Höga långbäddar är populärt och vi tycker även om bäddbreddningsfunktionen.
Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.
Etrusco har inte så värst många år på nacken. Tror bestämt att Husvagn & Camping såg dem första gången i samband med en mässa i Tyskland. Om det var i Düsseldorf eller i Stuttgart låter vi vara osagt.
De första serietillverkade husbilarna kom hur som helst till 2016 i San Casciano i närheten av staden Florens i regionen Toscana i Italien. Samma år "smygöppnade" de sin säljstart på hemmaplan samt på den spanska och franska marknaden. Först året efter lanseringen för de sydeuropeiska kunderna fick övriga länder också smaka på godsakerna.
Med tanke på att Etrusco bara har funnits i en dryg handfull campingsäsonger har de hunnit med mycket – som att växa från noll och ingenting till att ha ett fullt sortiment av husbilar – från vans till alkover och halv- och helintegrerade modeller.
Fast det är klart. De har koncernens muskler (Erwin Hymer Group) i ryggen, tyskarnas konstruktionsprecision och funktionalitet samt italienarnas passion för design. Snacka om en optimal kombination.
Till en början låg deras husbilar i det lägre prissegmentet. Men säg det som varar för evigt. Det bör dock understrykas att prisökningen inte bara gäller Etrusco, utan husbilar i allmänhet.
Ett kort räkneexempel visar vad som kan ske om man har en dyr hobby. Priserna har gått upp ungefär 10–15 procent och det blir mycket pengar om grundpriset är låt oss säga 750 000 kronor. Med 15 procent påslag blir det 862 500 kronor.
Lägg sedan till lite lullull som vi svenskar ofta vill ha som standard – och vips är vi uppe i 964 000 kronor – som i vårt testobjekt. Det tål kanske att tänka ett varv till. Är allting vi "ska ha" verkligen nödvändigt? Och då menar vi inte husbilen i sig utan alla tillbehör.
I vintras introducerade Etrusco sitt första fordon baserat på Ford (en van) och för inte så länge sedan lanserades även halvintegrerade husbilar på Transit-chassi. Dock inte bilen vi synar hos Lindströms i Enköping som traditionsenligt har en Fiat Ducato som bas.
Etrusco som lite allmänt kallas för Laikas instegsmärke har tekniska likheter med såväl Sunlight som Carado. Men en sak är säker: Som varumärke lever de sitt eget liv och har ett betydligt mer tilltalande designspråk än de två sistnämnda koncernsyskonen.
Naturligtvis drar de också nytta av Erwin Hymer Groups styrka gällande såväl service som erfarenhet, konstruktionskunskap och lagerhållning av diverse delar.
Vad finner vi då för plus och minus med vårt testobjekt?
Vi gillar läslampor av svanhalsmodell. Likaså bäddbreddningssystem, face-to-face (sittgrupp), utdragbar galgstång till den lågt placerade garderoben (som i sin tur är ett minus), separat duschkabin, brännarna på rad (frigör arbetsyta), delbart bord (för enklare passage till/från hytten), hyllplan i kökets överskåp, platsbesparande kylskåp (högt och smalt), garage med dubbla lastluckor, lastöglor, belysning, värme, 230-uttag samt bra ljusinsläpp vid samvaroavdelningen.
På minuskontot placerar vi den lågt placerade garderoben, golvets nivåskillnad och att vattentanken har fått en lite svåråtkomlig position i garaget.
En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.
Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.
Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.
Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.
Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.
Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.
Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.
Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.
Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.
Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.
Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.
Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.
Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.
Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.
Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.