Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

Sängen kan skjutas in mot huvudänden, så att passagen blir bredare än på bilden.

Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

Publicerad

Än så länge finns Maxia bara i två olika tappningar: 660 WQM och 495 UL.

Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

I utgåva 4/2022 testade Husvagn & Camping Hobbys nya premiummodell Maxia 495 UL. Där och då utlovades att vi inom kort också skulle kika på dess systermodell 660 WQM, vilket vi nu gör.

Med handen på hjärtat kan det inte sägas annat än att den gamla, anrika husvagnstillverkaren verkligen har tagit ut svängarna med den tvåaxlade nykomlingen. Finns det över huvud taget något liknande inom husvagnsindustrin? Nja, det är tveksamt. I sådana fall skulle det vara Adrias trio Astella. 

Populärt med frontkök – notera samtidigt den ovanliga placeringen av kylskåp.

Vi tittar till husvagnen i samband med mässan hos Tumbo Husvagnar & Husbilar. "Wow", säger första besökaren som stoppar huvudet innanför entrén. "Shit, pommes frites, det är som på ett lyxigt hotellrum", säger nästa.

Fast glöm det där med slitna heltäckningsmattor, trista möbler och en tavla på väggen som på sin höjd lär ha kostat en tjuga eller två på närmaste loppmarknad. Har ni någon gång bott på ett modernt, femstjärnigt hotell kommer ni att känna samma välbehag när ni kliver in i denna vagn.

Det är luftigt och fräscht samtidigt som allt, ja precis allt, har kryddats med en stor portion modern touch, för att inte säga futuristisk ådra. Frågan är bara – är det verkligen användarvänligt i en husvagn? 

I föregående utgåva testade vår utsände Håkan Johansson fyrhjulsdrivna Hymer Grand Canyon S Crossover i den vintervackra skidmetropolen Kilsbergen. Han skrev i artikeln:

"Den här husbilen är så olik det mesta som finns på marknaden att den garanterat inte passar alla".

Elegant hallmöbel som inkluderar en 40-tumsskärm.

Om vi byter ut husbil mot husvagn, stämmer hans beskrivning till punkt och pricka in även på vårt testobjekt, Hobby Maxia 660 WQM. Och det märktes klart och tydligt på de mer konservativa besökarna som tittade till vagnen.

Då hördes inga lovord längre, utan oftast bara ett "nej, det här är ingenting för oss", och sedan vände de på klacken och gick lika fort som de kommit. Men så är det med det mesta – det som passar herr och fru Persson, behöver samtidigt inte attrahera familjen Svensson.

Vi kikar på några detaljer där ingenjörerna har tänkt utanför boxen och synnerligen annorlunda. Många jublar säkerligen över att få höra att den här husvagnen är försedd med ett frontkök, men inte ens där är det sig likt.

I vanliga fall brukar det finnas antingen en instegsgarderob eller ett förvaringsskåp i direkt anslutning till entrédörren (till höger om den). Där har Hobby istället applicerat ett kylskåp av kompressormodell. Där kyl/frys brukar ha sin position i "vanliga" frontkök (det vill säga rakt fram från entrén sett), ja där finns diskhon i 660 WQM.

Personligen upplever jag det som att arbetsytan blir bättre, fast det är definitivt inte faktabaserat, utan bara en känsla. 

Somna framför tv:n? Många kommer nog att hamna i halvliggande ställning, eller vad tror ni?

Om köksavdelningen är en smula annorlunda är sittgruppen mer än så och av arten one-of-a-kind. Här gäller nämligen två långa soffdelar som utgör var sin schäslong (plus en svårsutten mittdel mellan dem). Fram på kvällskvisten är det säkerligen skönt att avspänt halvligga och låta ögonen vila på 40-tumsskärmen.

Men hur gör man när det vankas utspisning och herr och fru önskar sitta mitt emot sin partner? Då finns inget ryggstöd. Eller är det enbart tänkt att frukost, lunch och middag ska serveras och förtäras i förtältet? Hm, här blir vi något konfunderade och undrar hur de har tänkt.

Vi kilar vidare till nästa avdelning. En gång i tiden var det synnerligen sällsynt med en tvärställd dubbelsäng centralt placerad i husvagnen. Nu är det allt vanligare att vi påträffar den typen av planlösning – så även här.

Vagnsbrett hygienutrymme gör vi tummen upp för.

Sängens huvudände går dock att justera så att passagen vid fotänden blir tillräckligt bred för att inte skapa problem. Rent estetiskt tycker i alla fall jag att träribborna – på båda sidorna om sängen – ger en bastuliknande feeling, på ett positivt sätt.

Avslutningsvis – det enda i vagnen som som "vanligt" är det fordonsbreda hygienutrymmet allra längst bak. Fast i ärlighetens namn bör det nämnas att där är det också elegantare än vanligt.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206