En lös solpanel kan vara räddningen när bilen med sina solpaneler på taket står i skuggan.
När husbilen står i skuggan under ett träd ger solpanelen nästan ingen energi. En fristående solpanel ute i solgasset är då räddningen.
På många campingfordon finns en fast monterad solpanel på taket.
– Den ger bra laddning till extrabatteriet om fordonet står i solsken, men i skuggan under ett träd blir det i princip noll, säger Gert Lengqvist, som i sitt företag 24volt.eu arbetar med sol-, vatten- och vindenergi.
Han förklarar att det är enkelt att koppla in en extra solpanel, men att det måste ske på rätt sätt.
Har exempelvis fordonet en fast monterad solpanel på 100 watt, så måste regulatorn vara på minst tio ampère för att även klara en extrapanel på 50 watt.
– Det går också utmärkt att ha en extra regulator enbart till den fristående solpanelen, förklarar Gert Lengqvist.
En 50-wattspanel kan anslutas med en tio meters 2 x 2,5 millimeters kopparkabel, som endast förbrukar cirka tre procent av strömstyrkan. På pluskabeln nära batteriet placeras en säkring på fem ampère.
Den extra anslutningen till regulatorn förses med kopplingar med skyddade poler speciellt anpassade till solpaneler, exempelvis MC4-kontakter. Monterade så att plus och minus inte kan förväxlas.
Det gäller sedan att hitta en lämplig väg för kabeln från solpanelen in till regulatorn och bodelsbatteriet i campingfordonet.
Anslutningen till extrapanelen nära bodelsbatteri och regulator. Regulatorn bör klara full effekt från alla solpaneler.
Kontaktdon utvecklade för säker koppling av solpaneler. Det är viktigt att plus och minus kopplas rätt.
• Privatpersoner får utföra lågvoltsinstallationer i fordon, men felmontage kan äventyra nybilsgarantin.
• På elcentralen finns ofta en EBL-anslutning för solpanelsregulatorn.
• Regulatorn kan även anslutas direkt till bodelsbatteriets poler.
• Viktigt med rätt regulator till gel-batterier.
• Flera regulatorer kan anslutas till bodelsbatteriet.
• En regulator för både 12 och 24 volt ansluts först till batteriet för att anpassa sig till rätt volt.
• Solpanelerna blir allt mindre och effektivare.
• För 15 år sedan var en solpanel tio gånger så dyr.
Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.
Den finns där överallt på husbilen och husvagnen. Den trollar bort kantiga linjer och håller vikten nere. Men därför kan den också vara tunn och skör. Här är några tips om hur du kan undvika skador på plasten – och om hur du kan laga den om olyckan ändå varit framme.
Fungerar det verkligen att använda maskindiskmedel för att få rent mossiga tak? Javisst, och det är lika effektivt som specialmedel till en bråkdel av kostnaden.
I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.
Varför nöja sig med enbart en varningstriangel? Vi tipsar om prylarna du borde ha med dig på campingresan.
Hög tid att besikta husvagnen? Tillsammans med Bilprovningens expert Morgan Isacsson har vi kikat på några enkla tips hur man undviker onödiga tvåor i besiktningsprotokollet.
Alkos fjädringssystem ACS presenterades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf för några år sedan. Sakta men säkert har husbilsägarna börjat förstå fördelarna med bättre komfort och högre säkerhet.
Löv, frön och annat som stör ljusflödet genom takluckan? Den går att få ren, även den typ med dubbla skikt som vid en första anblick ser omöjlig ut.
Står halvljuset rätt? Du kan själv kontrollera det utan avancerad utrustning. Lite tejp, måttband och skruvmejslar är allt som behövs.
Även nyare vagnar behöver en rundsmörjning. Varför inte passa på att gå ett varv med fettsprutan innan vintersäsongen kommer?
Slappa gasfjädrar i bakluckan går inte att reparera. Däremot är de enkla att byta ut. Du gör det själv på tio minuter, utan specialverktyg.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 560 fristående campingplatser och 614 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 373 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.