Gör-det-själv: I stället för GPS

Mobilen ska placeras både så att den är lätt att se och så att den inte skymmer sikten. Var inte sniken när du köper mobilhållare – det har du igen i längden.

Gör-det-själv: I stället för GPS

Publicerad

Inga krångliga eller kostsamma uppdateringar och trafikläget i realtid. Med 15-årsjubilerande Google Maps klarar du dig utan GPS, och du både hittar och blir hittad enklare.

Till skillnad från många GPS ger en app uppdateringar i realtid. Ska du exempelvis till 10 Downing Street i London ser du att trafiken flyter lite långsammare förbi Big Ben, samtidigt som du ska ligga i andra filen från vänster.

Elektroniska vägvisare, GPS, var en lättnad för många förare när de kom för 15–20 år sedan.

Då var de dyra och saker som inbyggd GPS var ett säljargument i nya bilar, även om det snart visade sig att märkesinstallerade GPS:er ibland var hutlöst dyra att uppdatera.

För 15 år sedan släppte Google sin app Maps och den har stadigt blivit både bättre och säkrare. Med tiden har den fått trafikuppdateringar i realtid och väljer den snabbaste vägen enligt rådande förhållanden.

En GPS väljer den snabbaste vägen generellt men tar sällan hänsyn till rusningstrafik. Med de senaste uppdateringarna i appen bjuds du som användare in att hjälpa till och kan rapportera tillfälligt avstängda filer, stillastående fordon, olyckor med mera. Försök att göra det med en traditionell GPS.

En annan fördel med appen är att du kan hitta saker som parkeringsplatser, matställen och liknande i din närhet. Nu finns det ytterligare en finess som talar för att använda denna istället för en vanlig GPS och det är platsangivelsen.

Genom att trycka på "siktet" markerar appen inte bara var du är på kartan utan också positionen med longitud och latitud.

Har man då någon nytta av detta? Absolut. Var exakt parkerade du bilen på den gigantiska storköpsparkeringen? Det är ett användningsområde.

Ett annat och kanske viktigare är att du kan ta positionerna och skicka dem till en vän – om du fått bilhaveri skogen eller behöver annan assistans. Då får du en mer exakt platsangivelse än "jag är en bit bortom stället där vi plockade blåbär förra året" och du kan få hjälp snabbare. Fungerar för övrigt också om du vill hitta tillbaka till ditt bästa kantarellställe.

Tillfälligt stopp på vägen? Lägg till en rapport och underlätta för dina medtrafikanter.

Genom att trycka på siktet (nedre högra hörnet av kartan) kan du placera ut en nål och få en position med longitud och latitud. Den kan du vidarebefordra och därmed få hjälp snabbare.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 636 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-01

  • Husvagn & Camping 2021-12

  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206