Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.
Att tanka gasol i lösvikt är inte något nytt, men då de fasta tankarna varit ganska klumpiga har många dragit sig för installationen.
Idag är det annorlunda, du tankar i en gasolflaska som ser ut precis som en vanlig sådan och med samma mått, fast den här flaskan är försedd med fyllnadsstopp vid 80 procent, vilket är viktigt ur säkerhetssynpunkt.
Staffan har valt att montera en aluminiumflaska. För detta behövdes ett metallband, som är att likna vid en stor slangklämma. Detta metallband skruvas fast med verktyg.
Att ha ett tanklock för utvändig tankning är inte lag i Sverige men dock i vissa andra länder i Europa. Staffan reser mycket söderut så det fick bli ett tanklock. Han fick rådet att sätta det på den så kallad kjolen på husbilen eller på luckan till gasolkofferten. Det senare blev mest praktiskt. Gasolslangen behöver då inget extra skydd och man kan tanka stående. Hålet fixades med ett 70 mm hålborr, lånat av en vän.
Som sista moment sker anslutning av slang mellan "duo" och flaska. Sedan kommer det viktiga filtret, vars funktion är att förhindra föroreningar att komma in i gasolanläggningen.
Flaskan, som kan vara av stål eller aluminium är godkänd för användning i tio år. Man talar om tyska flaskor. Enda kravet är att denna är fast monterad. Priset för en installation på en verkstad kan handla om allt från cirka 5 500 kronor och rejält mycket uppåt.
Vi har träffat Staffan Bjurek, som valde att själv göra installationen. Hans slutnota landade på 5 900 kronor. Kanske bor du inte i närheten av en bransch-verkstad, då kan "göra själv" absolut vara ett alternativ.
Efter undersökning av var det skulle vara bäst att köpa material, föll beslutet på produkter från AluGas. På deras hemsida fanns återförsäljarlista och närmast för Staffan blev Trollhättan.
I nuläget finns drygt 50 platser för påfyllning av gasol i Sverige och dessa finner du på hemsidan www.mylpg.eu. I Tyskland exempelvis har var och varannan tankstation även LPG-påfyllning.
Vänster: Så här ser tanklocket ut när det är komplett. Höger: Nu är Staffan klar med installationen och här studerar han noga vilka adaptrar som gäller i olika länder. Det finns fyra olika alternativ.
Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.
Visst händer det att man spiller i husbilen eller i husvagnen. Har du impregnerat klädseln minskar du risken att det blir fula fläckar. Arbetet är dessutom gjort på ett kick.
Visst vore det skönt att kunna testa elprylarna innan de monteras eller att kunna jaga elfel i lugn och ro vid arbetsbänken? Det fixar du lätt genom att bygga en liten testbänk.
Inga krångliga eller kostsamma uppdateringar och trafikläget i realtid. Med 15-årsjubilerande Google Maps klarar du dig utan GPS, och du både hittar och blir hittad enklare.
Ljuset i din gamla husbil kan bli mycket bättre med LED-lampor, omkring 20 procent ökat ljusflöde. Det är för tillfället inte lagligt men ett nytt reglemente är på gång.
Ett effektivt gasfilter lyfts fram som allt viktigare för gasolutrustningen i campingfordon. Så här fungerar de och så monteras utrustningen.
Allt fler bilar får elektriska lås till bagageluckan. Tidens tand tär men glappande eller stendöda lås går att får friska igen. Oxid orsakad av fukt eller dränkt brytare brukar vara boven i dramat.
Gammal släpvagnskontakt men ny husvagn? Visst fungerar det med en adapter men du byter själv ut kontakten både snabbt och enkelt.
Den finns där överallt på husbilen och husvagnen. Den trollar bort kantiga linjer och håller vikten nere. Men därför kan den också vara tunn och skör. Här är några tips om hur du kan undvika skador på plasten – och om hur du kan laga den om olyckan ändå varit framme.
Fungerar det verkligen att använda maskindiskmedel för att få rent mossiga tak? Javisst, och det är lika effektivt som specialmedel till en bråkdel av kostnaden.
I föregående utgåva av Husvagn & Camping tipsade vi om detaljer som man själv kan åtgärda innan husvagnsbesiktningen. Nu är det dags att checka husbilen.
Varför nöja sig med enbart en varningstriangel? Vi tipsar om prylarna du borde ha med dig på campingresan.
Hög tid att besikta husvagnen? Tillsammans med Bilprovningens expert Morgan Isacsson har vi kikat på några enkla tips hur man undviker onödiga tvåor i besiktningsprotokollet.
Alkos fjädringssystem ACS presenterades för första gången på Caravan Salon i Düsseldorf för några år sedan. Sakta men säkert har husbilsägarna börjat förstå fördelarna med bättre komfort och högre säkerhet.
Löv, frön och annat som stör ljusflödet genom takluckan? Den går att få ren, även den typ med dubbla skikt som vid en första anblick ser omöjlig ut.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.