Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

Skön, sportig interiör med en tvärställd sittgrupp i vagnens frontparti.

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

Publicerad

Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

Om vi slår ihop kvalitet och camping, får vi då måhända kvamping? Frågar vi personalen som för fanan vidare efter grundaren Arist Dethleffs, är det nog så. Vid sidan av att de är stolta över sitt arv kan faktiskt Dethleffs skryta med 350 återförsäljare och servicepartners runt om i Europa. Skulle en vagn mot förmodan gå sönder ligger det 18 500 olika reservdelar permanent tillgängliga på lagerhyllorna.

Husvagnsserien som vi nu ska kika på – Beduin Scandinavia – är deras top-of-the-line. Grundutrustningen är riklig och hela flottan mycket komfortabel. Den finns i tio olika tappningar: från minstingen 540 QMK, som är en ytterst populär barnkammarvagn, till den knappt nio och en halv meter långa 740 BFK, även det en barnkammarmodell med våningssäng.

Vi har emellertid valt att kika på en annan av Dethleffs storsäljare – 550 SE med singelbäddar – en modell som är ämnad för två personer.

Njutning med stort N. Här noterar vi tillvalet uppskjutbar tv samt den breda entréöppningen.

När det gäller utseendet har designavdelningen lyckats mycket väl med Beduin. Invändigt är det både sportigt, ombonat och nytänkande på en och samma gång. Kulörmässigt samsas kombinationen grått och vitt, medan de nedre luckorna och garderoben har ljust trä.

Vilken del i vagnen som är pricken över i:et är svårt att säga. En något ovanlig sofflösning kan vi dock avslöja – då den är applicerad på tvären (se bild). Soffgruppen får hela avdelningen att kännas som att vi är i ett vardagsrum, mer än i en husvagn. Ena delen av den påminner om en schäslong medan båda hörnen har högre nackstöd, vilket i sin tur generar optimerad komfort.

Mitt emot sittgruppen finns en förvaringsmöbel. Antingen använder man den till just förvaring eller så tar man till tillvalet uppskjutbar och finurligt dold tv (se bild). I samvarodelen noterar vi även bra ljusinsläpp via tre fönster samt ett takfönster där belysning dessutom är integrerad i dess konsol. Läslamporna löper på skena och är således justerbara. Det sistnämnda gäller även för ett USB-laddningsuttag.

Plus för "riktig" spis med gasolugn. Till höger om spisen finns den utdragbara trådkorgen.

I taket sitter en ventil och precis intill denna är det fördraget för installation av aircondition – om så önskas. Annat som inte kan ses med blotta ögat är det dubbla shunt-systemet. Där styr den ena golvvärmen medan den andra har hand om radiatorerna.

Avloppstanken är isolerad och uppvärmd. Det sistnämnda ingår i ett Premium-paket som är standard på den svenska marknaden. Att Aldes vattenburna värmesystem (med iNet-boxstyrning) finns på plats, vilket även gäller golvvärmen, kan bara ses som ett enda stort plus i kanten.

Och på tal om plus bör också systemet AirPlus nämnas. I klarspråk betyder det att alla skåp och möbelmoduler är bakventilerade så att luftcirkulation kan ske. Lägger man samman allt detta förstår ni nog att Beduin Scandinavia räknas in bland så kallade åretruntvagnar.

Singelbäddar med bäddbreddningsfunktion. HÖGER: I hygienutrymmet finns element, massvis med krokar och ett takfönster – däremot saknas dusch.

I köket hittar vi en "riktig" spis som inkluderar gasolugn. Det utdragbara skåpet med trådkorgar kommer förmodligen många användare också att gilla.

I avdelningen för nattbruk har singelbäddarna feta 7-zonsmadrasser och bäddbreddningsfunktion. Det är alltså ni som väljer om ni vill ha var sin 85 centimeter smal säng, eller en dubbelbädd på hela 200 x 208 centimeter. Naturligtvis är det gott om utrymme för skrymmande persedlar under de båda sängarna.

Även exteriört finns det godsaker att förmedla. Slät plåt (vit är original, silvermetallic går att få som tillval). Stödbensskruvarna är tämligen lättåtkomliga såväl fram som bak. Lastlucka, AL-KO-chassi och aluminiumfälgar bockar vi också av. Lägg även till ramfönster och en 70 centimeter bred entré. Prima!

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206