Lätt att hålla förtältet tätt

Lätt att hålla förtältet tätt

Publicerad

Förtält som har några år på nacken har lätt för att dra till sig fukt, och i värsta fall blir de genomsura, vilket inte gör en enda människa glad. Men att impregnera själv är lätt som en plätt.

Det är inte speciellt svårt att impregnera förtältet. Se till att vara utomhus, och att inte arbeta direkt i solen, då impregneringen gärna torkar ojämnt. Välj hellre en mulen dag.

Börja med att tvätta av tyget och passa på att ta bort eventuella fläckar med fläckborttagningsmedel. Är det ett nytt förtält som man vill ge lite extra skydd så ska det dammsugas före impregneringen.

Vi valde att prova en relativt ny produkt på området, Textile Protection SBT, vilken säljs av bland annat LeatherMaster Scandinavia AB.

Själva impregneringen är förvånansvärt enkel med sprayflaskan. Spruta på medlet, låt torka i två timmar, sedan är det klart. Ingen obehaglig lukt kändes efter impregneringen, inte heller märktes någon missfärgning eller stelhet i tyget.

Ett första dropptest visade att dropparna rann iväg. För att riktigt hårdtesta impregneringen kontrollerades förtältet igen efter en längre husvagnssemester och det höll fortfarande tätt, även på de ställen som tidigare varit "fuktfällor". Själva arbetet tog cirka en halvtimme effektiv tid, och kostnaden stannade runt 150 kronor för medlet, vilket kändes som väl använda pengar.

Impregnering av förtält.

Före: Fukten sugs in i textilen och stannar kvar.

Impregnering av förtält.

Efter: Fukten pärlar ihop sig och rinner av textilen.

TIPS! Testa alltid impregneringen på en dold yta innan du ger dig på hela förtältet. När du ändå impregnerar – passa på att göra rutorna rena, men kontrollera så att fönsterputsmedlet inte angriper plast.

Fakta: Det finns många olika fabrikat på impregnering, och en del av dem innehåller PFOA (PerFluoroOctanoic Acid) eller PFOS (PerFluoroOctaneSulfonic acid) vilka är kemiska preparat som naturen har svårt att bryta ner. Vår testprodukt Textile Protection SBT innehåller inget av dessa ämnen.

Impregnering av förtält.

Även om medlet är näst intill luktfritt rekommenderar vi att du utför arbetet utomhus.

 

Fler tips på "gör-set-själv":
Gammal husvagn blev som ny
Snygga till husvagnen - ett rent nöje

On
Off

5 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Campingkatalogen 2021

  • Husvagn & Camping 2021-04

  • Husvagn & Camping 2021-03

  • Husvagn & Camping 2021-02

  • Husvagn & Camping 2021-01

  • Husvagn & Camping Nr 12 2020

  • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206