Ungefär var tredje husvagn underkänns vid besiktningen på grund av felaktig belysning och dåliga bromsar.
Hög tid att besikta husvagnen? Tillsammans med Bilprovningens expert Morgan Isacsson har vi kikat på några enkla tips hur man undviker onödiga tvåor i besiktningsprotokollet.
– Om vi börjar med däcken så rullar husvagnsdäck inte lika mycket som på en person- eller husbil. I gengälld utsätts de ofta för mycket solljus. Skydda därför däcken mot solljus då gummi är en färskvara. Se även till att ha rätt lufttryck. Hellre för mycket än för lite luft, då plattare däck enklare leder till sprickbildning. Vid däckbyte, låt inte snålhet bedra vishet. Satsa hellre på kvalitetsdäck då de troligtvis ska sitta några år, förklarar Morgan Iscasson.
Därefter går vi vidare till nästa punkt – belysning. Statistiskt är det belysning (främst position- och bromsljus) och bromsar (13 procent vardera) som är det vanligaste felet på husvagnar.
– Kontrollera belysningen runt hela husvagnen och glöm inte dem vid registreringsskylten. Har man en gammal husvagn, kika så att glaset inte har förlorat all sin färg då fel färg innebär en tvåa. Kontrollera även att kondens inte har bildats innanför glaset på grund av en spricka. Det sistnämnda kan lagas via transparant silikon, avslöjar Morgan Iscasson.
Kopplingen mellan dragbil och husvagn kan också vara bra att kontrollera.
– Smörj så att det inte kärvar, men var noga med att bara smörja låsmekanismen och inte kulan och beläggen om man har en friktionskoppling. I övrigt bör man tänka på att i möjligaste mån även smörja rörliga delar som exempelvis stödbenen och veven till hjulet på dragstången. Dra även i parkeringsbromsen (när husvagnen står still) och kontrollera att den inte går att dra maximalt bakåt. Lossa gärna hjulbultarna också – och dra dit dem igen. Alla skiftar inte till vinterhjul på husvagnen, och låter man hjulbultarna
sitta år efter år kan det bli tufft att få dem att lossna. Smörj även där, säger Morgan Iscasson.
Sista detaljen som vår expert önskar att alla husvagnsresenärer håller ett vaket öga på är konpackningen till gasolen.
– Byt den gärna varje år, och utför helst en årlig gasolkontroll på samma gång, avslutar Morgan Isacsson.
Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.
Den finns där överallt på husbilen och husvagnen. Den trollar bort kantiga linjer och håller vikten nere. Men därför kan den också vara tunn och skör. Här är några tips om hur du kan undvika skador på plasten – och om hur du kan laga den om olyckan ändå varit framme.
Fungerar det verkligen att använda maskindiskmedel för att få rent mossiga tak? Javisst, och det är lika effektivt som specialmedel till en bråkdel av kostnaden.
I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.
Varför nöja sig med enbart en varningstriangel? Vi tipsar om prylarna du borde ha med dig på campingresan.
Alkos fjädringssystem ACS presenterades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf för några år sedan. Sakta men säkert har husbilsägarna börjat förstå fördelarna med bättre komfort och högre säkerhet.
Löv, frön och annat som stör ljusflödet genom takluckan? Den går att få ren, även den typ med dubbla skikt som vid en första anblick ser omöjlig ut.
Står halvljuset rätt? Du kan själv kontrollera det utan avancerad utrustning. Lite tejp, måttband och skruvmejslar är allt som behövs.
Även nyare vagnar behöver en rundsmörjning. Varför inte passa på att gå ett varv med fettsprutan innan vintersäsongen kommer?
När husbilen står i skuggan under ett träd ger solpanelen nästan ingen energi. En fristående solpanel ute i solgasset är då räddningen.
Slappa gasfjädrar i bakluckan går inte att reparera. Däremot är de enkla att byta ut. Du gör det själv på tio minuter, utan specialverktyg.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 557 fristående campingplatser och 614 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 373 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.