Gör det själv: Det går som smort!

Ta för vana att ge husvagnen en rundsmörjning, åtminstone en gång om året.

Gör det själv: Det går som smort!

Publicerad

Även nyare vagnar behöver en rundsmörjning. Varför inte passa på att gå ett varv med fettsprutan innan vintersäsongen kommer?

Förr fanns det en fettspruta i varje bilägares verktygslåda. Gamla bilar skulle rundsmörjas med några hundra mils mellanrum. Intervallerna ökade och försvann nästan helt på 1970-talet då permanentsmorning gjorde sitt intåg.

Husvagnar har inte utvecklats lika mycket på det området och även nyare vagnar behöver rundsmörjas, främst då påskjutsbromsen. Den kan närmast liknas vid en extra bromspedal som sköter bromsarna på vagnen. Därför är det självklart att kolven ska glida lätt i cylindern.

En del vagnar kan ha smörjnipplar på bakaxeln. Om de finns är de i allmänhet lätta att hitta och ska givetvis smörjas.

Men hur gör man när den smörjs?

Jo, ladda fettsprutan med en vanlig smörjfettspatron. Pumpa ett par tag med handtaget för att fylla slangen på sprutan. Därefter är det bara att trycka fast slangen på smörjnippeln – den är kulformad och låser fast sig själv i ett handgrepp. Pumpa ytterligare ett par tag med handtaget och lossa slangen med ett fast grepp. Om det finns två nipplar ska båda smörjas.

Vissa vagnar har även nipplar på själva bakaxeln. Kryp in och kontrollera om du är osäker – hittar du nipplar ska de smörjas också.

Krypande smörjmedel ger mindre kladd och längre verkningstid på exempelvis stödben. Alla rörliga delar, exempelvis dörrgångjärn, mår bra av lite underhåll.

Stödbenen mår också bra av att smörjas. En del trycker ut fett längs den gängade stången, men här rekommenderar jag istället att spraya på krypande smörjmedel - mindre kladd och längre verkningstid. Spraya inte bara på stången utan på alla lederna.

När du ändå är igång, passa på att smörja alla gångjärn, exempelvis till dörrar och fönster. Vanlig rostlösningsolja fungerar lika bra som ett par droppar smörjolja. Fettspruta, fettpatroner och smörjolja har du säkert redan, om inte kostar de bara några hundringar tillsammans.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206