Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

Publicerad

Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

Wilhelm Karmann grundade företaget 1901 när han köpte karossbyggarna Klages och de blev kända för sina utsökta arbeten med cabrioleter och andra nischade personbilsmodeller.

Exempelvis hade Ferdinand Porsche bett Wilhelm att ta fram en prototyp till en VW-cabriolet. Eftersom andra världskriget satte stopp för både det ena och det andra, dröjde det innan idén blev verklighet.

Den första augusti 1949 skrev Karmann på en order från Volkswagen gällande 1 000 exemplar av Typ 15 – Volkswagen Cabriolet. I personbilskretsar är emellertid Karmann Ghia (en låg och sportig VW) den kanske mest kända modellen där det egna namnet finns med på ett hörn. Upplysningsvis har de även byggt alla cabrioleter av VW Golf Mk1.

Ljus och fräsch interiör. Notera bordets förlängningstillämpning, den fällbara skärbrädan och att det på bilden har bäddats till en dubbelsäng via bäddbreddningsfunktionen.

Även om campingfordonen kom i ett senare skede skulle man kunna säga att Karmann har varit med sedan husbilsindustrins vagga. De första modellerna lanserades i mitten av 1970-talet och givetvis var de baserade på en VW-buss (Typ 2).

Även om inredningen var spartansk med nutidens mått visade de sig vara tillräckligt utrustade för att kunna klara av en campingsemester utan minsta bekymmer.

Cirka fem år senare hade Karmann tillverkat 1 000 enheter av det nya påfundet – husbil. Nu 2022, råder givetvis andra bullar och deras fordon byggs antingen på Ford Transit eller Fiat Ducato.

Singelbäddar med svanhalsbelysning. Notera även skåpet mitt ovanför dörröppningen.

För er som aldrig tidigare har kört en husbil är en "plåtis" rena drömmen att ratta. Visst, den är längre, bredare och högre än en vanlig personbil – men samtidigt betydligt mindre än en "vanlig" husbil – och därmed enklare att rangera och manövrera där det är lite trångt och bökigt.

Vi ställer in sätet, backspeglarna och armstöden och sedan bär det iväg. Vårt testobjekt får uppleva både motor- och landsväg, samt mindre vägar för att vi ska finna fotovänlig miljö. När vi väl vrider av tändningen (cirka tio mil senare) visar det sig att bilen har dragit 0,76 liter milen (blandad körning). Helt okej, eller hur?

Det vi dock inte tyckte om var de breda A-stolparna. Vid rondellkörning skymde de faktiskt sikten ganska mycket.

Ett "normalkök" på alla sätt och vis i en kompakt husbil.

Exteriört har man hittat en god färgkombination mellan svart och grått där svart kylargrill med kromapplikationer gör så att säga sitt på ett förnämligt vis. Bland användarvänliga ting noterar vi markis, cykelhållare och elektriskt infällbara backspeglar. Saker som gör campandet enklare finns det gott om även interiört. 

Den fällbara bordsskivan som också kan appliceras på utsidan av fordonet tycker vi om. Likaså Isofix-fästena, LED-stämningsbelysningen och att det finns ett bäddbreddningssystem. Via ett enkelt handgrepp förvandlas alltså de båda singelbäddarna till en fordonsbred dubbelsäng på bara ett par sekunder. 

Att läsbelysningen i avdelningen för nattbruk är av svanhalsmodell är ett plus i kanten. Hygienutrymmet är ovanligt rymligt för att vara i en plåtis. Det finns duschmöjlighet och effektiva detaljer som toalettrulleshållare, tandbortmuggar och handdukshållare. Såväl takventil som öppningsbart fönster ombesörjer ventilation.

Plats för fyra, fast med tre personer blir det allra bäst.

Köket är givetvis vid dragdörrentrén. Själva bänken är av mineralmaterial och det finns två täckskivor för diskhon. Skärbrädan som går att fälla kommer att bli uppskattad, och likaså att kylskåpet är applicerat i ståhöjd. Däremot är frysboxen inte större än att det max går att klämma in något paket med barnvänlig grillkorv. 

Garderob på golvnivå är det tveksamt om någon tycker om, men eftersom galgstången är utdragbar är problemet så att säga ur världen. 

Hur summerar vi då Karmann Davis 620 Lifestyle när vi lämnar tillbaka den hos Autohallen? Jo, det är en ytterst trivsam plåtis som andas komfort lång väg.

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

 • Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Adria Alpina 663 UK: Vagn för den stora familjen

  Är ni ute efter en husvagn som kan användas året runt? Behöver ni även ha tillgång till fasta sängar för två vuxna och tre barn? Spana då in Adria Alpina 663 UK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-24 07:10

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206