Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

Publicerad

Coola aluminiumfälgar – och något större. Dessa är nämligen på 16 tum, att jämföra med 14 tum på de andra Actionhusvagnarna.

Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

Med sin speciella karaktäristiska karossutformning är Action en udda – men mycket populär – fågel i husvagnsbranschen och det inte enbart hos den nya generationen husvagnscampare, utan i alla åldrar. Action, som fortfarande är tonåring (lanserades 2005 i samband med Adrias 40-årsjubileum), har till och med en egen fan club. 

Några år tillbaka i tiden kopplade Husvagn & Camping en Action 361 LH på kroken. Vi valde där och då att samtidigt kika på 2017 års registreringsstatistik. Det visade sig att Action hade en förnämlig sjätteplats totalt bland alla husvagnsmodeller på den svenska marknaden och deras försäljningsuppgång, jämfört med året innan, var majestätiska 56,7 procent.

Liten vagn med stort utrymme för nattbruk. När man har bäddat på detta vis kan dessutom tre personer sova i 391 LH.

Av den anledningen finns det orsak att ånyo dyka ned bland siffror och statistik, fast denna gång via tämligen färska nuffror från augusti 2022. Okej, de har tappat en placering men Action är fortfarande en storsäljande och synnerligen omtyckt produkt.

Det sägs att man inte ska ändra på ett vinnande koncept och det har den slovenska tillverkaren inte heller gjort. Actionvagnarna har kvar sin aerodynamiska, futuristiska look och bland specifikationerna har det ändrats minimalt sedan begynnelsen.

Generellt skulle man kunna säga att det är en liten vagn som imponerar stort. Ingenjörerna har med fingertoppkänsla utnyttjat i stort sett varenda centimeter och samtidigt som det är en liten och lättdragen vagn (behöver dock skrämmas upp till maximal totalvikt för att få till någon form av human lastförmåga) är den förbluffande rymlig.

Plats för sex personer? Som synes är det inga som helst problem.

Nyckeln till denna framgång är en kombinerad sittgrupp/säng där ljusinsläppet är smått fantastiskt via tre öppningsbara fönster och ett gigantisk skyroof-fönster. Från ritbordet har man valt en platsbesparande lösning även i hygienutrymmet, via ett uppfällbart handfat, något som i sin tur genererar duschmöjlighet.

Att det får plats sex personer i sittgruppen (sofforna ställda mitt emot varandra i typisk, gammal brittisk stil) är dessutom mycket bra i en så liten husvagn.

Andra kanske mindre plus i kanten vi har snappat upp är: Svanhalsbelysning i sittgruppen, så kallad stalldörr vid entrén som inkluderar såväl papperskorg som fack för mindre pryttlar, lastlucka på båda sidor av karossen och att vagnen är förberedd för en cykelhållare. Däremot är utrymmet i överskåpen inte mycket att tala om. Fast lite måste väl få stryka på foten i en minivagn som denna.

Via uppfällbart handfat finns det även utrymme för dusch.

Det bör understrykas att 391 LH är den enda i Actionserien som går att få i Sportutförande – samt även som "vanlig" om offroadskruden inte tilltalar. 

Syskonen 391 PD, 391 PH och den invändigt tre decimeter kortare 361 LH har alltså kvar sitt utseende i så att säga originalförpackning. Vad är det då mer som skiljer nya Sport 391 LH från lillebror 361 LH? Sett till enbart planlösning är de likadana.

Vårt testobjekt har emellertid stor kyl (142 jämfört med 90 liter, och Thetford istället för Dometic), högt placerad garderob, elektriskt fotsteg, nästan en decimeter högre markfrigång, stödben à la bigfoot, stryktåliga 16-tums lättmetallfälgar, samt att en gasolkoffert är placerad på draganordningen.

Smidig köksavdelning alldeles intill entrén. HÖGER: Till skillnad från syskonet 361 LH har denna vagn stor kyl och garderob i ståhöjd.

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206