Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.
Det är den främre delen i vagnen som har fått det stora lyftet – och det handlar i stora drag om tre detaljer: stort vinkelkök, gigantisk soffa som har förlängts med en del och nu har tre hörn, samt en möbelmodul som rymmer en dold, uppskjutbar tv.
– Smarta lösningar alla tre där en dold, elektriskt styrd 32-tums-tv är helt nytt för KABE, säger Patrik Trofast, försäljningsansvarig på den svenska marknaden.
Vi slår oss ned i den majestätiska sittgruppen som har utrymme för upp till åtta personer, utan att de ens behöver trängas med varandra. Trion hörn, som vanligtvis är platserna som blir upptagna allra först, är dessutom utrustade med nackstöd. En detalj som höjer den redan höga komforten än mer. Ovanför soffan finns en stor taklucka som släpper in massvis med ljus.
Mellan sittgruppen och köket noterar vi möbeln som döljer 32-tummaren. Med andra ord: bänka er i soffan och filmkvällarna kommer att bli minst lika härliga som hemma, om inte ännu
mysigare. Pst! Tv-modulen har faktiskt två användningsområden eftersom den även kan nyttjas som bardisk när tv:n är nedfälld.
– Flertalet KABE-ägare använder sin husvagn väldigt mycket, även under den kalla och mörka årstiden då man vistas mer inne i vagnen. Den här planlösningen tror jag därför kan vara tilltalande för ganska många, säger Patrik Trofast.
Under en av soffdelarna döljer sig centraldammsugaren – en komponent som är standard i alla Royalvagnar. Vidare visar det sig att den kungliga serien erbjuder fyra olika textilkollektioner samt tre varianter i skinn – som alla harmonierar med övrig inredning.
Det nya köket för helt klart tankarna till husbilsmarknaden där det mer är regel än undantag med en vinkelköksvariant bakom den bältade soffan. Skillnaden i storlek mellan köken i husbilar och den i Royal 600 CXL är emellertid milsvid.
Här finns en "riktig" spis från Thetford med tre gasbrännare och en kokplatta. Vidare bjuder den på gasolugn, köksfläkt, funktionellt inredda skåp och lådor samt ett übersmart skafferi med "utsvängbara" hyllor – ett förvaringssystem som kommer att gillas av många då det är både lätthanterligt och lättöverskådligt.
När vi även konstaterar att kyl och frys har dubbelhängda dörrar (kan öppnas från två håll) och att entréavdelningen är fullutrustad med vitrinskåp, skofack, garderob, förvaringslådor, vinställ samt trådlös laddningsstation för mobila enheter – ja, då är det bara att lyfta på hatten och sätta högsta, möjliga betyg.
Men vänta. Ännu en nyhet finns. Fast inte i vårt testobjekt som är en så kallad standardvagn.
– Om du väljer nya Royal 600 i DXL-utförande som tillval, ingår dessutom en separat duschkabin, säger Patrik Trofast, samtidigt som han pekar bort mot hygienutrymmet.
Utöver det som ingår i Estate och Ädelstenserierna finns det ytterligare ett drygt dussin godsaker som har applicerats i Royalvagnarna: Smart D-elsystem, multimediaspelare med DAB, handdukstork, fönster i ytterdörr och utvändig ljuslist runt hela dörrväggen för att nämna ett axplock.
– Royalmodellerna är även utrustade med KABE:s egenutvecklade Safety Driving System, som gör det säkrare än någonsin att dra husvagnen på vägarna. Systemet bygger bland annat på ett chassi med längre dragbalkar och en krängningshämmande axel. Här finns dessutom ett elektroniskt styrt antisladdsystem som standard, förklarar Patrik Trofast.
Avslutningsvis bör det tilläggas att utedusch och den utdragbara skidlådan är två praktiska detaljer som framför allt träningsvilliga friluftsmänniskor också kommer att uppskatta – bland många andra ting.
Väljer du till DXL-utförande, ja då ingår även separat duschkabin. HÖGER: Nytt för i år – smart lösning med dold, uppskjutbar tv.
En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.
Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.
Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.
Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.
Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.
Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.
Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.
Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.
Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.
Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.
Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.
Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.
Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.
Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.
Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.