Alko:s ACS-system har optimerats efter fordonets faktiska vikt, till skillnad från originalstötdämparna.
Alkos fjädringssystem ACS presenterades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf för några år sedan. Sakta men säkert har husbilsägarna börjat förstå fördelarna med bättre komfort och högre säkerhet.
De allra flesta husbilarna som rullar på de svenska vägarna har ett chassi från Fiat Ducati. Dessa chassin är allmänt ämnade för transportbilar. När husbilstillverkarna applicerar en tung bodel på skelettet ändras framförallt framaxelns karaktär. Det är inte ovanligt att se helintegrerade husbilar som niger i framändan.
Särskilt underligt är det inte med vetskap att det sitter ett stötdämparsystem på plats som är tillverkade för skåpbilar utan större lastvikt, och tryck på bilens framparti. Här kan Alkos ACS-system spela en nyckelroll då både spiralfjäder och stötdämpare har optimerats då de är exakt avstämda efter fordonets faktiska vikt.
– Lägger vi den nya stötdämparen bredvid den gamla ser vi bland annat att Alkos har ett "varv" till på spiralfjädern, säger Gunnar Jansson på Höja Bil & Motor i Järfälla.
Det är nämligen hos dem som Husvagn & Camping ska vara med när skifte sker från originalstötdämpare till Alkos ACS-system.
– Alkos stötdämpare bidrar till en betydligt lugnare och behagligare färd. Den fångar upp stötar, gropar och vibrationer mycket effektivare än originalstötdämparen från Fiat. Med bättre stabilitet och bättre körkänsla utökas både komfort och säkerhet samtidigt som det blir tystare i kupén, säger Gunnar Jansson.
Denna gång är det en Bürstner som ska till att uppgraderas.
– Den här modellen är enkel att arbeta med. På andra husbilsmodeller kan delar av konsolen behöva skruvas bort så att jag kan komma åt de övre fjäderlagringarna och då tar det här ytterligare en timme, förklarar Gunnar Jansson.
Skiftet från Fiat originalstötdämpare till Alkos ACS-system inklusive montering samt justering av hjul- och ljusinställning, går på cirka 17 300 kronor.
– Inga stora pengar om man tänker på vilken komforthöjning det handlar om, säger Gunnar Jansson.
Innan han hissar upp husbilen i det fria plockas en tumstock fram ur byxbenet.
– Mellan tumme och pekfinger kommer skillnaden att bli runt 4-5 centimeter när jag är klar, säger Gunnar och syftar på hur mycket hjulhuset kommer att "lyfta sig" med det nya stötdämparparet.
Han utför sedan samma procedur som när man skiftar hjul. Muttrar bort och hjul likaså. Sedan lossar han på bromsslangarna och ABS-ledningen och viker undan dem.
– Det går hyfsat smidigt att utföra det här på en tämligen ny husbil. Det är värre när de är gamla och vissa komponenter sitter som berg på grund av rost, säger Gunnar Jansson.
Han nämner i förbifarten att det här inte är något invecklat kirurgiskt ingrepp utan är man bara lite händig och har utrustningen som behövs, ja då klarar man det här på egen hand.
– Samtidigt måste jag påpeka att när de nya stötdämparna sitter på plats måste det till en hjul- och ljusinställningen. Och den apparaturen har nog inte många hemma, tillägger Gunnar Jansson.
Några svettdroppar i pannan senare är det dags att lägga verktygen åt sidan och göra tummen upp. De nya stötdämparparet sitter på plats och i omvänd ordning har han därefter applicerat alla grejer, som han tidigare tog bort.
Husbilen är nu redo för sin nya, komforthöjande jungfrufärd. Men vänta, hur blev det då med hjulhuset och dess lyft? Jodå, det blev inte bara fyra eller fem utan 5,5 centimeters skillnad och inget nigande heller.
Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.
Visst händer det att man spiller i husbilen eller i husvagnen. Har du impregnerat klädseln minskar du risken att det blir fula fläckar. Arbetet är dessutom gjort på ett kick.
Visst vore det skönt att kunna testa elprylarna innan de monteras eller att kunna jaga elfel i lugn och ro vid arbetsbänken? Det fixar du lätt genom att bygga en liten testbänk.
Inga krångliga eller kostsamma uppdateringar och trafikläget i realtid. Med 15-årsjubilerande Google Maps klarar du dig utan GPS, och du både hittar och blir hittad enklare.
Ljuset i din gamla husbil kan bli mycket bättre med LED-lampor, omkring 20 procent ökat ljusflöde. Det är för tillfället inte lagligt men ett nytt reglemente är på gång.
Ett effektivt gasfilter lyfts fram som allt viktigare för gasolutrustningen i campingfordon. Så här fungerar de och så monteras utrustningen.
Allt fler bilar får elektriska lås till bagageluckan. Tidens tand tär men glappande eller stendöda lås går att får friska igen. Oxid orsakad av fukt eller dränkt brytare brukar vara boven i dramat.
Gammal släpvagnskontakt men ny husvagn? Visst fungerar det med en adapter men du byter själv ut kontakten både snabbt och enkelt.
Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.
Den finns där överallt på husbilen och husvagnen. Den trollar bort kantiga linjer och håller vikten nere. Men därför kan den också vara tunn och skör. Här är några tips om hur du kan undvika skador på plasten – och om hur du kan laga den om olyckan ändå varit framme.
Fungerar det verkligen att använda maskindiskmedel för att få rent mossiga tak? Javisst, och det är lika effektivt som specialmedel till en bråkdel av kostnaden.
I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.
Varför nöja sig med enbart en varningstriangel? Vi tipsar om prylarna du borde ha med dig på campingresan.
Hög tid att besikta husvagnen? Tillsammans med Bilprovningens expert Morgan Isacsson har vi kikat på några enkla tips hur man undviker onödiga tvåor i besiktningsprotokollet.
Löv, frön och annat som stör ljusflödet genom takluckan? Den går att få ren, även den typ med dubbla skikt som vid en första anblick ser omöjlig ut.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.