Sunlight A70: Kompisgängets favorit

Dubbla bältade soffor gör att sex personer kan vara med på resan.

Sunlight A70: Kompisgängets favorit

Publicerad

Betydligt trevligare exteriör strajpning när vi nu slipper den röda "billiga" randen.

För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

Det är faktiskt så att även alkovhusbilarna har sin fankrets – och den består till stor del av familjer. Det finns dock ytterligare en kategori och det är kompisgäng som ska på exempelvis musikfestivaler runt om i landet.

Den sistnämnda kategorin har nämligen stiftat bekantskap med den här typen av husbil via hyrfirmor (där vårt testobjekt Sunlight A70 är vanligt förekommande) eftersom de har varit ute efter en rymlig och robust husbil med många bäddar och bältade platser.

Dubbla brännare och god arbetsyta.

Vi inleder med några rader från vägronden. Enkelt förklarat ser alkoverna något klumpigare ut än vad de är att handskas med. Okej, de är något vindkänsliga, men inte mycket mer än vad halv- och helintegrerade husbilar är. 160 kusar under huven och en niostegad automat gör vår resa minst sagt trevlig.

Bland en mängd säkerhetssystem noterar vi ABS (så att bilens hjul inte låser sig vid inbromsning), EBD (elektronisk bromskraftfördelning), ESP (antisladdsystem), ASR (antispinnsystem), ESC (elektronisk stabilitetskontroll), stopp/start-funktion samt Hill Holder som under ett par sekunder förhindrar fordonet från att rulla bakåt vid start i uppförsbacke. 

I hytten finns USB-laddningsuttag samt hållare för surfplatta. Tak och bakgavel är glasfiberförstärkt (GFK), spillvatten-tanken är isolerad och dieseltanken rymmer 75 liter. Garaget är stort och inkluderar lastöglor, belysning, eluttag samt åtkomst från båda karosssidor (mindre lastlucka på förarsidan).

Hur är då A70 att vistas i? En nackdel med den här modellen är att den som ligger innerst måste klättra över sin partner – och det gäller i båda sängarna.

Det är lite bökigt och trångt att ta sig i och ur dubbelsängen bak.

Det råder likvärdig komfort i bäddarna, men det är betydligt bättre belysning i dubbelsängen. Ty i alkoven finns endast en lampa vars ljusbild inte går att rikta. Takfönster finns på bägge håll (dubbelsängen har även en takventil). Alkoven är försedd med en tygficka för diverse pryttlar medan en hylla har applicerats intill dubbelsängen bak i husbilen. Vi fann emellertid inga laddningsuttag vid någon av platserna.

Alkovsängen kan fällas uppåt/framåt för att på så vis ge bättre utrymme vid passage till och från hytten, samtidigt som risken att man kan råka slå huvudet i sängens underrede minskar avsevärt.

Det bör poängteras att hyttstolarna inte är vridbara. Den bäddbara sittgruppen tar för övrigt hand om den femte resenären nattetid. Men där är bäddmåttet inte tillräckligt för att behaga fullvuxna.

På tal om mått är ståhöjden i hygienutrymmet dryga decimetern lägre än i själva bodelen (se faktarutan). Trätrall finns i duschen. Takfönster, dubbla handdukshållare och lite annat smått och gott kan också bockas av.

Observera att det bara är 182 cm ståhöjd på toan.

I köksavdelningen har såväl över- som underskåp hyllplan, vilket uppskattas. På minussidan sätter vi det enormt djupa förvaringsutrymmet under diskbänken. Det kommer att bli svårt att nå grejerna allra längst in – sanna mina ord. Bra är det däremot med soft close-system på överskåpsluckorna, vilket var helt otänkbart på så kallade "instegsmodeller" för några år sedan.

Men oj, vad har hänt med priset? För bara två år sedan kostade denna husbil 672 000 kronor, inkluderat Master-paketet (men utan den niostegade automatlådan och lättmetallfälgarna).

Via efterforskningar visar det sig att det är en kombination av den svaga kronan, allt dyrare transporter och allmänna prishöjningar på 15–20 procent som gör att konsumenterna nu får betala dyrt även för de "billigaste" modellerna.   

Till sist: Önskas en kortad alkovmodell från Sunlight? Jodå, det finns i A60 (595 centimeter). Eller är det kanske så att ni är ute efter en renodlad barn-kammarhusbil med våningssängar? Det finns också i A68 (660 centimeter) och A72 (720 centimeter).

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

 • LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  LMC Style 400 F: Flexibel lösning

  Hur får man en minihusvagn att bli rymlig nog för två personer? Jo, man trollar bort sängen som LMC på ett mycket smart sätt har gjort på modellen Style 400 F.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-15 07:58

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206