Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

Publicerad

Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

Tiderna förändras och campingfordonen likaså. Många av oss gamla uvar börjar bli till åren komna och en ny, ung generation ska slussas in i vår härliga fritidssfär. Och måhända även en målgrupp som inte på långa vägar har haft samma uppväxt som vi 40-, 50- och 60-talister.

Miljötänk, internet, läsplattor, datorer och hyper-intelligenta telefoner som vi har nedstoppade i byxfickan fanns inte ens på kartan när vi var unga. För den nya generationen är det vardag.

Att både attrahera och fånga upp "de unga" behöver dock inte vara glasklart. Här kan en nöt eller två behöva knäckas. Samtidigt har prova-på-campinglivet aldrig varit ett så hett semesteralternativ som det är just nu.

Mjuka linjer och en sofistikerad färgsättning. Så här ser för övrigt köksavdelningen ut om man inte väljer E.POWER Selection, utan en gasoldriven Sportvagn.

Knaus har en egen lösning för hur de ska nå denna målgrupp, och det via en kategori vagnar i serien Sport som de har döpt till E.POWER Selection. De är, hör och häpna, gasolfria och har den absolut senaste elutrustningen.

Detta betyder kort och gott enklare handhavande, ökad säkerhet och mindre underhåll. I varje fall om vi ska tro på tillverkarens utsago.

Nu är det inte hela serien Sport som är gasolfri, men tio av totalt 15 modeller får väl ändå anses som ett brett sortiment att välja emellan (från 400- till 500-modeller). Vi valde att göra en lite typisk svensk "mellanmjölk" genom att titta till 450 FU med fransk sänglösning.

E.POWER Selection har alltså en bekväm energilösning som gör att du aldrig behöver släpa på tunga och otympliga gasolflaskor. Eller vara orolig för att gasen ska ta slut – mitt i natten.

Den smarta energistyrningen ser till att all elutrustning regleras, och kopplas på eller ifrån automatiskt. Det enda du behöver göra är att ställa in säkringen i ampere (som finns på campingplatsen). Varm eller kall luft levereras enligt värmepumpsteknik via ett knapptryck. 

Hygienavdelningen är i typisk Knaus-stil där handfatet har separerats från själva toalettrummet.

Önskar man njuta än mer av frihet och självförsörjning under en natt finns ett tillval som lystrar till namnet Einhell One Night Stand (vilket oftast förknippas med något helt annat). Det är en batteridockningsstation (6 Ah) som ger ström och samtidigt fungerar som batteriladdare.

Denna produkt kostar lite drygt 5 000 riksdaler och ser alltså till att vattenpump, ljus och kompressor-kylskåp drivs utan att ni är kopplade till elstolpe.

Nytänkandet inom Knaus gäller emellertid inte bara gasolfritt. Baksideskonstruktionen FoldXpand är en annan nymodighet som har slagit väl ut. Där utgör bakljushållaren en helt slät yta tillsammans med bakgaveln, vilket maximerar fordonets invändiga längd.

En annan komponent som bör lyftas fram inom Knaus fordonspark är bluuwater. Det är ett vattenfiltersystem som näst intill fullständigt (99,99 procent) avlägsnar bakterier och små partiklar. Filtret har kapacitet upp till 8 000 liter och kan även enkelt bytas ut via ett snabbkopplingssystem. 

På bilderna är induktionshäll och kompressorkyl på plats i en gasolfri vagn.

Hur är då själva 450 FU att bo i?

Som synes är det en liten vagn som gör sig bäst för två personer. Induktionshäll och kompressorkyl finns i köksavdelningen och det bör tilläggas att det bara gäller de icke gasoldrivna vagnarna. De "vanliga" Sportvagnarna är försedda med gasolbrännare och absorptionskyl.

Vi noterar stabila skåpluckor med mjukstängande funktion. Likaså förnämlig innerbelysning och en högkvalitativ EvoPore HRC-madrass i den franska sängen. Mjuka och rundade möbelhörn ger vagnen en exklusiv inramning. Svanhalsbelysning i såväl sovrummet som vid sittgruppen är plus i kanten. Den sistnämnda möbelmodulen är mycket stor med tanke på vagnens i övrigt ringa storlek.

Samvaroavdelningen bjuder även på en rejäl dos komfort och ett väl tilltaget takfönster som släpper in massvis med skönt sommarljus.

 • Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-20 06:29

 • Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-14 07:04

 • Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-08 06:19

 • Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

  Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-03 07:21

 • Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-13 07:03

 • Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-10 07:13

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206