Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

Som synes – en liten husvagn med ganska spartansk inredning.

Dethleffs C´Joy 410 LK: Premiärvagnen

Publicerad

Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.

Liten och lätt, det passar B-körkortsinnehavarna.

Först och främst bör det poängteras att det är en ny 2022-vagn som vi synar hos Tumbo Husvagnar & Husbilar. Konkret innebär det att priset måste beaktas i jämförelse med 2023:orna som snart rullar in hos det svenska återförsäljarledet.

Vårt testobjekt har ett grundpris på 204 000 kronor – att jämföra med 259 000 kronor som är det rekommenderade utpriset för en ett år nyare modell.

Betyder det uppdateringar och förbättringar till både höger och vänster? Tyvärr inte. Det är helt krasst bara så att prisbilden har skjutit i höjden – precis som på mycket annat här i världen.

Det finns ingen "riktig" säng för vuxna, utan det är bäddbar sittgrupp som gäller.

C´joy, en serie som består av fem enheter, beskrivs med all rätt som en enkel nybörjarvagn till ett förmånligt pris. Med andra ord precis vad vi är ute efter.

Tanken är nämligen att hitta en husvagn som attraherar den växande målgruppen – unga barnfamiljer som vill ha tillgång till en våningssäng för barnen – och som samtidigt passar in på artikeln om vagnar under 1 200 kg totalvikt (se Husvagn & Camping utgåva 1/2023). I ärlighetens namn ingen enkel kombination att få till.

Om vi backar tillbaka till priset för "vår" vagn ser ni i faktarutan att 36 700 kronor har tillkommit. Vad innebär då de tre olika paketen? Touring omfattas av varmvattenberedare med Truma Therme, myggnätsdörr, taklucka 40 x 40 centimeter inkluderat mörkläggnings- och myggnätsrullgardin samt varmluftanläggning.

Rakt kök mellan entrén och kidsens avdelning.

Paketet som heter Dynamik innehåller i sin tur AKS-stabilisator för dragstångskopplingen, Octagon stötdämpare, 44-liters färskvattentank, rullbar spill-vattentank, reservhjulshållare i gasolkofferten samt servicelucka under sängen. Till sist innebär Autarkpaket att batteri 95 Ah, laddare och central
huvudbrytare 12V också har installerats.

Utan dessa paket hade vagnen, i varje fall med svenska mått, varit ytterst naken och på gränsen till utrustningsfattig – så grundpriset tycker Husvagn & Camping att ni kan ta med en nypa salt.

Enkelt men funktionellt hygienutrymme.

Trots paketen kvarstår faktum att det handlar om en tämligen enkel vagn där föräldrarna får bädda i soffan, ty våningssängen är den enda fasta i 410 LK. Och det är inte så underligt. Har man bara lite drygt fyra och en halv meter att spela på interiört, ja då finns det inte mycket utrymme kvar till extravagans.

Planlösningen känns emellertid öppen vid entrén. Däremot är det något småtrångt intill barnens krypin. Det är nämligen inte bara på längden, utan även på bredden som tillverkaren har sparat in på centimetrarna. I gengäld får ni en vagn som är enkel att hantera i såväl trafik som vid rangering.

Vi går en snabb husesyn. Tycker mig känna igen toalettutrymmet. Mycket riktigt. Det är exakt samma som i seriens stora barnkammarvagn, 480 QLK. Bra! Rakt kök med tre brännare. Fast man måste fälla ned något av täcklocken för att få till någon form av arbetsyta. Vi finner ingen direkt läsarmatur när man väl har bäddat (har svårt att tro att dubbla spotlights i taket kommer att räcka till).

Våningssängen finns allra längst bak.

Precis som övriga serier inom familjen Dethleffs har c´joy utrustats med systemet AirPlus – vilket innebär bakventilerade (luftcirkulation) överskåp och inredningsdetaljer. Packning då? Garderoben är placerad intill våningssängen och den har belysning.

Under ena soffan är det tomt och här kan således de något mer skrymmande persedlarna ta plats. Dessa går även att nå från utsidan via en lastlucka. Vattentanken är i sin tur placerad under den andra soffan. 

Hur sammanfattar vi då Dethleffs c´joy 410 LK? Det är utan tvekan en av de allra minsta barnkammarvagnarna på marknaden. Den fyller helt klart sin funktion – om ni är ute efter en liten, smidig och enkel husvagn som har våningssäng och som kan dras av i stort sett vilken personbil som helst, ja till och med av vissa elbilar.

 • Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  Knaus Van TI Plus 650 MEG: Vägvinnande VW

  En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-20 06:29

 • Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Kabe Royal 600 CXL: Ännu mysigare hemmakänsla

  Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-14 07:04

 • Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Dreamer D62 Selected Limited: Drömplåtisen

  Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-03-08 06:19

 • Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Weinsberg CaraCito 470 EU: Okomplicerad

  Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-13 07:03

 • Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Tabbert Puccini 750 HTD: Pampig Rolls-Royce

  Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-10 07:13

 • Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Knaus Boxdrive 680 ME: En på miljonen

  Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-03 06:45

 • Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Adria Supersonic 780 SL: Både form och funktion

  Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-02-01 06:36

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206