Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

Publicerad

Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

Tiderna förändras och campingfordonen likaså. Många av oss gamla uvar börjar bli till åren komna och en ny, ung generation ska slussas in i vår härliga fritidssfär. Och måhända även en målgrupp som inte på långa vägar har haft samma uppväxt som vi 40-, 50- och 60-talister.

Miljötänk, internet, läsplattor, datorer och hyper-intelligenta telefoner som vi har nedstoppade i byxfickan fanns inte ens på kartan när vi var unga. För den nya generationen är det vardag.

Att både attrahera och fånga upp "de unga" behöver dock inte vara glasklart. Här kan en nöt eller två behöva knäckas. Samtidigt har prova-på-campinglivet aldrig varit ett så hett semesteralternativ som det är just nu.

Mjuka linjer och en sofistikerad färgsättning. Så här ser för övrigt köksavdelningen ut om man inte väljer E.POWER Selection, utan en gasoldriven Sportvagn.

Knaus har en egen lösning för hur de ska nå denna målgrupp, och det via en kategori vagnar i serien Sport som de har döpt till E.POWER Selection. De är, hör och häpna, gasolfria och har den absolut senaste elutrustningen.

Detta betyder kort och gott enklare handhavande, ökad säkerhet och mindre underhåll. I varje fall om vi ska tro på tillverkarens utsago.

Nu är det inte hela serien Sport som är gasolfri, men tio av totalt 15 modeller får väl ändå anses som ett brett sortiment att välja emellan (från 400- till 500-modeller). Vi valde att göra en lite typisk svensk "mellanmjölk" genom att titta till 450 FU med fransk sänglösning.

E.POWER Selection har alltså en bekväm energilösning som gör att du aldrig behöver släpa på tunga och otympliga gasolflaskor. Eller vara orolig för att gasen ska ta slut – mitt i natten.

Den smarta energistyrningen ser till att all elutrustning regleras, och kopplas på eller ifrån automatiskt. Det enda du behöver göra är att ställa in säkringen i ampere (som finns på campingplatsen). Varm eller kall luft levereras enligt värmepumpsteknik via ett knapptryck. 

Hygienavdelningen är i typisk Knaus-stil där handfatet har separerats från själva toalettrummet.

Önskar man njuta än mer av frihet och självförsörjning under en natt finns ett tillval som lystrar till namnet Einhell One Night Stand (vilket oftast förknippas med något helt annat). Det är en batteridockningsstation (6 Ah) som ger ström och samtidigt fungerar som batteriladdare.

Denna produkt kostar lite drygt 5 000 riksdaler och ser alltså till att vattenpump, ljus och kompressor-kylskåp drivs utan att ni är kopplade till elstolpe.

Nytänkandet inom Knaus gäller emellertid inte bara gasolfritt. Baksideskonstruktionen FoldXpand är en annan nymodighet som har slagit väl ut. Där utgör bakljushållaren en helt slät yta tillsammans med bakgaveln, vilket maximerar fordonets invändiga längd.

En annan komponent som bör lyftas fram inom Knaus fordonspark är bluuwater. Det är ett vattenfiltersystem som näst intill fullständigt (99,99 procent) avlägsnar bakterier och små partiklar. Filtret har kapacitet upp till 8 000 liter och kan även enkelt bytas ut via ett snabbkopplingssystem. 

På bilderna är induktionshäll och kompressorkyl på plats i en gasolfri vagn.

Hur är då själva 450 FU att bo i?

Som synes är det en liten vagn som gör sig bäst för två personer. Induktionshäll och kompressorkyl finns i köksavdelningen och det bör tilläggas att det bara gäller de icke gasoldrivna vagnarna. De "vanliga" Sportvagnarna är försedda med gasolbrännare och absorptionskyl.

Vi noterar stabila skåpluckor med mjukstängande funktion. Likaså förnämlig innerbelysning och en högkvalitativ EvoPore HRC-madrass i den franska sängen. Mjuka och rundade möbelhörn ger vagnen en exklusiv inramning. Svanhalsbelysning i såväl sovrummet som vid sittgruppen är plus i kanten. Den sistnämnda möbelmodulen är mycket stor med tanke på vagnens i övrigt ringa storlek.

Samvaroavdelningen bjuder även på en rejäl dos komfort och ett väl tilltaget takfönster som släpper in massvis med skönt sommarljus.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206