Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

Ljus inredning. Tv-armen är placerad så att favoritprogrammen går att se både i sittande och i liggande position.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

Publicerad

Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

Året var 1952. Min mamma och pappa gifte sig. Robert Aschberg, Suzanne Reuter, Janne Josefsson och Kikki Danielsson föddes. Ja, faktum är att en viss Vladimir Putin också gjorde det.

Bandyspelaren Gösta "Snoddas" Nordgren fick en monumental succé med sången "Flottarkärlek". Två svenska flygplan sköts ned av sovjetiska MIG-15 öster om Gotland. Ingemar Johansson debuterade som proffsboxare och startknappen trycktes in gällande serietillverkning av Dethleffs husvagnsserie Nomad.

Sedan dess har det naturligtvis hänt massvis. Saker och ting kommer och går, men riktigt bra grejer – de består. Än idag är nämligen Nomad att räkna med.

Stort kök i en vagn av mellanstorlek. Smart drag med ett smalt, platsbesparande kylskåp.

På hemmaplan i Tyskland (med fabriksbas i Isny) är Dethleffs inte bara stora, de är riktigt stora. Här i Sverige har de fortfarande märkligt svårt att få det fotfäste som de förtjänar med tanke på att de är ett varumärke där det finns enorm kunskap och likaledes erfarenhet. 

För två år sedan omarbetades hela Nomadserien grundligt och från ifjol försvann tre modeller medan en tillkom (520 ELT) – och det är den vi ska kika närmare på.

Att den mäktiga husvagns- och husbilstillverkaren ligger i framkant gällande innovativ utveckling råder det inga som helst tvivel om. De gjorde det i tidernas begynnelse (för husvagnar alltså) och de gör det än idag. I förra numret av Husvagn & Camping (6/2022) skrev vi bland annat om den smarta lösningen med ett sängskåp i den lilla LMC-vagnen, Style 400 F.

Som synes, en inte helt vanlig U-soffa. Här är det nämligen dubbla schäslonger som gäller.

En liknande idé med en utfällbar säng lät varumärkets grundare Arist Dethleffs genomföra redan 1954. Den typen av bädd hittar vi däremot inte i Nomad 520 ELT. I gengäld har vårt testobjekt en synnerligen öppen och luftig planlösning som gör den enkel att tycka om.

Både praktiskt och estetiskt finns det ett antal saker som bör lyftas fram i vagnen som utan tvekan är bäst ämnad för två personer.

Exteriört har hela serien tilldelats en nydesignad bakljusramp med LED-belysning som är både tuff och lite sportbilsliknande. Lägg även till kromade rangerhandtag på bakgaveln som lite pricken över i:et.

I vagnens front finns singelbäddarna som enkelt kan förvandlas till en dubbelsäng.

I originalutförande har Nomadvagnarna vit, kulhamrad plåtkaross. Det finns emellertid två tillval som gör dess finish något lyxigare och för den delen även coolare: slät vit plåt eller slät plåt i silvermetallic.

Inne i vagnen fastnar vi för det ljusa, gemytliga och moderna formspråket, rymligheten (det är en fullbreddare) samt användarvänliga ting som flyttbara spottar som inkluderar USB-laddningsuttag, höjdjusterbart bord, sjuzonsmadrasser (av värmereglerande material) samt ventilationssystemet AirPlus som ser till att luften cirkulerar mellan möbler/skåp och väggar. U-sittgruppen har två mysiga, schäslongliknande delar som är som gjorda för slappande med stort S.

Samtidigt är det positivt att mittpartiet i soffan är helt okej gällande sittkomfort. 520 ELT är även utrustad med ett sängbreddningssystem (tillval). Ta-da – på ett par sekunder kan man alltså förvandla två singelbäddar till en dubbelsäng som då får måtten 210 x 190 centimeter.

Den nya, fräcka bakgaveln.

Och på tal om goda mått: ett vagnsbrett hygienutrymme i vagnens akterparti är inte fel. Avslutningsvis går inte köket heller av för hackor. Bra med utrymme, ett praktiskt utdragbart skåp med trådkorgar samt en elegant kyl med borstad front – läckert.

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206