Gör-det-själv: Laga plast

Sönderslagen plastkjol, en stor bit saknas. Det tog lång tid att få tag i en reservdel.

Gör-det-själv: Laga plast

Publicerad

Den finns där överallt på husbilen och husvagnen. Den trollar bort kantiga linjer och håller vikten nere. Men därför kan den också vara tunn och skör. Här är några tips om hur du kan undvika skador på plasten – och om hur du kan laga den om olyckan ändå varit framme.

Plasten är en viktig ingrediens för att våra fritidsfordon ska fungera. En halvintegrerad husbil är oftast en fyrkantig låda som placerats på ett chassi. Utan "kjolar" av plast nertill och bulliga lister mellan förarhytten och bodelen skulle bilen knappast gå att sälja.

Plast är också ett lätt material. Ju tunnare plast, desto lättare fordon och desto bättre lastvikt. Är det dessutom en lågprisvagn eller instegsbil kan plasten vara ännu tunnare.

Efter några år har plasten förmodligen fått en del skavanker. Den repas, spricker och bleks. Delar och detaljer kan gå sönder. Och i en del fall tar det lång tid att få tag i reservdelar, om det nu finns några alls.

Efter alla år och mil på vägarna har vår husbil fått åtskilliga törnar. Vi har stött emot trottoarkanter, kommit för nära betongklossar vid vägbyggen på tyska autobahn och blivit påbackade av en smitare. 

Plastinredningen har också gått sönder. En besticklåda kraschade mot sänggaveln för att låsanordningen av plast var för vek. Kläderna i garderoben ramlade ner när plastfästet till klädstången gick av. Naturligtvis var det efter att garantitiden gått ut.

Men det värsta hände så där 300 mil hemifrån. Vi upptäckte att golvet inne på toaletten hade spruckit. Eftersom det också var golv för duschen gick den inte att använda, vatten som tränger ner under golvet kan ställa till med rejäla skador.

Den tillfälliga lösningen hette silvertape. Golvet tejpades ihop provisoriskt och vi kunde hålla oss rena även vid fricamping – genom att dra ut slangen genom fönstret och duscha utanför. 

Här var hörnet förstärkt med silvertejp på insidan och plasten höll vid påkörning, skadan gick att få bort med rubbing.

Undan för undan har vi lagat och förstärkt bilen. Plastkjolarna är ömtåliga och går sönder vid minsta påkänning. Och kanske har vi varit osedvanligt klantiga eftersom vi skadat dem vid flera tillfällen.

Första gången det hände var på en smal skogsväg. En utskjutande sten slog sönder främre delen av plastkjolen. Det gick att få tag i en reservdel efter två månaders väntan, men vi fick också veta att det var svårt med fler delar till just vår modell. Därför förstärkte vi baksidan av plastkjolarna med silvertape. Och nästa gång plastkjolen stötte emot ett hinder sprack den inte, det blev istället några skråmor som gick att rubba bort.

Dekorationslisterna runt bakhjulen har också fått sina smällar. En utskjutande reflex vid ett vägbygge på autobahn slog sönder en del av listen. Men utan silvertapen hade det blivit småbitar som aldrig gått att leta efter i den täta trafiken. Nu hängde bitarna kvar i tejpen, spruckna och med avskavd yta, men kompletta och listen kunde lagas där hemma.

Enklast är att limma ihop delar om det går att få ett snyggt resultat. Lim för plastlagningar kan också kallas plastsvets.

Det går även att laga med polyester, och en del som limmats ihop kan behöva armeras med polyester och glasfiberväv för att bli tillräckligt stark.

Plast är ett smidigt material som går att forma nästan hur som helst. Men det kräver kunskap, och har man aldrig plastat förr ska man inte ge sig på avancerade lagningar direkt. En illa gjord reparation kan sänka värdet på fordonet. 

Börja istället med något enkelt, öva genom att till exempel plasta över en träbit tills du lärt dig tekniken och vilka verktyg som behövs. Och jobba inte inomhus, ångorna är direkt hälsovådliga och lukten svår att bli av med.

Du upptäcker att jobbet med plast är kletigt och stressigt, det gäller att göra klart arbetsmomentet innan plasten härdar, men också kreativt och kul – det går att forma nästan vad som helst.


Ett hörn av kjolen vid bakhjulet har slagits av. Men den trasiga biten gick att hitta eftersom den armerats med silvertape på baksidan och hängde kvar efter påkörningen.

Plastbiten, sprucken på flera ställen, har limmats ihop och förstärkts med polyesterplast och glasfibermatta.

Den lagade plastbiten har slipats jämn med våtslippapper, passformen kollas noga. HÖGER: Biten har limmats på baksidan med polyesterplast.

Plastbiten maskas och målas med sprayfärg.

Klart - inga spår av skadan och plasten är betydligt starkare än tidigare.


Det spruckna golvet är provisoriskt lagat med silvertape för att inte släppa igenom vatten.

Den spruckna delen är utskuren. Under låg en tunn, mjuk frigolitskiva.

VÄNSTER: Silikonmaterialet som höll undergolvet av frigolit tas bort. HÖGER: Lagningen påbörjad. Bitar av polyuretanskiva passas in under kanten och plastas fast.

VÄNSTER: Fler bitar polyuretan läggs in och fästs mot undergolvet med silikon. HÖGER: Färdigpusslat. Dags att plasta ett jämnt golv ovanpå polyuretanbitarna.

VÄNSTER: Glasfibermatta och polyesterplast byggs upp till samma höjd som kanterna av det gamla golvet. HÖGER: Slipning av plasten för att göra den jämn och ge fäste åt ytbehandlingen. Igentejpat avlopp för att slipdamm inte ska komma ner.

Gelcoat läggs på i flera lager med slipning emellan för att få golvet slätt. HÖGER: Klart – ett stabilt nytt golv. För att det inte ska bli halt går det att klippa till en bit halkskyddsmatta och lägga över.

Laga plast

Bra att ha med på resan 

Rejält med silvertape, bra till det mesta. Lim, men se till att du får rätt lim för det du vill kunna laga - fråga i en affär för biltillbehör. Ta också gärna med en större bit genomskinlig och stark plastfolie, så kallad byggplast, bra att ha som skydd mot väta men också som reservdel om något plastfönster skulle gå sönder. Fästs förstås med silvertape, husvagnsåkarens vän i nöden.

Förebygg skador

Tunna och spröda plastkjolar armeras enkelt med silvertape på insidan. Gör rent med en torr diskborste så att smuts försvinner och tapen kan fästa. Lägg flera lager om lott så blir det starkt.

Materialet till golvet: Polyuretanskiva, glasfibermatta, polyesterplast, härdare, gelcoat och lösningsmedel. Allt inköpt på båttillbehörsaffär och stormarknad för biltillbehör.

Plasta med polyester

Man kan bygga konstruktioner kring polyuretanskivor, som är styva och isolerande men lätta att skära bitar ur. Till plastningen används glasfibermatta som klistras ihop i olika lager med polysterplast. Blåsor i plasten arbetas bort med pensel eller metallroller. Till ytskikt använder man ofta gelcoat i valfri färg.

Vill du vet mer om hur man gör, sök på nätet om hur man till exempel lagar plastbåtar.

Materialet till reparation av plastkjolarna köptes på en stormarknad för bildelar och kostade några hundralappar. Att laga toagolvet kostade totalt cirka 700 kr, inklusive en skiva polyuretan som köptes i en affär för båttillbehör.

 • Gör mer plats i köket!

  Gör mer plats i köket!

  Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-07-11 07:52

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Vatten och vård ger markiser långt liv

  Vatten och vård ger markiser långt liv

  Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-13 07:30

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Personligare husbil – så byter du matta själv

  Personligare husbil – så byter du matta själv

  När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-03-04 07:21

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

 • Listig belysning med LED

  Listig belysning med LED

  Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-01-25 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206