Gör det själv: Montera fast gasoltank

Publicerad: 2019-11-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Fast gasoltank har blivit allt populärare i våra fritidsfordon. Prisvärt och särskilt smidigt på utlandsresor. Är du lite händig, kan du faktiskt montera den på egen hand.

Att tanka gasol i lösvikt är inte något nytt, men då de fasta tankarna varit ganska klumpiga har många dragit sig för installationen.

Idag är det annorlunda, du tankar i en gasolflaska som ser ut precis som en vanlig sådan och med samma mått, fast den här flaskan är försedd med fyllnadsstopp vid 80 procent, vilket är viktigt ur säkerhetssynpunkt.

Gör det själv: Montera fast gasoltank
Staffan har valt att montera en aluminiumflaska. För detta behövdes ett metallband, som är att likna vid en stor slangklämma. Detta metallband skruvas fast med verktyg.
Gör det själv: Montera fast gasoltank
Att ha ett tanklock för utvändig tankning är inte lag i Sverige men dock i vissa andra länder i Europa. Staffan reser mycket söderut så det fick bli ett tanklock. Han fick rådet att sätta det på den så kallad kjolen på husbilen eller på luckan till gasolkofferten. Det senare blev mest praktiskt. Gasolslangen behöver då inget extra skydd och man kan tanka stående. Hålet fixades med ett 70 mm hålborr, lånat av en vän.
Gör det själv: Montera fast gasoltank
Som sista moment sker anslutning av slang mellan ”duo” och flaska. Sedan kommer det viktiga filtret, vars funktion är att förhindra föroreningar att komma in i gasolanläggningen.

Flaskan, som kan vara av stål eller aluminium är godkänd för användning i tio år. Man talar om tyska flaskor. Enda kravet är att denna är fast monterad. Priset för en installation på en verkstad kan handla om allt från cirka 5 500 kronor och rejält mycket uppåt.

Vi har träffat Staffan Bjurek, som valde att själv göra installationen. Hans slutnota landade på 5 900 kronor. Kanske bor du inte i närheten av en bransch-verkstad, då kan ”göra själv” absolut vara ett alternativ.

Efter undersökning av var det skulle vara bäst att köpa material, föll beslutet på produkter från AluGas. På deras hemsida fanns återförsäljarlista och närmast för Staffan blev Trollhättan.

I nuläget finns drygt 50 platser för påfyllning av gasol i Sverige och dessa finner du på hemsidan www.mylpg.eu. I Tyskland exempelvis har var och varannan tankstation även LPG-påfyllning.

Gör det själv: Montera fast gasoltank
Nu måste hålet bli komplett med tanklock och genomföring.
Gör det själv: Montera fast gasoltank
Vänster: Så här ser tanklocket ut när det är komplett. Höger: Nu är Staffan klar med installationen och här studerar han noga vilka adaptrar som gäller i olika länder. Det finns fyra olika alternativ.

PROPAN ELLER BUTAN

LPG, Liquefied Petroleum Gas, består alltid av propan eller butan eller en blandning av dessa. Vad du tankar har ingen betydelse för användningen. Men blandningar med stor andel butan är känsligare för låga temperaturer. Ha därför koll på vad du tankade senast när hösten kommer i Sverige.

ALUMINIUM ELLER STÅL

Pris och vikt är avgörande. Stål är billigast men aluminium är lättast. Vikten skiljer från 12 till 6,7 kg.

REVISION

När flaskan är tio år krävs revision, visuell kontroll av behållaren, byte av armatur och funktionskontroll av överfyllnadsskyddet. Detta kan ske på auktoriserade företag.

PÅ RESAN

Ladda gärna ner appen ”myLPG.eu”.

För mera info
www.alugas.se, www.aegpl.com

Rulla till toppen