från Ford Transit och i vårt testobjekt har man smetat på det ena specialpaketet efter det andra.

Som synes finns det även förvaringsutrymmen för kläder och diverse pryttlar.

Om allt verkligen är nödvändigt låter vi vara osagt, det får var och en avgöra. Vad som hände när all extrautrustning installerades var att den humant prissatta bilen förvandlades till i en vårt tycke dyr rackare. Att lägga på nästan 200 000 kronor när startsumman var strax över halvmiljonen känns inte rimligt, eller?

Vi dyker ned i prislistan för att begrunda allt påhäng lite närmare. Dyrast är utan tvekan paketet Copa Holiday (75 900:-) som innehåller mörkläggningsgardiner, nedbäddningsbar soffa inkluderat Isofix, förvaringsutrymme under köksbänken samt kompressorkyl.

Hm, allt det här bör man väl ha, annars är det inte riktigt något campingfordon. Finns det då andra stora kostnader som vi kan kapa?

Välkommen in! Så här ser det ut när extrasäten har installerats. Kanske behövligt om familjen är stor.

Dieselvärmaren vill vi ogärna plocka bort (20 500:-) och detsamma gäller alla säkerhetssystem till själva bilen (läs regnsensor, spårhållnings-, parkerings- och ljusassistans, trötthetsvarnare, backkamera, navigator med mera) som går lös på 26 100 riksdaler. 

Som ni förstår tycks Copa vara ganska fattig på grejer i sitt standardutförande – i varje fall om man vill kombinera vardagskörandet med att även kunna utföra familjeutflykter i det gröna. Billig blir med andra ord ganska dyr när man väl är startklar.

Vi kikar på några intressanta funktioner som ingår i kriteriet campa. Pop-up-taket fungerar som så att man "knäpper upp" två fästen, precis som på en cabriolet av äldre modell som inte har elfunktion. Detta är nödvändigt om man ska kunna stå i själva bodelen.

Två brännare, fack för exempelvis kryddor samt förvaringsskåp med dragdörrar.

I Copa gäller ett toppmatat kompressorkylskåp.

Dubbla USB-laddningsuttag finner vi lite gömda bakom handbromskryckan. Utedusch finns och likaså gasolutrymme (1 x 2,75 kg). Fem olika karosskulörer finns att välja mellan.

I faktarutan har vi skrivit till siffran 6 som tillval för bältade sittplatser. Detta kostar 36 000 kronor extra och dessa passagerare sitter då med ryggen i körriktningen. 

Kompressorkylskåpet är toppmatat och ja, det finns tallriksfjädrar i pop-up-sängen samt en besticklåda under köksbänken. Såväl det vägghängda köksbordet (kan även användas fristående) som soffan kan flyttas/justeras. Soffan som löper på en skena har även en bäddbar funktion som gör att man kan sova på två platser i fordonet.

Så visst är det en flexibel rackare och den är charmig till tusen. Men vi tror ändå att prislappen är alltför hög för att Copa ska kunna locka mängder av köpare och bli en storsäljare. Å andra sidan får man två typer av bilar på en och samma gång, så vem vet?

Tallriksfjädrar för hög sovkomfort.

Då soffan löper på skenor kan man skapa hyfsat med packningsutrymme.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206