Gör-det-själv: Få liv i luckan

På en del bilmodeller sitter handtaget fast med plastsnäppen som lossas med en mejsel utifrån. På andra modeller sitter de skruvade eller kan inte demonteras utan att klädseln tas bort.

Gör-det-själv: Få liv i luckan

Publicerad

Allt fler bilar får elektriska lås till bagageluckan. Tidens tand tär men glappande eller stendöda lås går att får friska igen. Oxid orsakad av fukt eller dränkt brytare brukar vara boven i dramat.

Första steget är att kontrollera om det kommer ström. Koppla en kabel mellan de två kontakterna och lyssna efter klicket från låset. Hör du inget klick – mät med en multimeter. Får du ingen ström ligger felet inte i kontakten.

Alla händiga som ägt en Hundkoja någon gång, ni vet den klassiska och charmiga från England och inte BMW:s Mini, vet vad fukt kan ställa till med. Ett vanligt fel på dem var att kontakten till vindrute-
torkarna, den i själva torkarmotorn, ironiskt nog var känslig för fukt och gärna oxiderade med kännbart resultat.

Kontakterna fick plockas ur motorn och poleras med fint sandpapper och sedan var de så gott som nya igen. Som sagt, en fuktkänslig kontakt till vindrutetorkarna. Hur tänkte de?

Idag är materialen som används betydligt bättre, men det hindrar inte att fukt fortfarande kan ställa till problem.

I bilar med elektriska lås till bagageluckan är det ganska vanligt att funktionen antingen blir sporadisk eller upphör helt efter ett antal år. Fukt och oxid är den vanligaste orsaken till detta.

Börja med att demontera själva kontakten, den sitter ofta i handtaget, och koppla förbi den. Hör du ett klickande är låset okej, om inte har du ingen ström fram till låset. Trolig orsak är då en trasig säkring eller kabelbrott vid bagageluckans gångjärn.

Nästa steg är att kontrollera stiften där kablarna från bilen kopplas in. På denna ser de så rena och fina ut att vi istället öppnar själva handtaget.

Kontrollera och rengör anslutningarna till handtaget. Om det fortfarande inte är något liv – öppna handtaget och kontrollera kontakten. Rengör och byt vid behov ut kontakten.

För att kunna utöva detta ingrepp krävs lite mekarvana och grundkunskaper i elektronik. Räkna med en halvtimmes arbete eller mer beroende på hur händig du är.

En ny kontakt behöver inte kosta mer än en guldpeng på närmaste elektronikfirma medan märkesverkstäderna helst säljer kompletta handtag, men då får du räkna med en betydligt saftigare nota på en femhundring och uppåt.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206