Snygga till husvagnen – ett rent nöje

Publicerad: 2011-02-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Några timmars arbete förvandlade den begagnade husvagnen till en riktig pärla. Så här fixar du rekonden av husvagnen på egen hand.  Matt lackering, alger, fläckar, avskavda luckor, trött plast och gummilister som är på väg att torka ihop – känns det igen? Men det är lätt att åtgärda själv, och tar varken särskilt lång tid...

Några timmars arbete förvandlade den begagnade husvagnen till en riktig pärla. Så här fixar du rekonden av husvagnen på egen hand.

 Matt lackering, alger, fläckar, avskavda luckor, trött plast och gummilister som är på väg att torka ihop – känns det igen? Men det är lätt att åtgärda själv, och tar varken särskilt lång tid eller är särskilt dyrt. Husvagn & Camping hjälpte Johanna och Jimmy Hjort med att få ordning på deras nyinköpta Knaus Azur 530 T 1988.

Några timmars slit och några hundralappar lagda på olika rengöringspreparat gjorde underverk till ägarnas stora förtjusning.
-Vilken skillnad det blev på utsidan, nu är den riktigt snygg. För att inte tala om insidan. Lukten är borta och nu när alla småskavanker är åtgärdade kommer vi att njuta av våra semesterturer.

Innan vi sätter gång vill jag råda er till att alltid använda medel speciellt anpassade för husbilar och husvagnar, de kan inte alltid likställas med vanliga bilar.

UTSIDAN:

Alger och mossangrepp
Alger kan vara svåra att få bort och det är inte alltid det räcker med vatten, schampo och svamp. Då får man ta hjälp av kemiska preparat och där har exempelvis Autoglym ett speciellt rengöringsmedel för husvagnar och husbilar som biter förvånansvärt bra. Spraya på ordentligt och gnugga sedan försiktigt bort algerna med en mjuk svamp. Glöm inte att skölja ur svampen mellan varven.

 Kaross
Tvätta som vanligt med vatten och bilschampo. Är karossen matt kan det vara läge att använda lackrengöring innan man går över vagnen med en omgång vax. Använd helst ett vax som innehåller en hög halt karnauba, som ger det bästa skyddet. Ett tips är att inte tvätta och vaxa vagnen direkt i solen, spara hellre arbetet till en mulen dag eftersom vagnen lätt blir flammig.

 Plast- och plåtdetaljer
Plastdetaljer brukar bli matta när det får några år på nacken. Ett enkelt sätt att få tillbaka fräschören är att använda möbelolja av hög kvalitet som tränger in djupt och har långtidsverkan.

Riktigt smutsig plast blir ren med hjälp av handarbete och plastrengöring. Grovrengör med exempelvis en diskborste medan rekonditioneringen läggs på med en mjuk trasa.

På utsidan kan det finnas rostfria plåtar. Tvätta med vatten och metallrengöring, så kommer glansen tillbaka.

 Fälgar och navkapslar
Plastkapslar och aluminiumfälgar har sällan skådad förmåga att dra till sig smuts. Här är det fälgrengöring som gäller om inget annat biter. Mikrofiberduk är ett bra tillbehör, men annars fungerar en kasserad frottéhandduk nästan lika bra. Använd gärna en mejsel eller liknande för att peta in duken/handduken i alla skrymslen.

 Däck
Gummirengöring fungerar bra men undvik allför starka svärtande medel som finns till exempel till bilkofångare. Ett gammalt knep att få däcken svarta är att lägga en sockerbit i ett glas vatten, låta den smälta och sedan pensla på sockervattnet.

 Gummilister
Matta gummilister kring fönstren skämmer utseendet men är lätta att få fina med hjälp av gummitvätt.

 Fönster
Har du akryl eller plastfönster är det viktigt att se till att fönsterputsen går att använda på dessa. Spola av grus och damm innan och putsa som vanligt. Fönsterputs kan med fördel även användas på bakljusen.

Är det en riktigt gammal vagn med glas i fönstren kan man fräscha upp dem med glaspolish. De tar inte bort repor och ojämnheter men rundar av de skarpa kanterna så att man knappt ser dem.

 Dekaler
Vare sig det är dekaler från husvagnstillverkaren eller sådana som är ditsatta efteråt kan de bli riktigt fula efter några år. Värma bort dem med en värmepistol är ett alternativ, men är det vattendekaler fungerar packtejp bättre. Gnugga fast tejpen på dekalen och ryck bort dem. Damer som vaxat sina ben kan tempona i arbetet och vet att det har effekt.

 

INSIDAN:

Rostfritt
Diskbänken blir ofta matt, men med vatten och metallrengöring får den tillbaka sin forna glans utan att bli flammig. Tvätta först, lägg på rengöringen och gnid sedan bort medlet. Stålull fungerar också men se upp så att du inte repar metallen.

Dynor
Att dammsuga dynorna kan göra underverk. Räcker inte det måste de tvättas. Om överdraget löstagbart kan man köra dem i tvättmaskinen, annars får man använda textiltvätt på plats. Det finns också fläckborttagningsmedel för svårare fläckar.

Tips: Impregnera tyget när det väl är rent. Då blir framtida fläckar löjligt lätta att ta bort, då spill av vätskor inte kan krypa in i tyget.

 Trä
Tvätta och olja in träet om det inte är klarlackat. Om det fattas en flisa på exempelvis en lucka kan man dölja den med färgat vax. Det låter absurt men fungerar utmärkt, är enkelt att lägga på samt skyddar träet. Välsorterade möbelhandlare har vaxkritor speciellt anpassade för ändamålet, och de finns i alla förekommande träkulörer.

 Laminatskivor, golv
Tvätta och rengör som vanligt. Lägg gärna på någon typ av bonvax så blir det lättare att hålla rent.

Små hål och jack går att laga med en speciell epoxy. Det är en tvåkomponentsepoxy som man knådar ihop. Lägg i skadan och forma till det innan epoxyn härdar, ta bort överflödig epoxy med exempelvis en kniv. Därefter kan man bättra på kulören med en retuschpenna (finns bland annat hos välsorterade möbelhandlare eller LeatherMaster Scandinavia i Västra Frölunda) och den retsamma skadan är borta.

 Dålig lukt
Skåpen har en förmåga att börja lukta illa och ibland kan odören sprida sig till hela vagnen. Ättika på ett fat är ett klassiskt knep som drar ut lukten på ett par dagar, annars kan man använda speciella luktdödare som man sprayar i skåpen. Om ni har tonåringar i familjen så fungerar medlet förresten bra även på väl insvettade gymnastikskor.

 

Tips: Ta med ett fläckapotek på resan
LeatherMaster har ett praktiskt fläckapotek som passar utmärkt att ha med i husvagnen. Det innehåller fyra fläckborttagande komponenter och en enkel bruksanvisning om hur de ska blandas för att ta bort olika typer av fläckar. Fungerar lika bra på dynorna i vagnen, bilens klädsel eller varför inte de egna kläderna? Kostar ett par hundralappar, men är väl investerade pengar när du väl behöver det.

Snygga till husvagnen – ett rent nöje
Familjen Hjort blev väldigt nöjda med den nyfixade husvagnen. På bilden syns Johanna och Jimmy Hjort med barnen Hampus och Hugo.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen