Byta stötdämpare: Bättre komfort, högre säkerhet

Alko:s ACS-system har optimerats efter fordonets faktiska vikt, till skillnad från originalstötdämparna.

Byta stötdämpare: Bättre komfort, högre säkerhet

Publicerad

Alkos fjädringssystem ACS presenterades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf för några år sedan. Sakta men säkert har husbilsägarna börjat förstå fördelarna med bättre komfort och högre säkerhet.

De allra flesta husbilarna som rullar på de svenska vägarna har ett chassi från Fiat Ducati. Dessa chassin är allmänt ämnade för transportbilar. När husbilstillverkarna applicerar en tung bodel på skelettet ändras framförallt framaxelns karaktär. Det är inte ovanligt att se helintegrerade husbilar som niger i framändan.

Särskilt underligt är det inte med vetskap att det sitter ett stötdämparsystem på plats som är tillverkade för skåpbilar utan större lastvikt, och tryck på bilens framparti. Här kan Alkos ACS-system spela en nyckelroll då både spiralfjäder och stötdämpare har optimerats då de är exakt avstämda efter fordonets faktiska vikt. 

– Lägger vi den nya stötdämparen bredvid den gamla ser vi bland annat att Alkos har ett "varv" till på spiralfjädern, säger Gunnar Jansson på Höja Bil & Motor i Järfälla.

Med ACS-systemet (till höger) lyftes hjulhuset med 5,5 centimeter.

Ny stötdämpare på plats – och det innebär många fördelar.

Det är nämligen hos dem som Husvagn & Camping ska vara med när skifte sker från originalstötdämpare till Alkos ACS-system.

– Alkos stötdämpare bidrar till en betydligt lugnare och behagligare färd. Den fångar upp stötar, gropar och vibrationer mycket effektivare än originalstötdämparen från Fiat. Med bättre stabilitet och bättre körkänsla utökas både komfort och säkerhet samtidigt som det blir tystare i kupén, säger Gunnar Jansson.

Denna gång är det en Bürstner som ska till att uppgraderas.

– Den här modellen är enkel att arbeta med. På andra husbilsmodeller kan delar av konsolen behöva skruvas bort så att jag kan komma åt de övre fjäderlagringarna och då tar det här ytterligare en timme, förklarar Gunnar Jansson.

Skiftet från Fiat originalstötdämpare till Alkos ACS-system inklusive montering samt justering av hjul- och ljusinställning, går på cirka 17 300 kronor.

– Inga stora pengar om man tänker på vilken komforthöjning det handlar om, säger Gunnar Jansson.

Innan han hissar upp husbilen i det fria plockas en tumstock fram ur byxbenet.

Alko:s spiralfjäder har ett varv mer än originalet.

– Mellan tumme och pekfinger kommer skillnaden att bli runt 4-5 centimeter när jag är klar, säger Gunnar och syftar på hur mycket hjulhuset kommer att "lyfta sig" med det nya stötdämparparet.

Han utför sedan samma procedur som när man skiftar hjul. Muttrar bort och hjul likaså. Sedan lossar han på bromsslangarna och ABS-ledningen och viker undan dem. 

– Det går hyfsat smidigt att utföra det här på en tämligen ny husbil. Det är värre när de är gamla och vissa komponenter sitter som berg på grund av rost, säger Gunnar Jansson.

Han nämner i förbifarten att det här inte är något invecklat kirurgiskt ingrepp utan är man bara lite händig och har utrustningen som behövs, ja då klarar man det här på egen hand.

På vissa husbilsmodeller måste delar av konsolen skruvas bort.

– Samtidigt måste jag påpeka att när de nya stötdämparna sitter på plats måste det till en hjul- och ljusinställningen. Och den apparaturen har nog inte många hemma, tillägger Gunnar Jansson.

Några svettdroppar i pannan senare är det dags att lägga verktygen åt sidan och göra tummen upp. De nya stötdämparparet sitter på plats och i omvänd ordning har han därefter applicerat alla grejer, som han tidigare tog bort.

Husbilen är nu redo för sin nya, komforthöjande jungfrufärd. Men vänta, hur blev det då med hjulhuset och dess lyft? Jodå, det blev inte bara fyra eller fem utan 5,5 centimeters skillnad och inget nigande heller.

 • Gör mer plats i köket!

  Gör mer plats i köket!

  Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-07-11 07:52

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Vatten och vård ger markiser långt liv

  Vatten och vård ger markiser långt liv

  Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-13 07:30

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Personligare husbil – så byter du matta själv

  Personligare husbil – så byter du matta själv

  När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-03-04 07:21

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

 • Listig belysning med LED

  Listig belysning med LED

  Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-01-25 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206