Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

Publicerad

Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

Samtidigt som vi befinner oss i husvagnarnas och husbilarnas Mecka, Tenhult, är även det finländska återförsäljarnätet på plats. Och en sak är säker – deras intresse för nya Kabe Estate 470 GLE är lika stort som vårt. Husvagn & Camping får snällt vänta en timme (eller blev det kanske två) innan vi kan syna varenda liten söm på egen hand.

Grundidén var glasklar. I alla fall från ledningens håll. Till modellår 2023 skulle Estate (som var ny som serie från och med i fjol) få tillökning. Det som skulle skapas bakom lyckta dörrar var en liten vinteranpassad långbäddsvagn som till stor del är byggd av lättviktsmaterial för att kunna attrahera den nya kullen campare som antingen har en elbil eller en hybrid som dragbil. Resultat blev förbluffande bra!

Sveriges minsta vagn som har singelbäddar och vattenburen värme. Behändig köksavdelning med massvis av förvaringsutrymmen.

Husvagn & Camping, och många med oss, pratar ofta om husvagnar som är ämnade för två personer – Estate 470 GLE är inget undantag. Vi hinner inte ens innanför entrédörren förrän vi höjer ett ögonbryn. Wow, vilken sittgrupp! Inte undra på att besökarna från vårt grannland såg så lyriska ut när de lämnade plats åt oss.

Nu är min finska begränsad till att räkna från 1 till 10 (nästan), rabbla upp namnen på ett antal gamla motocross- och hockeystjärnor samt att lyfta på hatten och i all välmening säga kitos (tack). Men deras blåvita leenden sade mer än tusen ord.

Användarvänlig skidlucka som gillas av många... … och detsamma gäller för bäddbreddningssystemet.

Det är nämligen ingen vanlig sittgrupp, utan två separata säten som vart och ett påminner om en schäslong och som inkluderar komforthöjande nackstöd (tillval). Nytänkande, synnerligen originellt och riktigt läckert på en och samma gång.

Nästa ahaupplevelse är känslan av rymd som infinner sig. Visst, det står 470 GLE på karossen, men husvagnens innanmäte känns alla gånger som en 520- eller rent av en 560-vagn! Allt är minutiöst planerat in i minsta detalj och ingen avdelning har så att säga blivit bortglömd.

Ingenjörerna har kommit med smarta och platsbesparande lösningar som exempelvis högt och smalt kylskåp, ett hygienutrymme med duschmöjlighet och en användarvänlig köksavdelning som har utrustats med detaljer som fläkt, utdragbar skärbräda, tre brännare på rad, källsorteringskärl och en mängd lådor med funktionen soft close. Dessutom har överskåpen stoppskydd som minimerar risken för att saker ska ramla ut.

Titta noga! Den här typen av sittgrupp är synnerligen annorlunda.

Garderoberna är placerade ovanför sängarnas fotände. Den ena av dem rymmer dessutom tv. Till vår glädje finns bäddbreddningsfunktion (tillval). Vädringsluckan tycker vi också om och samma betyg får givetvis den låsbara skidluckan i vagnens frontparti.

Men här finns också en massa godsaker som vi inte ser med blotta ögat, vi har ju med en Kabe att göra. 

Exempel på det är fuktsäker kaross, magnifik isolering, ventilerande väggtapet och det vattenburna värmesystemet där golvvärmen har hela fyra slingor.

Hygienutrymmet har duschmöjlighet.

Okej, vagnen må vara liten men som ni märker är dess användningsområde stort och det tillhör heller inte vanligheterna att en husvagn som "bara" mäter 473 centimeter i invändig längd har singelbäddar.

Med det sagt kan vi slå fast att det här är en optimal vagn för två livsnjutare med tillägget att den med förkärlek kan användas under alla fyra årstider – från den pånyttfödda våren vidare till en stekhet sommar, blåsig höst och sist men inte minst en kall och bister vinter. 

Det bör tilläggas att den här 470-vagnen endast är tillverkad i standardbredd och att kompressorkyl finns bland populära tillval.

Hygienutrymmet har mattsvarta detaljer. HÖGER: Vädringslucka och garderob.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206