Guide: Så rengör du takluckan

Göra rent takluckan? Det enklaste sättet är att skruva bort den helt och hållet.

Guide: Så rengör du takluckan

Publicerad

Löv, frön och annat som stör ljusflödet genom takluckan? Den går att få ren, även den typ med dubbla skikt som vid en första anblick ser omöjlig ut.

Har du ställt vagnen olämpligt och glömt luckan öppen någon månad kan det var fullt av skräp mellan skikten.

Gamla typer av takluckor på husvagnar var inga problem att få rena. Höj upp dem, tvätta av dem med såpvatten och sänk ned dem. Därefter samma sak på utsidan och sedan var det klart.

När husvagnstillverkarna, åtminstone en del av dem, började med takluckor med dubbla skikt blev det värre. Ofta letade sig frö, löv samt en och annan husvill fluga in mellan skikten och var omöjliga att få bort.

Vanligt såpvatten brukar i allmänhet vara tillräckligt för att luckan ska bli ren. Tvätta och torka av båda skikten på båda sidorna.

För att få dessa typer av takluckor rena, som bland annat används av Kabe, måste hela luckan demonteras.

Nu är det en ganska enkel procedur att ta bort luckan. I detta exempel satt luckan med fyra insexskruvar som lossades från utsidan.

Hela luckan togs sedan in till arbetsbänken i garaget där de båda skikten skiljdes från varandra. Skikten sitter endast samman med insexskruvarna och har plastdistanser mellan sig, men intorkad smuts kan få skikten att sitta ganska hårt ändå. När skikten är delade rengörs de med såpvatten och torkas torra.

Montera tillbaka takluckan i skikt. Här är innerskiktet på plats tillsammans med de fyra distanserna.

Därefter kommer den svåra biten. Klättra upp på en stege och lägg först på det inre skiktet. Placera sedan ut distanserna på hålen.

Till sist passar du in det yttre skiktet. Här gäller det att vara stadig på handen så att distanserna inte smiter iväg. Ett annat problem vid monteringen är att fästena är mer flexibla än själva luckan. Med hjälp av exempelvis några insexnycklar som sticks genom skruvhålen, går det att fixera luckan.

Vicka sedan på skruvarna tills en skruv går att dra fast. Glöm inte brickan mellan skruven och luckan.

Fästet är mer flexibelt än luckan. Med hjälp av en insexnyckel kan de vickas för att hålen ska stämma överens, samtidigt som det håller distanserna på plats. Glöm inte brickorna och dra inte fast skruvarna för hårt.

Upprepa tills alla skruvar tagit gängor och dra sedan fast dem ordentligt. Tänk på att inte dra åt skruvarna för hårt då det är metall mot plast. En bra tumregel i sådana fall är att först dra fast skruvarna, och sedan dra dem ytterligare ett varv.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206