Visst vore det skönt att kunna testa elprylarna innan de monteras eller att kunna jaga elfel i lugn och ro vid arbetsbänken? Det fixar du lätt genom att bygga en liten testbänk.
Lätt att testa elprylar innan montering eller att jaga elfel. Den som vill kan lägga till strömbrytare och mätare efter behag.
• Transformator 12 volt, eller bilbatteri
• Säkring
• Kopplingsplintar
• Sladdar
• Kabelskor av olika typer
• Prylfack för att hålla ordning på kabelskor med mera
• Bottenplatta som inte leder ström
Svårighetsgrad: Kan du laga elfel är detta bygge en baggis
Använder du bilbatteri som strömkälla ska kablarna monteras ordentligt, exempelvis med ringkabel-sko fastskruvad på en batterikabelsko.
En av de mest tidskrävande sakerna vid elfel eller test av elektriska prylar till bilar och husvagnar är strömförsörjningen. Ofta blir det nödlösningar där kablar hängs eller kläms fast vid ett bilbatteri och därefter testas prylen – ibland under gnistbildning eller med tappade kablar som måste kopplas in igen.
Själv tröttnade jag på detta och byggde snabbt ihop en testbänk på en MDF-skiva. Kablar skruvades ordentligt på batteriet och drogs via en säkring till två kopplingsplintar, en för plus och en för minus.
För att underlätta test av olika prylar monterade jag kabelskor av olika typ på ett antal kablar, och som bonus lade jag till ett prylfack för ytterligare kabelskor.
Batteriet kan med fördel ersättas av en transformator. Denna har dessutom fördelen att du kan testa prylar som drivs av cigarettändaruttaget.
Kablarna kopplas till ett par kopplingsplintar via en säkring och nu är det bara att testa prylarna.
Med allt samlat och uppkopplat klarades nästa test av elprylar löjligt snabbt, och efter utfört arbete flyttades testutrustningen åt sidan på arbetsbänken i garaget.
Bilbatterier lämpar sig bäst i garage och även om den i detta fall är minimerad, innebär hantering av bilbatterier alltid en liten risk.
För den som vill ha en testbänk som lämpar sig i ett bostadshus är det lätt att byta ut batteriet mot en transformator som ger 12 volt. Funktionen blir densamma och dessutom minskar både volym och vikt, viket gör att testbänken är lätt att stuva undan i en hylla när den inte används.
Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.
Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.
Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.
Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!
Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.
När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.
Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?
Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.
De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.
Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.
Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?
Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.
Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.
Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.
Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.