Fixa ordning och reda i husbilen

Fixa ordning och reda i husbilen

Publicerad

Nyfikna blickar och en och annan som kommer fram och frågar: Hur har du gjort det där? Här visar Tommy Hermansson sin smarta lösning i husbilens förråd.

Tommy Hermansson bor i Lilla Edet tillsammans med hustru och tonårsdotter, tre döttrar är redan utflugna. Sedan fyra år har familjen husbil, och det är något de verkligen vill fortsätta med. Nu har de lagt båtlivet och att hyra husbil bakom sig.

Han berättar om hur han for mellan olika husbilsförsäljare innan han bestämde sig för den Hymer som nu står på gården. Ändå var Tommy inte riktigt nöjd, husbilen måste kunna bli ännu mera praktisk. Jakt och fiske är Tommys största intressen, så fiskegrejor och gummibåten är ett måste att ha med på semestern. Hustrun och dottern älskar cykelturer, vilket genererar tre cyklar.

Tommy beslutade sig därför för att komplettera husbilens förvaringsutrymmen, så att de blev mera lättillgängliga.

Tommy byggde en specialvagn som kan dras ut ur det stora förrådet under husbilen.

Först gjordes en prototyp i plywood. Nu skulle cyklarna och den hopvikta båten först och främst provas in.
- Vi har tre hopfällbara cyklar som vi köpt på Biltema för cirka 1 700 kronor. Dessa är vi mycket nöja med, säger Tommy. Precis som vi är med plastbackarna som hyllan ovanför tältet konstruerats efter. 

När alla tänkta prylar fått sin plats på prototypen väljer Tommy att göra en ny vagn i aluminiumplåt 3/5. Han har tillgång till både plåt och bearbetningsmaskiner i sin egen verkstad. Men Tommy säger att en vagn i plywood skulle kunna fylla precis samma funktion, och givetvis vara lättare att göra för en hemmafixare.

Skenorna som bultats fast i botten på förrådet har beställts från ett företag. Här är det viktigt att tänka på, att borrhålen tätas noga med kitt av specialkaraktär för karosser. Likaså måste bultarna på undersidan vila på stora brickor alternativt plattjärn.

Observera hur skenorna monterats med distansklossar under, för att vagnen skall kunna dras ut genom garagedörren. Placera hålen så nära bärande delar som möjligt.

Låsreglaget som låser vagnen. Låsningen kan ske i tre lägen; helt eller halvt utdragen samt helt inne i transportläge.

Om du bultar fast de olika delarna på vagnen så finns möjligheten att ändra konstruktionen på ett enkelt sätt.

Hyllan ovanför utrymmet där Tommy förvarar den hopvikta gummibåten har anpassats i storlek så att plastbackarna står stadigt.

Baksidan av vagnen har försetts med flera fack och specialfäste för båtmotorn. Här har nivåklossar och annan utrustning fått sin plats.

Vid sidan av den utdragbara vagnen har Tommy fått en utmärkt bra plats att förvara campingstolarna.

Även för stolarna har Tommy gjort en specialkonstruktion så att dessa står stilla under färden.

På ena sidan av husbilen finns ett mindre platt förråd, som var ganska svårt att överblicka. En låda i plywood blev lösningen. Även här blev inköpta skenor steg ett i byggandet.

 Hur har det gått med vikten, frågade vi Tommy.
- Min bil är 7,30 meter och får väga 4 ton, vilket vi klarar fint även med komplett utrustning och vatten och bränsle i tankarna.

Tog det lång tid att bygga?
- Jag gick väl och tänkte ett tag, men att bygga vagnen i plywood skulle jag uppskatta till 25 timmars arbete. Lämplig tjocklek på plywooden tycker jag är nio millimeter.

Hur mycket har materialet kostat till dina extrautrustningar?
- Mellan tummen och pekfingret, 5-6 000 kronor.

Vilka verktyg behöver vi ha för att göra vagnen i plywood?
- En handhyvel,

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Campingkatalogen 2021

  • Husvagn & Camping 2021-04

  • Husvagn & Camping 2021-03

  • Husvagn & Camping 2021-02

  • Husvagn & Camping 2021-01

  • Husvagn & Camping Nr 12 2020

  • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206