Gör det själv: Montera fast gasoltank

Gör det själv: Montera fast gasoltank

Publicerad

Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.

Att tanka gasol i lösvikt är inte något nytt, men då de fasta tankarna varit ganska klumpiga har många dragit sig för installationen.

Idag är det annorlunda, du tankar i en gasolflaska som ser ut precis som en vanlig sådan och med samma mått, fast den här flaskan är försedd med fyllnadsstopp vid 80 procent, vilket är viktigt ur säkerhetssynpunkt.

Staffan har valt att montera en aluminiumflaska. För detta behövdes ett metallband, som är att likna vid en stor slangklämma. Detta metallband skruvas fast med verktyg.

Att ha ett tanklock för utvändig tankning är inte lag i Sverige men dock i vissa andra länder i Europa. Staffan reser mycket söderut så det fick bli ett tanklock. Han fick rådet att sätta det på den så kallad kjolen på husbilen eller på luckan till gasolkofferten. Det senare blev mest praktiskt. Gasolslangen behöver då inget extra skydd och man kan tanka stående. Hålet fixades med ett 70 mm hålborr, lånat av en vän.

Som sista moment sker anslutning av slang mellan "duo" och flaska. Sedan kommer det viktiga filtret, vars funktion är att förhindra föroreningar att komma in i gasolanläggningen.

Flaskan, som kan vara av stål eller aluminium är godkänd för användning i tio år. Man talar om tyska flaskor. Enda kravet är att denna är fast monterad. Priset för en installation på en verkstad kan handla om allt från cirka 5 500 kronor och rejält mycket uppåt.

Vi har träffat Staffan Bjurek, som valde att själv göra installationen. Hans slutnota landade på 5 900 kronor. Kanske bor du inte i närheten av en bransch-verkstad, då kan "göra själv" absolut vara ett alternativ.

Efter undersökning av var det skulle vara bäst att köpa material, föll beslutet på produkter från AluGas. På deras hemsida fanns återförsäljarlista och närmast för Staffan blev Trollhättan.

I nuläget finns drygt 50 platser för påfyllning av gasol i Sverige och dessa finner du på hemsidan www.mylpg.eu. I Tyskland exempelvis har var och varannan tankstation även LPG-påfyllning.

Nu måste hålet bli komplett med tanklock och genomföring.

Vänster: Så här ser tanklocket ut när det är komplett. Höger: Nu är Staffan klar med installationen och här studerar han noga vilka adaptrar som gäller i olika länder. Det finns fyra olika alternativ.

PROPAN ELLER BUTAN

LPG, Liquefied Petroleum Gas, består alltid av propan eller butan eller en blandning av dessa. Vad du tankar har ingen betydelse för användningen. Men blandningar med stor andel butan är känsligare för låga temperaturer. Ha därför koll på vad du tankade senast när hösten kommer i Sverige.

ALUMINIUM ELLER STÅL

Pris och vikt är avgörande. Stål är billigast men aluminium är lättast. Vikten skiljer från 12 till 6,7 kg.

REVISION

När flaskan är tio år krävs revision, visuell kontroll av behållaren, byte av armatur och funktionskontroll av överfyllnadsskyddet. Detta kan ske på auktoriserade företag.

PÅ RESAN

Ladda gärna ner appen ”myLPG.eu”. För mera info www.alugas.se, www.aegpl.com

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206