Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

Visst, det är en ytterst kompakt husvagn. Men är man bara två personer fungerar det hur bra som helst – om man är ute efter en liten och lättdragen vagn.

Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

Publicerad

Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

Hobby har en diger husvagnsflotta som omfattar drygt 50 olika modeller (fördelade på sju serier). Några av dem är riktigt små och med det menar vi vagnar som underskrider sex meter, inkluderat draganordning.

Efter en närmare koll visar det sig att en handfull Hobbyvagnar kvalar in till just ovan nämnda klassificering: trion undersköna Beachy, On Tour 390 SF (som vi hängde på
kroken i Husvagn & Camping 8/2020) samt vårt testobjekt för dagen, Hobby De Luxe 400 SFe. 

Att mindre husvagnar har blivit omtyckta på nytt beror på en mängd faktorer. Priset spelar en viktig huvudroll, likaså muskelstyrkan på dragbilen. Naturligtvis finns även körkortsbehörighet med på ett hörn samt att det har blivit inne att vara en smula minimalistisk. Det sistnämnda är i och för sig en sanning med modifikation.

Tjock bäddmadrass och svanhalsbelysning ingår i avdelningen för nattbruk. Här finns även ett takfönster samt brandlarm.

Den specifika vagnen vi ska till att dra må vara liten, men den har en hög utrustningsnivå som många vagnar har som  finns tillgängliga på den svenska marknaden.

På med de förlängda husvagnsspeglarna och sedan bär det iväg. Det känns knappt som vi har något på dragkroken. Okej, vi har en svulstig BMW som dragbil och den tycks gå på tomgång oavsett vilken 
lutning på vägbanan det handlar om.

Rangeringen blir också ytterst tillfredställande. Visst, är du ensam och behöver justera vagnen en meter eller två på en gräsplätt är till och med 1 100 kg tungt, men här på en slät grusplan är det ingen match. Den lilla Hobbyvagnen är emellertid inte enbart bra i vägronden. 

I flera år har jag personligen poängterat för mina vänner som är nytillkomna inom mobil fritid att verkligen tänka sig för innan de slår till. Vet inte hur många gånger jag har förklarat för dem att de inte ska låta sig förföras av hur vackra inredningar vissa fordon har.

Sittgrupp i vagnens akterparti. Här finns som synes även tv-armen.

Istället ska de främst utgå från analysen av: Hur många ska vistas i vagnen under semestern, ska den användas året runt, vilken typ av planlösning passar allra bäst? Med De Luxe 400 SFe är det ytterst nära att även jag trillar dit.

Mitt hjärta spelar verkligen ett spratt med min hjärna – jag faller pang, boom, pladask. Nåja, som bekant tycker människor olika om saker och ting, och tur är väl det.

Är man ensam resenär eller ett par som inte kräver stort utrymme kan det här vara vagnen som hamnar högt upp på önskelistan. Om man vill sova tätt intill varandra vill säga. För som vi nämnde i ingressen – De Luxe 400 SFe är försedd med en fransk säng.

Toalettutrymmet är av modell något enklare. HÖGER BILD: Stilren och elegant handfatsmodul.

Två personer passar också bäst i dinetten eftersom sittdynorna inte är mer än 80 centimeter breda. Det går att trolla fram ytterligare en decimeter om du väljer att plocka bort armstöden, som i sin tur är en trevlig och behaglig detalj.

Avdelningen för samvaro har bra ljusinsläpp och det har vi takbelysning respektive två öppningsbara fönster att tacka för. I hygienutrymmet är toalett och handfat separerade från varandra. Här har Hobby lyckats mycket bra med designen på den sistnämnda möbelmodulen. Mindre lyckad är den märkliga placeringen av eluttagen i köket. Längst in i hyllplanet närmast entrén känns inte helt hundra. 

Vad blir då slutklämmen? Tillhör ni paret som prioriterar en liten, modern och lättdragen vagn med högt andrahandsvärde kan mycket väl den här modellen vara något för er. 

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206