Gör Det Själv: Få liv i luckan

Byta gasfjädrar i bakluckan? Lätt som en plätt och det utan specialverktyg.

Gör Det Själv: Få liv i luckan

Publicerad

Slappa gasfjädrar i bakluckan går inte att reparera. Däremot är de enkla att byta ut. Du gör det själv på tio minuter, utan specialverktyg.

När bilen får några år på nacken brukar bakluckans gasfjädrar bli slappa, och har du exempelvis hund slits de ut ännu fortare. Visst är den enklare att öppna och stänga, men låter du det gå för länge finns det en risk att de helt tappar spänsten. Då kan luckan slå igen av sig själv och har du tur står varken du själv eller någon annan i vägen.

En koll med märkesverkstaden visade att ett byte av gasfjädrarna skulle gå på en ansenlig summa, men eftersom själva bytet inte är svårt avstod jag. Köpa originaldelar var också ganska dyrt och de billigaste piratdelarna gick på 950 kronor paret. Efter en titt på internet beställdes därför två fjädrar från en firma i England för totalt 225 kronor, inklusive frakt och två års garanti. Det tog visserligen fyra dagar innan de kom fram, men det kompenserades väl av priset.

Bytet är enkelt, och går smidigt om du har en vän till hands. Fjädrarna sitter med en låsring i varje ände, vilka bänds loss med en smal skruvmejsel. Medan vännen håller luckan öppen i ett stadigt grepp, tar du bort den gamla fjädern.

Här kan losstagningen behöva hjälp av mejseln du använde nyss.

Lägg en klick fett i kulorna på den nya fjädern, men rör inte låsringen. Känn efter att de båda kulorna sitter stadigt, om inte skruva åt dem ordentligt med hjälp av en tång.

Nu är det bara att trycka fast fjädern, se till att du inte monterar den upp och ner. När du hör ett klickande ljud har fjädern låst fast sig. Låt vännen vila en stund och byt sedan ut den andra fjädern. Prova därefter fjädrarnas funktion och njut av spänsten när du öppnar och stänger luckan.

DETTA BEHÖVER DU

• Nya gasfjädrar
• En smal skruvmejsel
• Eventuellt en tång
• Fett
• En stark vän
Tidsåtgång:
Cirka tio minuter 
Svårighetsgrad:
Kan du byta hjul är detta en riktigt lätt match.

1. Lägg en klick fett i kulorna på den nya gasfjädern, vanligt kullagerfett fungerar bra, och skruva vid behov åt kulorna med en tång. Lösa kulor kan orsaka missljud när du öppnar och stänger luckan. 2. Låt en stark vän hålla luckan i ett stadigt grepp innan du påbörjar bytet.

3. Låsringarna petas enkelt bort med en smal mejsel. När de är borta brukar gasfjädern vara lätt att demontera. 4. Låt låsringarna vara kvar på den nya gasfjädern. Tryck fast den mot luckan och karossen. När du hör ett klickande ljud sitter de ordentligt på plats.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206