Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

Ljus inredning. Tv-armen är placerad så att favoritprogrammen går att se både i sittande och i liggande position.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

Publicerad

Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

Året var 1952. Min mamma och pappa gifte sig. Robert Aschberg, Suzanne Reuter, Janne Josefsson och Kikki Danielsson föddes. Ja, faktum är att en viss Vladimir Putin också gjorde det.

Bandyspelaren Gösta "Snoddas" Nordgren fick en monumental succé med sången "Flottarkärlek". Två svenska flygplan sköts ned av sovjetiska MIG-15 öster om Gotland. Ingemar Johansson debuterade som proffsboxare och startknappen trycktes in gällande serietillverkning av Dethleffs husvagnsserie Nomad.

Sedan dess har det naturligtvis hänt massvis. Saker och ting kommer och går, men riktigt bra grejer – de består. Än idag är nämligen Nomad att räkna med.

Stort kök i en vagn av mellanstorlek. Smart drag med ett smalt, platsbesparande kylskåp.

På hemmaplan i Tyskland (med fabriksbas i Isny) är Dethleffs inte bara stora, de är riktigt stora. Här i Sverige har de fortfarande märkligt svårt att få det fotfäste som de förtjänar med tanke på att de är ett varumärke där det finns enorm kunskap och likaledes erfarenhet. 

För två år sedan omarbetades hela Nomadserien grundligt och från ifjol försvann tre modeller medan en tillkom (520 ELT) – och det är den vi ska kika närmare på.

Att den mäktiga husvagns- och husbilstillverkaren ligger i framkant gällande innovativ utveckling råder det inga som helst tvivel om. De gjorde det i tidernas begynnelse (för husvagnar alltså) och de gör det än idag. I förra numret av Husvagn & Camping (6/2022) skrev vi bland annat om den smarta lösningen med ett sängskåp i den lilla LMC-vagnen, Style 400 F.

Som synes, en inte helt vanlig U-soffa. Här är det nämligen dubbla schäslonger som gäller.

En liknande idé med en utfällbar säng lät varumärkets grundare Arist Dethleffs genomföra redan 1954. Den typen av bädd hittar vi däremot inte i Nomad 520 ELT. I gengäld har vårt testobjekt en synnerligen öppen och luftig planlösning som gör den enkel att tycka om.

Både praktiskt och estetiskt finns det ett antal saker som bör lyftas fram i vagnen som utan tvekan är bäst ämnad för två personer.

Exteriört har hela serien tilldelats en nydesignad bakljusramp med LED-belysning som är både tuff och lite sportbilsliknande. Lägg även till kromade rangerhandtag på bakgaveln som lite pricken över i:et.

I vagnens front finns singelbäddarna som enkelt kan förvandlas till en dubbelsäng.

I originalutförande har Nomadvagnarna vit, kulhamrad plåtkaross. Det finns emellertid två tillval som gör dess finish något lyxigare och för den delen även coolare: slät vit plåt eller slät plåt i silvermetallic.

Inne i vagnen fastnar vi för det ljusa, gemytliga och moderna formspråket, rymligheten (det är en fullbreddare) samt användarvänliga ting som flyttbara spottar som inkluderar USB-laddningsuttag, höjdjusterbart bord, sjuzonsmadrasser (av värmereglerande material) samt ventilationssystemet AirPlus som ser till att luften cirkulerar mellan möbler/skåp och väggar. U-sittgruppen har två mysiga, schäslongliknande delar som är som gjorda för slappande med stort S.

Samtidigt är det positivt att mittpartiet i soffan är helt okej gällande sittkomfort. 520 ELT är även utrustad med ett sängbreddningssystem (tillval). Ta-da – på ett par sekunder kan man alltså förvandla två singelbäddar till en dubbelsäng som då får måtten 210 x 190 centimeter.

Den nya, fräcka bakgaveln.

Och på tal om goda mått: ett vagnsbrett hygienutrymme i vagnens akterparti är inte fel. Avslutningsvis går inte köket heller av för hackor. Bra med utrymme, ett praktiskt utdragbart skåp med trådkorgar samt en elegant kyl med borstad front – läckert.

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206