Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

Modernt designspråk i nya Maxia. Notera den något udda formen på bordsskivan.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

Publicerad

Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

Till modellår 2022, mitt under en pågående pandemi, chockar mer eller mindre den ikoniska husvagns- och husbilstillverkaren Hobby sina potentiella kunder. Detta genom att stärka modellprogrammet ytterligare via en lansering av två helt nya husvagnsserier.

I utgåva 12/2021 satte Husvagn & Camping tänderna i en av dem – Beachy 420 – en husvagn som visade sig vara en udda fågel. Med öppen planlösning, en synnerligen egen interiör design och utan vare sig toalett (Porta Potti som tillval) eller värmesystem liknar den ingenting annat på den annars så konservativa husvagnsmarknaden.

Rak köksbänk, men inte mycket till arbetsyta då brännarna är utanpåliggande.

Helt klart är Beachy inspirerad av den heta trenden vanlife och att designavdelningen flirtar hej vilt med den nya generationen nytillkomna campare är tydligt. Då syftar vi inte enbart på det hemtrevliga, ungdomliga designspråket och de fiffiga lösningarna utan även på prisbilden.

Den billigaste modellen (360) kostar nämligen låga 159 000 kronor. Sedan är det bara att addera tiotusen riksdaler för 420 och ytterligare tiotusen för 450-vagnen. Som synes är de prisvänliga alla tre.

Med den andra nya serien, Maxia, är det andra bullar som gäller.

Om Beachy är enkel med stort E är Maxia framtagen för att vara Hobbys nya top-of-the-line tillika premium-segment – alltså en motpol till Beachy. Som vi skrev i ingressen handlar det om en duo – 495 UL och 660 WQM.

Vi har denna gång greppat den förstnämnda, lite längre fram i vår är det tänkt att vi även ska hänga den större modellen på kroken. 660 har nämligen en ytterst spännande interiör och planlösning som närapå för tankarna till en slovensk tillverkare och deras trio Astella.

På den svenska marknaden är det populärt med singelbäddar.

Att Hobby har valt just 495 UL som en av två Maxia är inte speciellt underligt. Den har en traditionell planlösning – en oerhört populär sådan med stor U-sittgrupp bak och singelbäddar fram.

På den svenska marknaden är det just denna typ av husvagn (inom serien De Luxe) som sålde allra bäst det gångna året med 62 enheter. Lägger vi dessutom till 495 UL som Excellent och Excellent Edition, ja då landar vi på 84 exemplar.

Själva formspråket i Maxia är enligt deras designavdelning Skandinavien-inspirerat med koppling till det danska begreppet "hygge" som står för att unna sig något gott, att njuta och må bra. 

Exteriört utmärker sig den minikulhamrade karossen, de svarta aluminiumfälgarna och den antracitgråa strajpningen. Interiört handlar det om en färgmässig kombination av vitt, mörkgrått och tämligen ljus träfaner. Rent estetisk är det synnerligen tilltalande, modernt och fräscht. Vi noterar en ny design på de mattvita överskåpen vars luckor stängs så mjukt, så mjukt.

Hög och smal kyl från Dometic. Estetiskt tilltalande hygienutrymme.

I köksavdelningen finns bänkbreda lådor, en smal, platsbesparande kyl samt utanpåliggande brännare. Det sistnämnda är synnerligen elegant, men är det verkligen praktiskt? Avdelningen för horisontellt nattbruk bjuder på sjuzons-kallskummadrasser, tre öppningsbara fönster och en mängd användarvänliga hyllfack vid bakväggen.

Naturligtvis har Maxia systemet "HobbyKomplett", vilket innebär att vagnen är fullutrustad direkt från fabriken. Sedan har man också applicerat användarvänliga komponenter som USB-laddningsuttag och brandvarnare för att nämna några ting.

Enligt prislistan kostar en "vanlig" De Luxe 495 UL 272 800 kronor. Växlar man upp till Excellent gäller 289 800 kronor. Edition landar i sin tur precis under 300-strecket.

Under kommande campingsäsong återstår det att se hur många som vill få ut det där lilla extra av den storsäljande planlösningen. Med andra ord – satsar sina slantar på en Maxia.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206