Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

Publicerad

Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

Om ni besökte mässan Elmia Husvagn Husbil och tog er importören Bergholms gigantiska monter (5 300 kvadratmeter) har ni säkerligen redan sett den. Eller rättare sagt – dem.

På plats fanns nämligen en sprillans ny Azur 500 FU, men även ett exemplar från 1992 (med tillhörande Volvo 945 som dragbil av samma årsmodell). Allt för att spegla att Bergholm firar 30-årsjubileum i branschen.

Givetvis finns det all anledning att bli en smula nostalgisk eftersom Azur spelade en stor roll för många husvagnscampare innan millenniumskiftet. Här ska vi emellertid enbart rikta in oss på den nya vagnen och dess återkomst.

Inte speciellt svårt att njuta i den stora U-soffan, och samtidigt blicka ut över den moderna interiören.

Azur lanseras i fyra olika tappningar: 460 EU, 500 EU, 540 UE (alla med singelbäddar) och vårt testobjekt 500 FU som är utrustad med fransk säng. Som ni nog förstår av sifferbeteckningarna är ingen i kvartetten särdeles storväxt: från 698 centimeter till 758 centimeter totallängd, inkluderat dragstång. Men tro mig, ingen vagn känns trång. Varenda liten vrå har de tagit vara på – och det på ett sätt vi aldrig tidigare varit med om.

Först och främst är Azur inte byggd på samma sätt som alla andra vagnar. Serien är nämligen uppbyggd av 22 fiberramdelar som har sammanfogats av en robot.

Den självbärande, höghållfastbara karossen säkerställer inte bara högsta möjliga stabilitet och hållbarhet, utan också flexibilitet gällande layout och så att säga rumsdesign. Den trendsättande byggkonstruktionen innebär att möbelmodulerna inte längre håller upp karossen och därför kan de placeras och designas på ett vis som vi tidigare aldrig har sett.

Bakom dynorna noterar vi dolda fack som rymmer en mängd pryttlar...

Vid sidan av den nya tillverkningstekniken kännetecknas karossen av en yta som dels är UV-beständig, men hör och häpna: Den är även självläkande. Enbart genom inverkan av värme kan bucklor och lätta tryckmärken försvinna helt av sig själva.

Om vi stannar kvar på utsidan en stund bör även en visuell detalj nämnas. En som kan komma att bli en "killer" på campingplatserna. Längs med hela karossidan finns nämligen en platt, integrerad markisskena som bjuder på LED-konturbelysning.

Detta är i och för sig ett tillval som kostar 12 700 kronor. Appliceras detta, ja då får ni nog räkna med att just er vagn hamnar i blickfånget. Pst, den är även utrustad med stödben à la bigfoot samt kultrycksindikator på stödhjulet.

… och som synes gör konceptet Smart Wall skäl för sitt namn.

Interiört kombineras funktionalitet med hemtrevnad och innovativ teknik. Framför allt är det väggarna som imponerar stort. Ett koncept som har fått det passande namnet Smart Wall och som enklast kan beskrivas som förvaringsutrymmen som i viss mån är dolda och samtidigt integrerade med innerväggarna (se bilder). Detta gör att du som användare kan nyttja vagnens mått mycket effektivt.

Designspråket är sobert och elegant med raka linjer, vilket ger en känsla av ett modernt och lyxigt hotellrum. Under utvecklingen av Azur lades det även stor vikt på ett belysningskoncept där alla möblers skarvband är upplysta och där vardagsrummet tänds och släcks effektivt i stil med ett "rinnande ljus" som gradvis lyser upp eller mörkar ned avdelningen. Dimbar belysning är som bekant inte något nytt fenomen, men här har Knaus tagit det till en ny nivå.

Mixen av kulörerna brunt, vitt, grått och svart kan kanske låta som mischmasch, men oj vad bra de har lyckats med färgkombinationen och de små detaljerna.

Bred fransk bädd med komforthöjande EvoPore HRC-madrass.

Elegant tvättavdelning med utanpåliggande handfat.

Trevlig köksbänk som även inkluderar ett kylskåp som kan öppnas från båda håll.

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206