Sunlight A70: Kompisgängets favorit

Dubbla bältade soffor gör att sex personer kan vara med på resan.

Sunlight A70: Kompisgängets favorit

Publicerad

Betydligt trevligare exteriör strajpning när vi nu slipper den röda "billiga" randen.

För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

Det är faktiskt så att även alkovhusbilarna har sin fankrets – och den består till stor del av familjer. Det finns dock ytterligare en kategori och det är kompisgäng som ska på exempelvis musikfestivaler runt om i landet.

Den sistnämnda kategorin har nämligen stiftat bekantskap med den här typen av husbil via hyrfirmor (där vårt testobjekt Sunlight A70 är vanligt förekommande) eftersom de har varit ute efter en rymlig och robust husbil med många bäddar och bältade platser.

Dubbla brännare och god arbetsyta.

Vi inleder med några rader från vägronden. Enkelt förklarat ser alkoverna något klumpigare ut än vad de är att handskas med. Okej, de är något vindkänsliga, men inte mycket mer än vad halv- och helintegrerade husbilar är. 160 kusar under huven och en niostegad automat gör vår resa minst sagt trevlig.

Bland en mängd säkerhetssystem noterar vi ABS (så att bilens hjul inte låser sig vid inbromsning), EBD (elektronisk bromskraftfördelning), ESP (antisladdsystem), ASR (antispinnsystem), ESC (elektronisk stabilitetskontroll), stopp/start-funktion samt Hill Holder som under ett par sekunder förhindrar fordonet från att rulla bakåt vid start i uppförsbacke. 

I hytten finns USB-laddningsuttag samt hållare för surfplatta. Tak och bakgavel är glasfiberförstärkt (GFK), spillvatten-tanken är isolerad och dieseltanken rymmer 75 liter. Garaget är stort och inkluderar lastöglor, belysning, eluttag samt åtkomst från båda karosssidor (mindre lastlucka på förarsidan).

Hur är då A70 att vistas i? En nackdel med den här modellen är att den som ligger innerst måste klättra över sin partner – och det gäller i båda sängarna.

Det är lite bökigt och trångt att ta sig i och ur dubbelsängen bak.

Det råder likvärdig komfort i bäddarna, men det är betydligt bättre belysning i dubbelsängen. Ty i alkoven finns endast en lampa vars ljusbild inte går att rikta. Takfönster finns på bägge håll (dubbelsängen har även en takventil). Alkoven är försedd med en tygficka för diverse pryttlar medan en hylla har applicerats intill dubbelsängen bak i husbilen. Vi fann emellertid inga laddningsuttag vid någon av platserna.

Alkovsängen kan fällas uppåt/framåt för att på så vis ge bättre utrymme vid passage till och från hytten, samtidigt som risken att man kan råka slå huvudet i sängens underrede minskar avsevärt.

Det bör poängteras att hyttstolarna inte är vridbara. Den bäddbara sittgruppen tar för övrigt hand om den femte resenären nattetid. Men där är bäddmåttet inte tillräckligt för att behaga fullvuxna.

På tal om mått är ståhöjden i hygienutrymmet dryga decimetern lägre än i själva bodelen (se faktarutan). Trätrall finns i duschen. Takfönster, dubbla handdukshållare och lite annat smått och gott kan också bockas av.

Observera att det bara är 182 cm ståhöjd på toan.

I köksavdelningen har såväl över- som underskåp hyllplan, vilket uppskattas. På minussidan sätter vi det enormt djupa förvaringsutrymmet under diskbänken. Det kommer att bli svårt att nå grejerna allra längst in – sanna mina ord. Bra är det däremot med soft close-system på överskåpsluckorna, vilket var helt otänkbart på så kallade "instegsmodeller" för några år sedan.

Men oj, vad har hänt med priset? För bara två år sedan kostade denna husbil 672 000 kronor, inkluderat Master-paketet (men utan den niostegade automatlådan och lättmetallfälgarna).

Via efterforskningar visar det sig att det är en kombination av den svaga kronan, allt dyrare transporter och allmänna prishöjningar på 15–20 procent som gör att konsumenterna nu får betala dyrt även för de "billigaste" modellerna.   

Till sist: Önskas en kortad alkovmodell från Sunlight? Jodå, det finns i A60 (595 centimeter). Eller är det kanske så att ni är ute efter en renodlad barn-kammarhusbil med våningssängar? Det finns också i A68 (660 centimeter) och A72 (720 centimeter).

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206