Enkla knep för fräschare vagn

Publicerad: 2012-01-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Susanne och Håkan Sundell har med små medel ordnat det trivsamt och fint i sin nästan 20 år gamla Adria. ”Vi är många som gärna vill ägna oss åt husvagnsliv, men inte vill eller kan lägga så stora pengar som nya husvagnar kostar. Men det finns alternativ. Man kan köpa en begagnad vagn, och sedan...

Susanne och Håkan Sundell har med små medel ordnat det trivsamt och fint i sin nästan 20 år gamla Adria.

”Vi är många som gärna vill ägna oss åt husvagnsliv, men inte vill eller kan lägga så stora pengar som nya husvagnar kostar. Men det finns alternativ. Man kan köpa en begagnad vagn, och sedan fixa till den efter eget huvud. Det behöver inte kosta stora pengar, men ger samma frihet och samma möjligheter som vilken vagn som helst. Det tycker jag att ni ska skriva om”, uppmanade Susanne Sundell i ett brev till Husvagn & Camping.

Bra, tyckte vi, och åkte till campingplatsen ett par mil utanför Falun för att träffa Susanne och titta på familjens vagn. Molnen hängde regntunga över campingen, som var glest befolkad just då. Det var en dag mitt i veckan utanför semestertid.
– Varsågoda att kliva på, log Susanne, och höll upp förtältsöppningen för oss. Via förtältet kom vi in i en ljus och trevlig vagn som vid första anblicken kändes helt ny.
– Fast det är den ju inte, sa Susanne. Det är en -89:a, så den är nästan 20 år gammal. Adria Forma 460 heter modellen. Vi köpte den sent på hösten 2005 och började använda den nästa säsong, alltså 2006, berättar hon.

Susanne och Håkan är vana campingresenärer, fast på annat sätt än med husvagn.
– Vi har åkt motorcykel i 20 år, har haft med oss sidovagn, ungar och tält. Vi gillar det rörliga livet, berättar Susanne.

Äldste pojken, Göran, var fem veckor gammal när han var med på sin första tur. Två år senare kom nästa barn, Hans, och då var det en familj på fyra personer som reste och bodde i det lilla mobila hemmet.

Sverige och Europa har de rest i, mängder av platser har de besök, och många mil har de färdats. Men så kom tanken att de ville prova något nytt.

– Håkan kan få lite dille ibland, så det var han som kom med förslaget att köpa husvagn. Vi älskar motorcykeln och tältlivet, men att husvagnslivet är mer bekvämt går inte att komma ifrån.

Det ena behöver inte utesluta det andra, resonerade makarna Sundell, och började gå runt till olika husvagnshandlare och titta på husvagnar. Visserligen har de sin motorcykel kvar, och kommer att fortsätta åka med den när det passar, men de tänkte pröva husvagn också. Med tanke på det, tyckte de att nypriserna var mycket högre än vad de ville investera.

Då började de kika efter begagnade vagnar istället, och till slut hittade de Adrian på Blocket. – 38 000 kronor var priset, och då ingick både vinter- och sommarförtält, minns Susanne. Det priset var lagom, tyckte vi, så vi slog till.
– Vi var noviser, och det första vi ville göra var att lära oss mer om vagnen. Därför tog vi kontakt direkt med Adria, och frågade efter en instruktionsbok. Det kunde vi inte få, vagnen var ju så pass gammal, men vi fick fotostatkopior istället. Det räckte bra, fortsätter Susanne.

Hon berättar vidare att vagnen var fräsch och frisk överallt, men att inredningen var av naturliga skäl inte av modernaste snitt. Det första Susanne fick ögonen på var gardinerna. De åkte ut fortare än kvickt. Hon köpte nytt tyg och satte sig vid symaskinen. Snart satt det moderna panelgardiner i pigga färger vid alla fönster.

Mattan hade också sett sina bästa dagar, tyckte paret Sundell, så den fick gå samma väg som originalgardinerna. Nya mattor hittade de på Rusta.

– Men det handlar inte enbart om pengar. Att göra om interiören är också att sätta sin egen prägel på vagnen. Att själva välja mattor, gardiner och annan inredning gör att vagnen känns liksom lite mer som ”våran”, tycker Susanne.

De ursprungliga lamporna var inte roliga, tyckte de. I synnerhet inte i jämförelse med armaturerna som sitter i nya vagnar. De sökte upp handlare som förde olika husvagnsfabrikat, men tittade enbart på lamporna. När de hittat modellerna de tyckte bäst om, pratade de med husvagnshandlaren och frågade om det var möjligt att få köpa sådana lampor.
– Det var inga problem. Handlaren kunde beställa dem direkt från tillverkaren, och på så vis fick vi lampor som är avsedda för husvagn, och med design som vi gillar.
– Luckbeslagen köpte vi på Jula, säger Susanne, och låter blicken vandra runt skåpen. Stereo och högtalare ville vi ha, och då fick det bli en ny antenn också. Det var den dittills dyraste posten, men det var det värt, anser Susanne.

Men renoveringen är inte färdig än. Dyntyget är detsamma nu som när Adrian var ny, och det vill familjen Sundell ändra på.
– Vi har bara inte hittat rätt tyg än, men omklädning av dynorna står överst på vår ”att-göra-lista”. Nya klistermärken ska vi ha också, de ska vi beställa, ler hon.

Sammantaget har den här uppfräschningen kostat ungefär 4 300 kronor hittills. Det betyder att Susanne och Håkan har en snygg och prydlig vagn med ”handplockad” inredning, till ett sammantaget pris av 42 300 kronor så här långt.
– Vi tycker att det har blivit jättefint, säger Susanne. H&C:s utsända kan bara hålla med. Det har blivit jättefint.

Enkla knep för fräschare vagn

Har du också egna lösningar?
Kreativiteten är stor bland husvagns- och husbilsfolket. Tillhör du dem som har egna idéer som du har förverkligat i din husvagn eller husbil? Berätta och visa det för oss genom att mejla till redaktionen@husvagnochcamping.se

 

Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn

Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn
Enkla knep för fräschare vagn

Rulla till toppen