McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

Publicerad

Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

McLouis är ett förhållandevis ungt varumärke. De låg lugnt och tryggt i sin vagga året innan millennieskiftet. När de väl lanserade sina första modeller dröjde det inte länge förrän de började göra sig gällande.

Första tillfället då Husvagn & Camping fick syn på dem var i samband med en mässa i Tyskland en dryg handfull år senare. Då var prislappen extremt låg och de kändes som intressanta och prisvärda instegsbilar vars utseende var mycket tilltalande.

Men vem skulle nappa och importera dem till Sverige? Jo, Autohallen. Vid detta tillfälle stod det 2008 på väggalmanackorna.

Håll med om att hela interiören andas modern, italiensk design där ljust och mörkt samsas med elegans.

Sedan dess har det hänt en hel del med den Toscanabaserade italienaren. Kostnaden för ett exemplar har stigit (vilket givetvis gäller för alla varumärken) men inte så att man slår bakut. Den billigaste av två halvintegrerade serier går fortfarande att få för under 700 000 kronor på den svenska marknaden.

Och när det gäller deras look, såväl interiört som exteriört, visar de prov på italiensk design när den är som bäst. Dessutom har hela McLouis flotta vuxit rejält och omfattar sedan ett antal år tillbaka samtliga tänkbara segment: alkover, plåtisar samt halv- och helintegrerade modeller.

Det finns emellertid ett krux med den helintegrerade Nevis 873 G som vi lånar för en provtur. När vi hämtar ut nycklarna får vi det förklarat för oss att vid tidpunkten då denna artikel är tänkt att publiceras är det stor risk att just denna specifika modell är slutsåld.

Dubbelcheckar detta med den svenska importörens vd, Joakim Norberg – och ja, det stämmer. Han nämner att Autohallen, precis som ifjol, inte kommer att få den kvot från fabriken som de har beställt. 

Inte världens största köksavdelning, men som synes finns det utrymme att få med sig både det ena och det andra.

–Vi hade ett enormt uppsving då och lyckades sälja slut på det mesta innan sommaren ens hade börjat. Hade leveranserna varit under normala former tror jag att vi kunde ha fått iväg minst 70 nya McLouis ytterligare, förklarar Joakim Norberg. 

Trots detta placerade sig McLouis på andra plats bland de husbilsvarumärken som ökade mest i registreringsstatistiken på den svenska marknaden från 2020 till 2021 (plus 127,16 procent).

Det visar att deras popularitet bara ökar och ökar. När ni läser denna artikel är det alltså inte ens säkert att det finns några 873 G att få tag på längre. Den har en populär planlösning med höga långbäddar och ett garage där du får plats med en hel del, och lite till.

Höga singelbäddar är något som många svenska husbilscampare suktar efter.

140 centimeters bredd gör att två personer med lätthet får plats i taksängen.

Om man nu har kärat ned sig i McLouis finns det emellertid tröst i att det finns ytterligare fyra modeller i 800-, samt en duo i 200-serien att välja mellan. 

En av de sistnämnda är dessutom en planlösningsmässig kopia (273 G) av vårt testobjekt och dessutom är den 60 000 kronor billigare. Det som skiljer dem åt är den interiöra finishen som är vassare i 873 G.

Är det just singelbäddar du är ute efter finns även 870 att tillgå. Den har samma storlek på garaget men till skillnad från vår testbil har den en annorlunda utformning av sittgruppen samt placering av hygienutrymmet. Vidare tillverkar man även tre modeller som har queenbed där en av dem finns både som 800- och 200-version.

Här ses anledningen till att många önskar höga sängar – man får ett garage på kuppen.

Glöm det där med att behöva ta fram stora arket med extrautrustning när du synar en McLouis i sömmarna. Det är allmänt känt att kunden får en körklar husbil redan från startögonblicket. Autohallen kallar det själva för All Inclusive.

I klartext är det ett omfattande paket (värde 73 000 kronor) som inkluderar komponenter som solcell och regulator, cykelhållare, markis, tv/dvd samt en hel del annat smått och gott.

Visst, du kan givetvis på egen hand lägga till exempelvis starkare motor eller Travel + Maticpaketet som i sin tur är nytt för i år. Där ingår automatlåda, dimljus, aluminiumfälgar samt radio inkluderat CarPlay. Men då får du punga ut med 50 000 pix extra.

En stor portion träkänsla i hygienutrymmet.

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206