Gör det själv: Bort med mossan!

Dumsnålt eller smart att tvätta taket med maskindiskmedel? Vi testar om det fungerar.

Gör det själv: Bort med mossan!

Publicerad

Fungerar det verkligen att använda maskindiskmedel för att få rent mossiga tak? Javisst, och det är lika effektivt som specialmedel till en bråkdel av kostnaden.

En krona eller kanske två – tabletter till diskmaskiner är billiga och de flesta har dem hemma.

Mossa och början till mögel på taket är inte trevligt, men nästan oundvikligt om husvagnen står stilla utomhus under längre perioder.

Det misspryder inte bara vagnens tak utan är dessutom svårt att få bort med enbart vatten och shampoo, en kombination som annars brukar göra rent husvagnens utsida riktigt effektivt.

Använd varmt vatten och rör om för att lösa upp tabletten. Vi började med en halv hink men fyllde upp innan vi började tvätta.

Till taket har jag tidigare använt starkare mosspreparat. De är förvisso effektiva men en flaska kostar en bra slant.

När jag fick tipset om maskindiskmedel beslöt jag att prova det under nästa takrengöring. Jodå, mossprickarna dök upp som vanligt både på taket och i rännorna.

Jag lånade en maskindisktablett från köket och löste upp den i en hink med vatten. För att få bättre effekt och snabbare upplösning använde jag hett vatten – så hett som huset vattensystem förmådde att leverera, det vill säga tillräckligt för att du ska få rött skinn om du doppar ner händerna. Jag rörde runt vattnet och snart var tablett upplöst.

Blöt upp en större yta med tvättsvampen. Därefter bearbetar du området med några kraftiga svabbrörelser.

Resultatet kom direkt. Så gott som alla mossangrepp och mögelprickar försvann lika effektivt som med dyra specialmedel. Glöm inte att efterskölja med vatten.

Med en vanlig tvättsvamp och med några eleganta svabbrörelser var mossangreppen borta. Inte bara borta – de försvann utan någon större ansträngning.

Diskmaskinstabletten visade sig vara minst lika effektiv som dyra specialmedel och det för en bråkdel av kostnaden.

Du får ett, till och med två eller kanske tre paket diskmaskinstabletter för samma summa som specialmedlen kostar. Eller hämta en i köket och gör något kul med familjen för pengarna du sparar.

Har vi glömt något? Jo – att diskmaskinstabletter är starka. Utan handskar får händerna en hinna som måste tvättas bort, men det undviker du med tunna gummihandskar. Och skölj taket med rikliga mängder vatten efteråt.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206